Σκέψεις να κοπεί αντί να γίνει… σήμα κατατεθέν το δέντρο στο στάδιο του ΑΟΞ

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Δημήτρης Καλτέκης

– Παρελθόν θα αποτελέσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το δεντράκι που… φύτρωσε στην κερκίδα του πετάλου του κεντρικού και γνωστότερου γηπέδου της πόλης της Ξάνθης, αυτού του Α.Ο.Ξ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρόεδρος του Ορφέα Ξάνθης Μπάμπης Χατζημεστής, που έχει αναλάβει την συντήρηση του γηπέδου, αν και σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. παραμένει ασαφές μέχρι ενός σημείου.

Ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα δραστήριος ποδοσφαιρικός παράγοντας, προσπαθεί με τις δικές του δυνάμεις και με σχεδόν μηδαμινή στήριξη από άλλους φορείς να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, στο οποίο εδώ και μία δεκαετία επέστρεψε η ομάδα του (ο Ορφέας) και χρησιμοποιεί ως έδρα.

«Μέσα σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως ομάδα – όπως και οι περισσότερες ερασιτεχνικές ομάδες εξάλλου – προσπαθούμε να συντηρούμε με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία τις εγκαταστάσεις. Ασφαλώς δίνουμε μεγαλύτερη βάση στον αγωνιστικό χώρο όπου αθλούνται οι ποδοσφαιριστές ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς, ενώ προσπαθούμε να συντηρούμε τη βόρεια κερκίδα όπου προσέρχονται οι λιγοστοί φίλαθλοι μας στα εντός έδρας παιχνίδια, για την ασφάλεια τους. Από εκεί κι έπειτα φροντίζουμε για τις εγκαταστάσεις που αφορούν την καθαριότητα των παικτών (ντουζ, αποδυτήρια, γυμναστήριο κλπ.) καθώς θέλουμε να υπάρχουν σωστοί κανόνες υγιεινής στους χώρους. Από εκεί κι έπειτα προσπαθούμε να συντηρούμε – όσο μας επιτρέπεται από οικονομικής απόψεως – τους υπόλοιπους χώρους», σχολιάζει αρχικά ο κ. Χατζημεστής.

Για το δέντρο που έχει κάνει την εμφάνιση του εδώ και ένα χρόνο στην Θύρα 1 του γηπέδου Α.Ο.Ξ. ο κ. Χατζημεστής σχολίασε: «Το έχουμε δει και στον επόμενο καθαρισμό των κερκίδων πιθανόν να το κόψουμε. Το δέντρο στο οποίο αναφέρεστε καθώς δεν εμποδίζει κανέναν μιας και η συγκεκριμένη κερκίδα είναι πάντα άδεια, το θέσαμε στις δευτερεύουσες εργασίες που θα κάνουμε. Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχαν τόσοι θεατές ώστε το δέντρο να τους εμπόδιζε, οπότε θα ήμασταν αναγκασμένοι να έχουμε την κερκίδα πιο περιποιημένη, όμως δυστυχώς, στους εντός έδρας αγώνες μας η προσέλευση είναι μερικές δεκάδες φίλοι του Ορφέα».

Η ύπαρξη του δέντρου στην κερκίδα του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. δεν εμποδίζει την θέαση, καθώς – όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Ορφέα – οι θεατές είναι ελάχιστοι στα εντός έδρας παιχνίδια. Οι ιθύνοντες της ομάδας θα μπορούσαν μάλιστα να αφήσουν το δέντρο στην «ησυχία» του και να μην το κόψουν αλλά αντίθετα να το «χρησιμοποιήσουν» ως «σήμα κατατεθέν» του γηπέδου. Οι ένδοξες εποχές του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. εξάλλου όταν γέμιζε με 8000 και πλέον φιλάθλους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς εδώ και μία δεκαετία ελάχιστες ήταν οι φορές που υπήρξε μαζική παρουσία κόσμου (σε κάποιες συναυλίες όπως Scorpions κ.α.) στη συγκεκριμένη κερκίδα.

Η ύπαρξη του δέντρου όμως – σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες “φυσικές παρεμβάσεις” – φανερώνει την εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, με διάφορα γήπεδα να γίνονται «έρμαια» του χρόνου και να αφήνονται στη… μοίρα τους. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί σε κάποιους το έναυσμα να ασχοληθούν με τη «σωτηρία» του ιστορικού γηπέδου του Α.Ο.Ξ. ώστε αυτό να μπορέσει να βρει στο μέλλον κάποιο κομμάτι της αίγλης του παρελθόντος…