Οι «Xanthi Runners» κατέκτησαν και τον Όλυμπο!

Ανταπόκριση απο την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Για πολλοστή φορά Ξανθιώτες ορειβάτες «κατακτούν» τον Όλυμπο καθώς δύο μέλη των «xanthirunners», οι Σεραφείμ Βασιλειάδης και Αθανάσιος Μπαμπάτσος αναρριχήθηκαν  στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και έφτασαν στην κορυφή του (Μύτικας – 2.917 μ.), όπου μαζί με την ελληνική, ύψωσαν και τη σημαία του συλλόγου.

 

Η ανάβαση στον Όλυμπο δεν ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για τους δύο παραπάνω δρομείς/ορειβάτες, αντιθέτως μπορεί να χαρακτηριστεί μία… συνήθεια που κρατάει εδώ και δεκαετίες. Αμφότεροι οι Ξανθιώτες αθλητές έχουν ανέβει στον Όλυμπο από 25 φορές τουλάχιστον(!), καθώς επαναλαμβάνουν την ανάβαση κάθε χρόνο.
Ο κ. Σεραφείμ Βασιλειάδης (Γραμματέας xanthirunners) μίλησε στο «Εμρός» και τον Δημήτρη Καλτέκη για το επίτευγμα τους:

 

Σ.Β.: «Ανεβήκαμε για πρώτη φορά στον Όλυμπο πριν περίπου 25 χρόνια. Η αίσθηση, οι εντυπώσεις, οι αναμνήσεις και η συνολική εμπειρία όταν ανεβαίνει κανείς για πρώτη φορά είναι εντυπωσιακή και ξεχωριστή. Είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια. Η εμπειρία ήταν μοναδική και θέλαμε να την ξαναζήσουμε κι έτσι επαναλάβαμε την ανάβαση την επόμενη χρονιά. Ακολούθησαν κι άλλες αναβάσεις για να φτάσουμε πλέον στις 25 περίπου! Βέβαια πλέον πιο έμπειροι και γνώστες του βουνού μπορούμε να πούμε ότι το ανεβαίνουμε με μία σχετική… ευκολία, αν και ο Όλυμπος είναι ένα βουνό που πάντα χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να παρουσιαστούν απρόβλεπτα περιστατικά».

 

Και φέτος, παρά την μεγάλη εμπειρία τους οι δύο αναβάτες αντιμετώπισαν ορισμένες δυσκολίες στο εγχείρημα τους. Ο κ. Βασιλειάδης εξηγεί:

 

Σ.Β.: «Φέτος θέλαμε να περάσουμε από τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου (Μύτικας, Σκολιός, Αγ. Αντώνιος και Προφήτη Ηλίας) και να υψώσουμε το έμβλημα του συλλόγου μας XanthiRunners σε αυτές. Το οδοιπορικό ήταν απίστευτο με αρκετές δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών που ήταν αντίξοες. Όμως τελικά τα καταφέραμε και ολοκληρώσαμε την αποστολή μας με επιτυχία».

 

Για την κίνηση τους και το συμβολισμό της ο Ξανθιώτης δρομέας υπογράμμισε:

 

Σ.Β.: «Θέλαμε να προβάλλουμε τον σύλλογο μας και εκτός των ορίων του Νομού μας. Ήδη φυσικά με τις συμμετοχές μελών μας σε διάφορες διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος η παρουσία των «xanthirunners» γίνεται ολοένα και εντονότερη και πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η πορεία μας είναι… ανοδική!».

