Από τη Ροδόπη στις Α.Δ. Έβρου, Ξάνθης και Δράμας 102 αστυνομικοί

Προσωρινά κρίθηκε η τύχη των 102 αστυνομικών που υπηρετούν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κομοτηνής και είχαν μάθει εν μία νυκτί ότι πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, ενώ ορισμένοι είχαν αποσπαστεί στο Κέντρο μερικές μέρες πριν την εξαγγελία του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων.

Η εφημερίδα  «Ο Χρόνος» είχε αναδείξει τις παράπλευρες απώλειες μίας κατά άλλα θετικής είδησης. Συνολικά 102 αστυνομικοί υπηρετούν στο κέντρο κράτησης. Οι 50 από αυτούς είναι ντόπιοι και επέστρεψαν μόλις πριν από δύο χρόνια στην Κομοτηνή, όταν άνοιξε το κέντρο κράτησης και κρίθηκε απαραίτητη η απόσπασή τους στην πόλη μας, καθώς η τοπική δύναμη αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης δεν επαρκούσε για την επάνδρωση, με ικανό προσωπικό, του κέντρου. Μέχρι τότε υπηρετούσαν κυρίως στις περιοχές της Αθήνας και ελάχιστοι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την περασμένη Τετάρτη είχαν παρουσιαστεί στο κέντρο κράτησης άλλοι 28 αστυνομικοί, οι μισοί από τους οποίους είναι ντόπιοι. Οι 28 αυτοί αστυνομικοί είχαν μάθει για την απόσπασή τους την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου. Είχαν ξενοικιάσει σπίτια, εγκαταστάθηκαν στο νέο τόπο υπηρεσίας τους, ενώ παρουσιάστηκαν στην υπηρεσία τους, στο κέντρο κράτησης μεταναστών για να πιάσουν δουλειά.

Ο παραλογισμός της υπόθεσης είναι ότι τους ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα ότι θα επιστρέψουν πίσω στις υπηρεσίες από όπου αποσπάστηκαν. Ακολούθησαν καταγγελίες αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξης για την μη ακύρωση των αποσπάσεων των αστυνομικών που υπηρετούν στο Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών Κομοτηνής από τις οικογένειές τους.

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά στους 102 αστυνομικούς αναφέρει ότι κανένας τους δε θα παραμείνει στη Ροδόπη, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Αντίθετα όλοι τους θα αποσπαστούν σε τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης και της Δράμας.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει ότι δεν εισακούστηκε ούτε το αίτημα για λειτουργία της Υπηρεσίας Μεταγωγών και Δικαστηρίων Ροδόπης, η οποία έχει νομική υπόσταση, αλλά δεν έχει λειτουργήσει και θα μπορούσε να στελεχωθεί ακόμη και με 50 αστυνομικούς. Μία υπηρεσία καθόλα απαραίτητη σε ένα νομό όπου λειτουργεί έδρα Εφετείου και Δικαστικές Φυλακές.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτές αποσπάσεις των 102 αστυνομικών είναι προσωρινή λύση, αφού η παραμονή τους στις τέσσερις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδα αναφέρεται στο διάστημα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Πάντως το Κέντρο Μεταναστών Κομοτηνής, όπου σήμερα φιλοξενούνται 450 αλλοδαποί, αδειάζει εντός του Οκτωβρίου, καθώς η απόφαση του υπουργού είναι άμεσα εκτελεστέα. Τη στιγμή που θα φύγει ο τελευταίος αλλοδαπός παίρνουν φύλλο απώλειας και οι 102 αστυνομικοί.

Πηγή: www.e-evros.gr