Φύτρωσε… δέντρο στην κερκίδα του γνωστότερου γηπέδου της Ξάνθης!!!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Δημήτρης Καλτέκης

–  «Στην Αθήνα μες στο κέντρο φύτρωσε καινούριο δέντρο» ερμηνεύει ο Γ. Νταλάρας στο τραγούδι του Μάνου Λοΐζου. Φέρνοντας στο νου το παραπάνω άσμα, παρατηρούμε το δέντρο που φύτρωσε στην Ξάνθη, όχι στο κέντρο της, αλλά στο κεντρικό και γνωστότερο γήπεδο της πόλης, το γήπεδο του Α.Ο.Ξ.!

Η πρώτη φορά που ο φακός της εφημερίδας «Εμπρός» αποθανάτισε το παραπάνω δέντρο ήταν σε έναν αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος τον Οκτώβριο του 2013, όταν αυτό ήταν ακόμη λίγων… μηνών. Ένα χρόνο μετά επισκεφθήκαμε το γήπεδο του Α.Ο.Ξ., όπου είδαμε ξανά το δέντρο να στέκεται εκεί, αγέρωχο και αρκετά πιο… ανεπτυγμένο, να δεσπόζει στην κερκίδα «Άρης Κουλούρης» (πέταλο) του γηπέδου.

Όπως αναφέρει το επίσημο site της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, το γήπεδο του Α.Ο.Ξ. (Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης), κατασκευάστηκε στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα και άνηκε αρχικά στον Ορφέα Ξάνθης. Οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας του, ξεκίνησαν το 1906. Λόγω, όμως, της απαγόρευσης τέτοιων δραστηριοτήτων από τις τουρκικές αρχές, τα έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ, ενώ πολλά από τα μέλη του Ορφέα φυλακίστηκαν.

Μετά από την επανίδρυση του Ορφέα Ξάνθης (14/7/1908) τα έργα ξεκινούν έπειτα από κάποια δικαιώματα και ελευθερίες που παραχωρήθηκαν στην περιοχή, συνέπεια της επανάστασης των Νεότουρκων. Έτσι στις 31/5/1909 γίνονται οι πρώτοι γυμναστικοί αγώνες, καθώς και ο πρώτος καταγεγραμμένος ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ξάνθη.

Το επονομαζόμενο “Στάδιο”, χρησιμοποιήθηκε τόσο για ποδοσφαιρικούς αγώνες όσο και για επιδείξεις, γυμναστικούς αγώνες και αγώνες στίβου. Παρέμεινε στην κυριότητα του Ορφέα Ξάνθης έως το 1967 (07/06/1967) όταν και διαλύθηκε ο Ορφέας, προκειμένου να γίνει η συγχώνευση με την Ασπίδα Ξάνθης ώστε να προκύψει ο Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Α.Ο.Ξ. στο γήπεδο, έγινε στις 04/10/1967 (για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης) κόντρα στην Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων. Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε με νίκη της Ενόπλων με σκορ 0-1. Την σημερινή του μορφή το γήπεδο ξεκίνησε να την παίρνει σταδιακά την δεκαετία του ’70. Τότε ολοκληρώθηκε η βόρεια εξέδρα (η οποία αργότερα απέκτησε σκέπαστρο).

Προς τα μέσα της δεκαετίας του ’80 δημιουργήθηκε το “πέταλο” επί υφυπουργείας Κίμωνα Κουλούρη (παίρνοντας το όνομα του αδικοχαμένου γιου του, Άρη), με τα εγκαίνια να γίνονται – όπως μαρτυρά η σχετική επιγραφή – στις 06 Απριλίου 1986 από τον τότε υφυπουργό Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον αθλητισμό, Σήφη Βαλυράκη.

Στο γήπεδο αυτό οι Ξανθιώτες φίλαθλοι έζησαν μοναδικές στιγμές όπως οι πρώτοι αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο, η άνοδος του Α.Ο.Ξ. στην Α’ Εθνική κατηγορία αλλά και τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα απέναντι στην ιταλική Λάτσιο στις 3 Οκτωβρίου 2002.

Η τελευταία ποδοσφαιρική συνάντηση της Skoda Ξάνθη στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. ήταν με τον Ηρακλή (22/05/04), με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να κερδίζει με 0-1. Το καλοκαίρι του 2004 η Skoda Ξάνθη άλλαξε «στέγη» μετακομίζοντας στο χωρητικότητας 7361 θέσεων γήπεδο των Πηγαδίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει λίγο καιρό αργότερα ο Ορφέας Ξάνθης στην «φυσική του έδρα».

Αν και σήμερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου του Α.Ο.Ξ. παραμένει ασαφές μέχρι ενός σημείου, τη συντήρησή του έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ορφέα Ξάνθης Μπάμπης Χατζημεστής, με πολύ μεράκι αλλά πενιχρά οικονομικά μέσα. 

Η ύπαρξη του δέντρου φανερώνει την εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, με διάφορα γήπεδα να γίνονται «έρμαια» του χρόνου και να αφήνονται στη… μοίρα τους. Ας ελπίσουμε ότι με αφορμή αυτό το δέντρο, θα δοθεί σε κάποιους το έναυσμα να ασχοληθούν με τη «σωτηρία» του ιστορικού γηπέδου του Α.Ο.Ξ. ώστε αυτό να μπορέσει να βρει στο μέλλον κάποιο κομμάτι της αίγλης του παρελθόντος…