Συναγερμός στην Ξάνθη (και άλλες τρεις ΠΑΕ) λόγω… Έμπολα

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Ανησυχία επικρατεί στην Ξάνθη για το τι μέτρα θα πάρει η Εθνική Ομάδα της Αγκόλα και το ιατρικό της επιτελείο, λόγο της έξαρσης του ιού Έμπολα στην Αφρική, καθώς με την αποστολή της ομάδας της Αγκόλα βρίσκεται και ο Ρούντι.

Η Αγκόλα αντιμετωπίζει εκτός έδρας το Λεσότο για τα προκριματικά το Κόπα Άφρικα, όμως αυτό είναι το τελευταίο που σκέφτονται στην ομάδα της Ξάνθης. Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην αφρικανική ήπειρο έχει κάνει τους ανθρώπους της ομάδας ανήσυχους, καθώς δεν γνωρίζουν τι μέτρα ασφαλείας έχει πάρει το ιατρικό επιτελείο για τον παίκτη και το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτοί όταν ο παίκτης επιστρέψει πίσω. Υπάρχει πάντως ψυχραιμία, αλλά όπως αναφέρουν και αθηναϊκά δημοσιεύματα, λαμβάνονται μέτρα από όλες τις ελληνικές ομάδες που έχουν παίκτες σε Εθνικές της Αφρικής, όπως άλλωστε από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Sport24 από τον Ολυμπιακό έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Εντιγκά που είναι με την αποστολή της Εθνικής Κογκό για το σαββατιάτικο ματς με τη Νότιο Αφρική, ζητώντας του να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός και να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις ενώ το πιθανότερο είναι πως πριν επιστρέψει οι πειραιώτες θα πάρουν και τα απαραίτητα μέτρα. Πέρα από τον Εντιγκά του Ολυμπιακού, στην αποστολή της ομάδας του Κονγκό είναι και ο Ιτούα του Πλατανιά, επόμενου αντιπάλου της Ξάνθης.

Ανησυχία υπάρχει όμως και στην Λαμία των τριών θρακιωτών παικτών. Ο Τζον Καμαρά μετέχει στην αποστολή της Σιέρα Λεόνε. Η Σιέρα Λεόνε είναι μαζί με τη Γουινέα οι δύο από τις περιοχές που έχουν πληγεί πιο πολύ από τον ιό Έμπολα. Και οι δύο αναμετρήσεις της Σιέρα Λεόνε με το Καμερούν θα διεξαχθούν στην πρωτεύουσα της δεύτερης, Γιαουντέ. Ο Καμαρά και οι συμπαίκτες του έκαναν την πρώτη τους προπόνηση επί καμερουνέζικου εδάφους, όντας σε καραντίνα και με αυστηρή ιατρική επίβλεψη για την ενδεχόμενη αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Πάντως ούτε η Ξάνθη, ούτε ο Ολυμπιακός, ο Πλατανιάς ή η Λαμία έχουν δείξει διάθεση να ζητήσουν από τους παίκτες τους να φύγουν, όπως έπραξε για παράδειγμα η ισπανική Ράγιο Βαγιεκάνο ζπου ήτησε από τον παίκτη της Λας Μπανγκουρά να αφήσει την Εθνική Ομάδα της χώρας του (Γουινέα) και να επιστρέψει πίσω για λόγους ασφαλείας και δημόσιας υγείας. 

Σε καθε περίπτωση πάντως, μια κάποια ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει σε όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, παίκτες των οποίων έχουν κληθεί στις Εθνικές Ομάδες των χωρών τους για να αγωνιστούν στα προκριματικά του Κόπα Άφρικα. Και η ανησυχία για όλες τις ομάδες θα μεγαλώσει σε περίπτωση που η Εθνική Ομάδα κάποιου παίκτη προκριθεί στην τελική φάση του Κόπα Άφρικα, που θα γίνει από 17 Ιανουαρίου ως τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 στο Μαρόκο.