Όταν με Ντέμη, Βενετίδη, Βρύζα, Άντζα κερδίζαμε τη Β. Ιρλανδία και… Euro2004

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Η αντίπαλος της Εθνικής Βόρειος Ιρλανδία ξυπνά μνήμες ένδοξου παρελθόντος. Στις 11 Οκτωβρίου του 2003 η Ελλάδα επικρατούσε 1-0 της Βορείου Ιρλανδίας και επισφράγιζε μια μεγάλη πρόκριση στα τελικά του Euro 2004. Ήταν η αρχή ενός έπους, καθώς λίγους μήνες μετά αυτή η ομάδα κατακτούσε το Euro, στη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού ever.

Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία της Ελλάδας στις μεγάλες διοργανώσεις μόνο έκπληξη δεν αποτελεί. Το μέταλλο που έχει χτίσει αυτή η ομάδα της δίνει την ευκαιρία να βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων διοργανώσεων με δίκαιο τρόπο.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια όμως, η παρουσία μας σε μεγάλες διοργανώσεις ήταν ελάχιστες. Ύστερα από ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1980 και μία παρουσία μας στα τελικά του Μουντιάλ του 1994, η Ελλάδα δεν είχε άλλες συμμετοχές.

Όλα αυτά μέχρι το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου του 2003. Τότε που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φιλοξενούσε την Βόρειο Ιρλανδία στο «Απόστολος Νικολαΐδης» αναζητώντας τη νίκη που θα το έστελνε στα τελικά του Euro 2004 της Πορτογαλίας.

Το παιχνίδι με την Βόρειο Ιρλανδία στις 11 Οκτωβρίου 2003 στο «Απόστολος Νικολαΐδης» θεωρούνταν… εύκολο, όμως ο Ρεχάγκελ και οι ποδοσφαιριστές του ήξεραν πως δεν είναι. Όχι γιατί οι βορειοϊρλανδοί ίχαν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο και μπορούσαν να κάνουν τη… «ζημιά» αλλά κυρίως γιατί υπήρχε μεγάλη πίεση στους διεθνείς να καταφέρουν και να μην πετάξουν στα σκουπίδια την υπερπροσπάθεια που είχαν κάνει ως τώρα.

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι «στοιβάχτηκαν» εκείνο το απόγευμα στη «Λεωφόρο» και περίμεναν τη στιγμή που θα ερχόταν το γκολ, η έκρηξη, η επιβράβευση των κόπων. Μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Εθνική ομάδα, που θέλει μόνο τη νίκη απέναντι στον ίδιο αντίπαλο για να μπει στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Μια πρόκριση, που ήρθε όταν στο 68’ του παιχνιδιού ο ΜακΚάρτνεϊ ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Ζήση Βρύζα (μάλιστα ο αμυντικός της ομάδας του Σάμι Μακιλρόι αποβλήθηκε κιόλας) και ο Βασίλης Τσιάρτας ένα λεπτό μετά με το «μαγικό» του αριστερό πόδι άνοιγε το σκορ και ανέβαζε την Εθνική στο τρένο για το πιο όμορφο ταξίδι όλων των εποχών.

Ως αλλαγή είχαν αγωνιστεί οι δύο Εβρίτες, ο Ντέμης Νικολαΐδης και ο Στέλιος Βενετίδης σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι, ενώ βασικοί έπαιξαν δυο πρώην παίκτες της Ξάνθης με καταγωγή από την ευρύτερη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: ο Παρασκευάς Άντζας και ο Ζήσης Βρύζας. 

Μισή περίπου ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, πλήθος φιλάθλων με γαλανόλευκες σημαίες και κασκόλ της Εθνικής, μαζεύτηκαν στην Ομόνοια και πανηγύρισαν με συνθήματα υπέρ της Εθνικής, των παικτών και του Οτο Ρεχάγκελ, την ιστορική πρόκριση στα τελικά της Πορτογαλίας. Ποιος θα φανταζόταν τι θα συνέβαινε εκεί.

