Στον Εισαγγελέα οικισμός φάντασμα Ρομά στη Θράκη που δεν χτίστηκε ποτέ

Η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο να κατασκευαστούν και να παραδοθούν 40 κατοικίες στο Διδυμότειχο, ωστόσο τα κτίρια δεν ολοκληρώθηκαν ούτε κατοικήθηκαν ποτέ.

Κατοικίες που δεν χτίστηκαν ποτέ και χρήματα που δόθηκαν από ελληνικό δημόσιο για την στεγαστική αποκατάσταση Ρομά, είναι τα χαρακτηριστικά μίας υπόθεσης που έφτασε στον εισαγγελέα. Στον αρμόδιο εισαγγελέα Κομοτηνής μεταβιβάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης κατασκευής του οικισμού για τη στέγαση οικογενειών Ρομά, που βρίσκεται λίγο έξω από το Διδυμότειχο Έβρου, καθώς, μετά από ελέγχους, που έγιναν κατόπιν καταγγελίας απλού πολίτη στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, φαίνεται ότι διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις. Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης ενέργειας και ανάπτυξης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Παναγιώτης Λελιάτσος, ο οποίος κάνει λόγο για «ποινικά φαινόμενα διαφθοράς που επικρατούν ακόμη σε όλη την Ελλάδα». Μάλιστα ο κ. Λελιάτσος φιλοξενήθηκε χθες το μεσημέρι στο ράδιο Χρόνος 87,5 παρουσιάζοντας στοιχεία μίας περίεργης υπόθεσης, που τέθηκε υπόψη της δικαιοσύνης.

Η υπόθεση ξεκινά το 2004, όταν το υπουργείο Εργασίας συνέτασσε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των ευπαθών ομάδων, όπως οι Ρομά, στο πλαίσιο του οποίου είχε τότε εγκριθεί η χρηματοδότηση έργου κατασκευής κατοικιών, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το πρόγραμμα προέβλεπε ποσό 60.000 ευρώ ανά δικαιούχο για την κατασκευή και αγορά κατοικίας και το έργο είχε «πάρει» ένας εργολάβος από τη Λάρισα που, όπως καταγγέλλεται, εμφανίστηκε στην περιοχή μαζί με Ρομά από τη Χαλάστρα Χαλκιδικής και τον Βόλο, από τους οποίους, προηγουμένως, έναντι συμβολικού ποσού, είχε εξασφαλίσει τις υπογραφές πληρεξουσίων για την εκταμίευση των ποσών από την Εθνική Τράπεζα. Έχουν γίνει πολλά κατά συρροή εγκλήματα στη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε ο κ. Λελιάτσος, αναφερόμενος στον «συγκεκριμένο εργολάβο, ο οποίος προφανώς είχε κάποιες «πλάτες» μέσω των υπουργείων. Άλλωστε η υπόθεση δεν αφορά μόνο για την περιοχή του Διδυμότειχου, αλλά πρόκειται για περίπου 185 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Έχουν γίνει και στο Βόλο και στην Αλικαρνασσό της Κρήτης, μέσα στο γενικότερο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της τότε κυβέρνησης».

Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ο συγκεκριμένος εργολάβος επρόκειτο να κατασκευάσει και να παραδώσει 40 κατοικίες στο Διδυμότειχο, ωστόσο τα κτίρια δεν ολοκληρώθηκαν ούτε κατοικήθηκαν ποτέ. Περαιτέρω ο καταγγέλλων έκανε γνωστό ότι «ο εργολάβος, ο οποίος ανέβαλε την κατασκευή έβαλε τους Ρομά και υπέγραψαν κάποια πληρεξούσια και είχε αναλάβει όλη τη διαχείριση των δανείων, και της εκταμίευσης, ακόμη και των συμβολαιογραφικών πράξεων. Κατασκευάστηκαν σε μία περιοχή στον Βόρειο Έβρο, στο Διδυμότειχο, 40 κατοικίες που έμειναν ημιτελείς. Ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν μόνο απ’ έξω, ενώ από μέσα είναι γιαπί. Βγήκαν κάποιες φωτογραφίες από κάποιους αρμόδιους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, γιατί αυτοί έκαναν τον έλεγχο». Παράλληλα διαπιστώνεται σωρεία αυθαιρεσιών στη δόμηση και καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων, «με την ανοχή και συνενοχή δημοσίων λειτουργών», σημειώνει ο κ. Λελιάτσος και τόνισε «ουσιαστικά πρέπει να λογοδοτήσουν και κάποιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας, σχετικά με το πώς δόθηκαν οι άδειες. Έγινε εκταμίευση των 60.000 ευρώ. Προφανώς δοθήκαν και κάποια μικρά δωράκια στου Ρομά και εδώ και 10 χρόνια δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κανένα φορέα, είτε περιφέρεια είτε Δήμο, είτε βουλευτές». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι το θέμα δεν προκάλεσε καμία παρέμβαση από τους αυτοδιοικητικούς και τους βουλευτές του νομού και τονίζει ότι «ένας πολίτης ήταν που κίνησε τη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης», στην οποία η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ
 Η υπόθεση συνοψίζεται στο γεγονός ότι ένας ιδιώτης είδε κάτι παράνομο και το κατήγγειλε, ένας ενεργός πολίτης αυτής της χώρας, ο οποίος έκανε καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά από 3,5 χρόνια, ο φορέας που αναλαμβάνει και διαχειρίζεται θέματα διαφθοράς, κατόπιν ελέγχου, μεταβίβασε την υπόθεση στον Εισαγγελέα Κομοτηνής, ο οποίος κάλεσε τον ανακριτή του Βορείου Έβρου, για να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται. Πεποίθηση του κ. Λελιάτσου, είναι ότι «όταν ένα θέμα δημοσιευτεί και γνωρίζει πλέον ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, θα φτάσει μέχρι τέλους και θα αποδοθούν ευθύνες. Απαιτούμε τα κλεμμένα σε αυτή τη χώρα να γυρίσουν πίσω. Το φωνάζουμε και το λέμε καθημερινώς, ότι ο αγώνας μας θα είναι ανένδοτος κατά της διαφθοράς. Όποιοι έκλεψαν σε αυτή τη χώρα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και τα κλεμμένα να γυρίσουν πίσω. Δεν μπορεί σήμερα άνθρωποι να ισοπεδώνονται από την υπέρ-φορολογία, να τους κάνουν κατάσχεση τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ κάποιοι κύριοι να κάνουν λαμογιές μέσω των υπουργείων και να φυγοδικούν. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τελειώσουν». Εδώ και μήνα έχει μεταβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης στην εισαγγελία Κομοτηνής και αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξή της.

Πηγή: www.xronos.gr