Το σχόλιο του Λουτσέσκου για την ανάληψη από τον πατέρα του της Ρουμανίας

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Κοντά στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ρουμανίας εμφανίζεται να βρίσκεται ο Μιρτσέα Λουτσέκου κι εκείνο που μένει είναι να δώσει το “οκ” η Σαχτάρ, μετά και την εφτάρα που έριξε την Τρίτη στην Μπατε Μπορισοφ.

O πάγκος της αντίπαλου της εθνικής μας στα προκριματικά Euro 2016 (μας κέρδισε μάλιστα στην πρεμιέρα στο άδειο Καραϊσκάκη) έχει μείνει “ορφανός” μετά την αποχώρηση του Πιτούρκα κι ο διάδοχος του θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Μιρτσέα Λουτσέσκου.

Η ρουμανική ομοσπονδία εμφανίζεται να έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τον έμπειρο τεχνικό  κι αυτό που μένει για να ολοκληρωθεί το deal είναι να δώσει τη συγκατάθεσή της η Σαχτάρ Ντόνετσκ, με την οποία κι έχει συμβόλαιο ως το 2015. 

Για τους Ρουμάνους ο Μιρτσέα Λουτσέσκου είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος του ποδοσφαίρου της χώρας. Ο γιος του, ο Ραζβάν, που είναι προπονητής της Ξάνθης, δεν γίνεται επομένως να περνά απαρατήρητος. Άλλωστε έχει αργαστεί και αυτός στην Εθνική Ρουμανίας πριν πέντε χρόνια.

Το ρουμανικό δίκτυο ”Digisport” απέσπασε μερικές δηλώσεις του τεχνικού της ακριτικής ομάδας, με αφορμή το γεγονός ότι ο πατέρας του είναι σε συζητήσεις για να αναλάβει την Εθνική της Ρουμανίας.”Είναι μια μεγάλη προσωπικότητα στον ρουμανικό χώρο. Είναι όμως πολύ δύσκολο για εμένα να μιλήσω για αυτό. Δεν έχω μιλήσει καθόλου μαζί του”, ήταν η απάντηση του Ραζβάν Λουτσέσκου, στο σχετικό ερώτημα.

Πρώτα, πάντως, ρωτήθηκε για την Ξάνθη, και τα όσα είπε έχουν και αυτά το ενδιαφέρον τους: ”Μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με ταπεινούς, καλούς παίκτες. Νιώθω πολύ καλά επαγγελματικά, γιατί έχω να κάνω με σωστούς ανθρώπους.  Η Ξάνθη, παρότι είναι μικρή ως μέγεθος, νιώθεις ζεστά στην οικογένειά της. Έχει φτάξει στάδιο, έχει ακαδημία”.

Όσο για τους ρουμάνους παίκτες που ο ίδιος θα ήθελε να έχει στην Ξάνθη; “Σαφώς και θα ήθελα να δουλέψω με τον Σαπουνάρου, τον Λαζάρ και τον Νικουλάε, αλλά αυτό είναι θέμα που δεν είναι της παρούσης”.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αγωνίστηκε στην θέση του γκολκίπερ και όταν σταμάτησε την καριέρα του, πέρασε από το πόστο του ομοσπονδιακού προπονητή και πλέον έχει βρει την ηρεμία του στην Ξάνθη μετά από ένα πέρασμα από μια σειρά από ομάδες της Βαλκανικής αλλά και του Κατάρ.

Ο Μίρτσεα Λουτσέσκου ως ποδοσφαιριστής έπαιξε στην Ντινάμο Βουκουρεστίου και την Χουνεντοάρα. Ως προπονητής της Ρουμανίας έφθασε μέχρι τα τελικά του Euro 1984 και συνέχισε την καριέρα του σε ομάδες της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι προπονητής στην Σαχτάρ αλλά όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει 30 χρόνια μετά στον πάγκο της Εθνικής Ρουμανίας.