Εκδηλώσεις μνήμης για τους 300 Εβρίτες που πολέμησαν στη μάχη της Κρήτης

Η ΕΠΟΦΕ διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για τους τριακόσιους Εβρίτες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πατρίδας, παρουσιάστηκαν στον Ελληνικό Στρατό τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1941, μεταφέρθηκαν μαζί με άλλα τμήματα στρατού στην Κρήτη, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της Μάχης κατά των Γερμανών, αιχμαλωτίστηκαν, εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα και μετά από ένα χρόνο όσοι επέζησαν επέστρεψαν στον Εβρο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ορεστιάδα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18:30 στο Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδος και στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 11:30 στο Νομαρχείο Έβρου.

Θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΥ, ενός εκ των τριακοσίων Εβριτών από το Ν. Χειμώνιο, ο οποίος κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο από τις μέρες του πολέμου.
Τις εκδηλώσεις θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Σταύρος Παπαθανάκης στην Ορεστιάδα και Κολιός Δημήτριος στην Αλεξ/πόλη.
Ιστορική αναδρομή θα γίνει από την κ. Τζιβελέκη Μαίρη, εγγονή φονευθέντος Εβρίτη, την κ. Θεοδωρακοπούλου Ελένη, κόρη του συγγραφέα, την κ. Μητσοτάκη Κλαίρη συγγραφέα και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ, τον  κ. Μαμαλάκη Κων/νο, σύμβουλο σε θέματα νεότερης ιστορίας του Ι.Μ.Κ ,τον κ. Σαραντίδη Σαράντη εκπαιδευτικό και ηθοποιό «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» (Ορεστιάδα), τις φιλολόγους κ. Μπρίτσου Ελένη (Αλεξ/πολη) και την κ. Λιολιοσίδου Θεοδώρα (Ορεστιάδα).
Θα τιμήσουν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους, ο Σύλλογος Νεολαίας Ορεστιάδας «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ» στην Ορεστιάδα και ο Σύλλογος Κρητών Νομού Εβρου «Ο ΜΙΝΩΑΣ» στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: www.alexandroupolisnews.blogspot.gr