Αναλυτικά η προϊστορία μας με την Β. Ιρλανδία

 

Ελλάδα – Βόρεια Ιρλανδία  2 – 1  (3/5/1961)  Προκριματικά Moυντιάλ 1962

Στο γήπεδο της Λεωφόρου η Εθνική ομάδα με προπονητή των Τρύφωνα Τζανετή επικράτησε με 2-1 της Βόρειας Ιρλανδίας με δύο γκολ του Παπαεμμανουήλ, ενώ ο Πολυχρονίου στο 81ο λεπτό μείωσε με αυτογκόλ.  ΕΛΛΑΔΑ: Βαλλιάνος, Αρ. Καµάρας, Παπουλίδης, Σηµαντήρης, Πολυχρονίου (αρχηγός), Λουκανίδης, Σταµατιάδης, Παπαεµµανουήλ, Σιδέρης, Απ. Βασιλειάδης, Ποσειδών

Βόρεια Ιρλανδία – Ελλάδα  2 – 0 (17/10/ 1961)  Προκριματικά Moυντιάλ 1962

Στο Μπέλφαστ, δύο γκολ του ΜακΛάφλιν ήταν αρκετά στους γηπεδούχους να νικήσουν εύκολα την Ελλάδα, στη μοναδική ήττα που έχουμε από αυτούς σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. ΕΛΛΑΔΑ: Bαλλιάνoς, Aρ.Kαµάρας, Στεφανάκoς, T.Bασιλείoυ, Παπουλίδης, ∆οµάζος, Πολυχρονίου (αρχηγός), Μαστρακoύλης, Σιδέρης, Παπαεµµανουήλ, Ποσειδών

Eλλάδα – Βόρεια Ιρλανδία 3 – 2  (17/2/1988) φιλικό

Φιλικό στο Ολυμπιακό Στάδιο και η Ελλάδα αν και βρέθηκε να χάνει 2-1, κέρδισε τελικά με 3-2 με δύο γκολ του Στέλιου Μανωλά κι ένα του Τάσου Μητρόπουλου. ΕΛΛΑΔΑ: Ελλάδα: Μήνου (46′ Γκιτσιούδης), Αποστολάκης, Κολοµητρούσης, Μανωλάς, Μίχος (46′ Μαυρίδης), Σκαρτάδος (46′ Τσαλουχίδης), Σαραβάκος, Καραπιάλης, ∆ηµητριάδης (65′ Μπορµπόκης), Μητρόπουλος, Κωφίδης (46′ Νιόπλιας) 

Βόρεια Ιρλανδία – Ελλάδα  0 – 2  (2/4/2003) Προκριματικά Euro 2004

Ο Αγγελος Χαριστέας χτύπησε δύο φορές και έριξε νοκ άουτ τους Βορειοιρλανδούς, μέσα στο Μπέλφαστ, στον αγώνα για τα προκριματικά της διοργάνωσης της Πορτογαλίας. ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Γιαννακόπουλος, Βενετίδης (71′ Φύσσας), Νταμπίζας, Κυργιάκος, Ζαγοράκης, Κωνσταντινίδης, Καραγκούνης, Τσιάρτας (74′ Καφές), Χαριστέας, Νικολαΐδης (40′ Βρύζας)

Ελλάδα – Βόρεια Ιρλανδία 1 – 0   (11/10/2003) Προκριματικά Euro 2004

Με το πέναλτι του Τσάρτα η Ελλάδα πετάει στα ουράνια. Έτσι νομίζει τουλάχιστον, αφού παίρνει μια μεγάλη πρόκριση στα τελικά του Euro, μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Αλλά τα καλύτερα έπονταν λίγο καιρό μετά. ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας (46΄ Βενετίδης), Δέλλας, Μπασινςά (90΄ Ζαγοράκης), Άντζας, Βρύζας, Χαριστέας (46΄ Νικολαΐδης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος.

[iframe width=”620″ height=”370″ src=”//www.youtube.com/embed/28q8mugT6W0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]