Αφιέρωμα: Οι Θρακιώτες που παίζουν σε ομάδες της Football League

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Μελίνα Ντισλιάν

–  Ξεκινάει μετά από κάμποσες αναβολές το πρωτάθλημα της Football League, η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η Θράκη δεν έχει εκπροσώπηση με κάποια ομάδα (φλέρταρε επικίνδυνα πέρυσι με υποβιβασμό η Ξάνθη αλλά ευτυχώς γλίτωσε στο μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου), ωστόσο υπάρχουν αρκετοί παίκτες που κατάγονται από την περιοχή μας και αγωνίζονται σε ομάδες της Β’ Εθνικής.

Πρώτο χαρακτηριστικό και πιο γνωστό ίσως παράδειγμα είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ο κομοτηναίος πρώην άσος της Ξάνθης φοράει πλέον την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά θα λείψει από το ματς της πρεμιέρας της με τον Παναιγιάλειο καθώς συμμετέχει στην αποστολή της Εθνικής Ομάδας στην Φινλανδία.

Στην Λαμία, μιας και ξεκινήσαμε με το Νότιο Όμιλο (το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δυο ομίλους των 13 ομάδων ο καθένας χωρισμένους με γεωγραφικά κριτήρια), αγωνίζονται τρεις συνολικά Θρακιώτες, ένας από κάθε νομό του γεωγραφικού μας διαμερίσματος. Ο λόγος για τον Ανδρέα Μκρτσιάν από την Αλεξανδρούπολη, τον κομοτηναίο Χουσεΐν Μουμίν και τον ξανθιώτη αμυντικό Κώστα Τσαμούρη.

Ανηφορίζοντας στον Βόρειο Όμιλο, μπορεί κανείς να συναντήσεις τον αλεξανδρουπολίτη Σταύρο Χιντζίδη που αγωνίζεται με την φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου και τον ξανθιώτη Πασχάλη Μελισσά που μετά τον Παναιτωλικό, δοκιμάζει φέτος την τύχη του στην Λάρισα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον Φωκικό του ξανθιώτη προπονητή Γιώργου Μαραντά, που βρέθηκε ξαφνικά από το νότιο στον βόρειο όμιλο και μάλιστα έχει φροντίσει να δημιουργήσει ξανθιώτικη παροικία στην Άμφισσα, αφού στο ρόστερ της ομάδας μετέχουν ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης Μάκης Γιαννίκογλου, ο Σάββας Καρυπιάδης που προέρχεται από την Κ20 της Skoda αλλά και ο ξανθιώτης μεσοεπιθετικός Αντώνης Χαριτίδης.

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ουκ ολίγους πρώην παίκτες της Ξάνθης και του Πανθρακικού, που μπορεί να μην κατάγονται από την περιοχή μας αλλά τους θεωρούμε «δικούς μας» από την στιγμή που βρέθηκαν για κάποιο διάστημα στα μέρη μας και τίμησαν τις φανέλες των ομάδων μας.

Στον Αγροτικό Αστέρα συναντά πλέον κανένας τον Δημήτρη Σκλιοπίδη, ψυχή μέχρι πέρυσι της ομάδας του Πανθρακικού, αλλά και τον Παύλο Καθάριο, που τις προηγούμενες σεζόν ανήκε στο δυναμικό της Ξάνθης.

Στον γειτονικό Απόλλωνα Καλαμαριάς μπορεί κανείς να τρεις πρώην παίκτες των Κομοτηναίων: τον Ολίσε αλλά και τον Κώστα Καπετάνο, αδερφό του Παντελή που ήρθε το καλοκαίρι στην Skoda Ξάνθη, όπως επίσης και τον τερματοφύλακα Σπύρο Βρονταρά, ο οποίος έχει φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα τόσο της Ξάνθης όσο και του Πανθρακικού.

Στην Λάρισα, πέρα από τον Μελισσά, μπορεί να συναντήσει κανείς τον μέχρι πρότινος αρχηγό του Πανθρακικού Αχιλλέα Σαρακατσάνο, τον Δημήτρη Κοντοδήμο που έχει περάσει στο παρελθόν από την Ξάνθη αλλά και τον Δημήτρη Σουάνη που έχει κάνει σημαντική καριέρα και στις δύο μεγάλες ομάδες της Θράκης.

Στον Αχαρναϊκό συναντάμε δυο πρώην κομοτηναίους, τον Βασίλη Κοντογουλίδη και τον Μανώλη Λιαπάκη. Επίσης, στον Ηρακλή Ψαχνών συνεχίζουν ο Ευθύμης Κοτίτσας που έχει περάσει πριν πέντε χρόνια από την Ξάνθη και ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος που το ίδιο περίπου διάστημα φόρεσε την φανέλα του Πανθρακικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι πέρα από τον Μάνταλο, στην ΑΕΚ αγωνίζεται ήδη από πέρυσι ένας ακόμα πρώην παίκτης της Skoda, ο Βαγγέλης Πλατέλλας. Ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης Σωτήρης Λυμπερόπουλος αγωνίζεται πλέον με την φανέλα της Καλλιθέας, ενώ ο πρώην γκολκίπερ του Πανθρακικού Δημήτρης Κουτσόπουλος φυλάει πλέον το τέρμα του Απόλλων Σμύρνης.

Τέλος, αναφορά πρέπει να κάνουμε στον Αντώνη Ρίκκα που πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μετά τον ερχομό του από την Μασαλία στην Ξάνθη αλλά πλέον αγωνίζεται στον Αιγινιακό, τον Περικλή Μουσινάκη που φόρεσε την φανέλα του Πανθρακικού και πλέον αγωνίζεται στην Ερμιονίδα, τον Αργεντίνο Σέρχιο Ντανιελ Πόνσε που ήρθε Ελλάδα για χάρη των Κομοτηναίων και πλέον παίζει στον Παναιγιάλιο και τον Λευτέρη Σακελλαρίου που αναδείχθηκε με την φανέλα του Πανθρακικού, πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, χάθηκε για αρκετό καιρό από το προσκήνιο, εμφανίστηκε το καλοκαίρι σε κάποια σενάρια ως μεταγραφικός στόχος της Ξάνθης αλλά τελικά συμφώνησε και συνεχίζει την καριέρα του στον Φωστήρα.