 

Ο κ. Βασιλειάδης Σεραφείμ αναφέρθηκε και στην ενασχόληση του κόσμου με το τρέξιμο που παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια:

 

Σ.Β.: «Είναι γεγονός ότι το δρομικό κίνημα αυξάνεται συνεχώς και πλέον κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες αγώνες τρεξίματος διαφόρων τύπων (βουνού, πόλης, μαραθώνιοι, υπερ-μαραθώνιοι κλπ.) όπου συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί πλέον τα οφέλη του τρεξίματος και άρχισε να εξασκείται σε αυτό. Υπάρχει εξάλλου μία εξοικείωση στο να βγει κάποιος και να τρέξει, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια όπου ορισμένοι θεωρούσαν «αστείο» το να δουν κάποιον να φοράει φόρμες ή αθλητική ενδυμασία και να τρέχει!».

 

«Ο Όλυμπος σε μαγεύει»

 

Ο έτερος Ξανθιώτης πεζοπόρος, κ. Αθανάσιος Μπαμπάτσος, μίλησε από την πλευρά του για την εμπειρία του να ανεβαίνεις στην «κορυφή της Ελλάδας»: Ο κ. Μπαμπάτσος ανέφερε:

 

Α.Μ.: «Ο Όλυμπος είναι ένα βουνό που σε μαγεύει. Έχω ανέβει 27 φορές και όσο είμαι γερός θα συνεχίσω να πηγαίνω κάθε χρόνο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που ενδιαφέρεται να ανέβει είναι ότι θέλει μεγάλη προσοχή σε κάθε βήμα, ειδικά όταν αρχίσει και ανεβαίνει το υψόμετρο καθώς το βουνό ¨αγριεύει¨ και μπορεί να γίνει επικίνδυνο σε αρκετά σημεία».

 

Μιλώντας για παλαιότερες αναβάσεις ο κ. Μπαμπάτσος τόνισε:

 

Α.Μ.: «Υπάρχει ένα μυστήριο που περικλείει τον Όλυμπο που μπορεί να έχει σχέση και με τα μαγνητικά πεδία που βρίσκονται αποδεδειγμένα εκεί. Σε προηγούμενες αναβάσεις μου έχω συναντήσει Αμερικανούς που έκαναν σχετικές έρευνες, αν και συνήθως συναντάω Γερμανούς που επισκέπτονται και ανεβαίνουν τον Όλυμπο λόγω της ιστορικότητας του. Όπως και να έχει είναι ένα βουνό που το επισκέπτονται άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, ενώ να τονίσω ότι από τους πιο… συχνούς Έλληνες επισκέπτες είναι οι Ξανθιώτες καθώς γίνονται συνεχώς αποστολές εκεί από συλλόγους της πόλης μας και από ιδιώτες, ειδικότερα τα τελευταία 10 χρόνια. Πιθανόν επειδή είμαστε ορεινός Νομός και είμαστε εξοικειωμένοι με τα βουνά, αρκετοί να έχουν ως στόχο και προορισμό το να ανέβουν έστω μία φορά στον Όλυμπο».

 

Συνεχίζονται οι αγώνες για τους «xanthirunners»

 

Οι παραπάνω δρομείς/πεζοπόροι, μπορούμε να πούμε ότι «ανέβασαν» άλλο ένα επίπεδο τους «xanthirunners», όντας μέλη τους. Ο ξανθιώτικος σύλλογος δρομέων ωστόσο δεν σταματάει εδώ καθώς μέλη του συμμετείχαν στο πρόσφατο «Run Greece» της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα στην παραπάνω διοργάνωση έτρεξαν οι: Αγγελίδης Χρήστος, Αραμπατζής Χρήστος, Καψιμάλης Αθανάσιος, Δήμου Ευάγγελος, Γκορόγιας Βασίλειος, Γρηγοριάδης Γεώργιος, Λιόλιος Χρήστος, Μπαΐρας Δημήτριος, Νικολόπουλος Αντώνιος, Καραμπατζάκης Γεώργιος.

 

Εν τω μεταξύ οι «xanthi runners» συνεχίζουν τις προετοιμασίες για τον «1ο Δημοκρίτειο Ημι-μαραθώνιο» (21 χλμ.) που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη στις 30/11/2014.