Αν πετούσε στο Ελλάδα-Τουρκία ένα αεροπλανάκι με… τουρκική την Θράκη;

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Παίζουν στο Καραϊσκάκη Ελλάδα – Τουρκία. Επίσημο και κρίσιμο ματς. Το γήπεδο κοχλάζει, αν και δεν υπάρχουν τούρκοι οπαδοί. 

Ξάφνου, στην διάρκεια του αγώνα, εμφανίζεται πάνω από τον αγωνιστικό χώρο τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι με μια σημαία της…. Μεγάλης Τουρκίας, όπου εικονίζονται η Θράκη, μέρος της Μακεδονίας, τα νησιά του Αν. Αιγαίου, όλη η Κύπρος και περιοχές της Βουλγαρίας να βρίσκονται υπό… τουρκική κατοχή.

Ή αν θέλετε, σκεφτείτε το ανάποδο. Να γίνεται ο υποθετικός αυτός αγώνας στην Άγκυρα και να εμφανίζεται ένα αεροπλανάκι με μια μεγάλη ελληνική σημαία που τονίζει ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική. Ποια εκτιμάται ότι θα ήταν η αντίδραση, σε πρώτη φάση των παικτών; Και σε τελική ανάλυση του κόσμου, που δεν θέλει και πολύ να ξεφύγει σε τέτοια παιχνίδια; 

Ε, κάτι τέτοιο συνέβη στο Βελιγράδι και οδήγησε στην οριστική διακοπή του Σερβία – Αλβανία, με την διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι ακόμα πιο νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο που μετέτρεψε την βαλκανική χερσόνησο σε πυριτιδαποθήκη, Ο αγώνας διεκόπη στο 41ο λεπτό, όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, από το οποίο κρεμόταν λάβαρο, στο οποίο απεικονιζόταν ο χάρτης της μεγάλης Αλβανίας.

Όταν λέμε χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, εννοούμε ότι δεν περιελάμβανε μόνο το Κόσοβο και περιοχές της Σερβίας αλλά ακόμα και ελληνικές! Κόκκινη είχε βαφτεί η Κέρκυρα, μέρος της Ηπείρου αλλά και της (Δυτικής) Μακεδονίας.

Όταν ύστερα από μερικά λεπτά το αντικείμενο άρχισε να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε το σχοινί, που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε προκειμένου να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να κρίνει ο καθένας αν η κίνηση αυτή είναι σωστή ή όχι και αν δημιουργεί ευθύνη στον ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος αισθάνθηκε πάντως να προσβάλλεται ο ίδιος και η χώρα του μέσα στο σπίτι τους και έσπευσε με τον τρόπο αυτό να αποκαταστήσει την τάξη.

Αλλά αυτά ήταν μόνο η αρχή του κακού. Αυτό το γεγονός, ότι ένας σέρβος ποδοσφαιριστής έσπευσε να αποκαθηλώσει την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας προκάλεσε την αντίδραση των Αλβανών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έτρεξαν προς το μέρος τους για να του την πάρουν. Τα πνεύματα εντός του αγωνιστικού χώρου άναψαν και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εισβολή φιλάθλων, που εισέβαλαν και ένας εξ αυτών γρονθοκόπησε Αλβανό ποδοσφαιριστή.

Ακολούθησαν σκηνές απίστευτες και ο διαιτητής της αναμέτρησης Μάρτιν Άτκισον έδειξε τον δρόμο των αποδυτηρίων στους ποδοσφαιριστές προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση και να απομακρυνθούν οι φίλαθλοι από τον αγωνιστικό χώρο. Πέρασε ώρα, αυτό έγινε, αποφασίστηκε το ματς να ξαναρχίσει αλλά η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έθεσε ως όρο για την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της στο γήπεδο την εκκένωση του σταδίου, όρος που δεν έγινε δεκτός κι έτσι το ματς διεκόπη οριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με καταγγελίες των φιλοξενουμένων, όταν αποχώρησαν μέσα από πλήθος αντικειμένων που πετάγονταν προς το μέρος τους από τον κόσμο, φτάνοντας στη φυσούνα τους περίμεναν κάποια “καλά παιδιά” με άγριες διαθέσεις! Και έτσι το ξύλο  συνεχίστηκε για πολύ ώρα, με τις εικόνες να είναι δύσκολο να περιγραφούν. Είναι ίσως από τα πιο άγρια επεισόδια που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό γήπεδο.

Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε χαρακτηριστεί εκ προοιμίου «υψηλού κινδύνου» και είχε αποφασιστεί να μην μεταβούν στο Βελιγράδι Αλβανοί φίλαθλοι. Τα σερβικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Σερβία θα τιμωρηθεί από την UEFA ως διοργανώτρια και αυτό που, όπως τονίζουν, απομένει είναι να δούμε τι θα γίνει με τους παίκτες από την εθνική ομάδα της Αλβανίας που ήρθαν σε σύγκρουση με τον Σέρβο παίκτη Στέφαν Μίτροβιτς, αλλά και με τον ίδιο τον Μίτροβιτς.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σερβίας Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, απένειμε τα εύσημα στους συμπαίκτες του που λειτούργησαν υποστηρικτικά, όπως τόνισε, απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη διακοπή της αναμέτρησης.

«Για εμάς, το πλέον σημαντικό είναι ότι ως ομάδα ήμασταν συνέχεια πλάι στην ομάδα της Αλβανίας και προσφέραμε στήριξη στους παίκτες» είπε και πρόσθεσε: «Είναι λυπηρό ότι το ποδόσφαιρο πέρασε στη δεύτερη θέση». Ο Σέρβος «κάπτεν» είπε ακόμη πως οι παίκτες της Αλβανίας αισθάνθηκαν πως δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν ύστερα από τη διακοπή.

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος; Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, φέρεται να συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων του Σταδίου της Παρτιζάν, όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία, ως υποκινητής των επεισοδίων. Κατηγορείται από την σερβική αστυνομία ότι έχει σχέση με το αεροπλανάκι που εισέβαλε στο γήπεδο και πέταγε για αρκετά λεπτά πάνω από τον αγωνιστικό χώρο φέροντας πάνω του τη σημαία της μεγάλης Αλβανίας. Μερικές ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα.

Πλέον η υπόθεση έχει περάσει στην δικαιοδοσία της ΟΥΕΦΑ, αλλά το γεγονός είναι ότι η βία για μια ακόμα φορά νίκησε το ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά με πολιτικά, διπλωματικά και εθνικά – εθνικιστικά κίνητρα. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας δεν συνεχίστηκε και φυσικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και επειδή τα όσα συνέβησαν εκεί αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορούν να στηθούν προβοκάτσιες με γνώμονα τον αθλητισμό, ας μας γίνουν μάθημα, προκειμένου να μην δούμε ποτέ τέτοιες σκηνές με τέτοιες αφορμές στα μέρη μας…

[iframe width=”630″ height=”400″ src=”//www.youtube.com/embed/BoykgEOoxuY” frameborder=”0″ allowfullscreen]