Από τη Θράκη το νέο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Το τελευταίο θύμα είναι ο 81χρονος Παρασκευάς Ζακώνης και προέρχεται από την Κομοτηνή. Κηδεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

 

 Ο πρώτος θάνατος στη Ροδόπη από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μία γυναίκα 78 ετών απεβίωσε τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μετά από πολυήμερη νοσηλεία της εκεί. Στις 22 Αυγούστου εισήλθε με συμπτώματα της νόσου, που αρχικά θύμιζαν γρίπη. Στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε και φέτος με καταγεγραμμένα τρία κρούσματα στην περιοχή της Ροδόπης μέσα στον Αύγουστο, γεγονός που γέννησε ανησυχία, παρότι πρακτικά η επικίνδυνη περίοδος έχει παρέλθει. Ήδη εδώ και μήνες τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα βρίσκονται στη σχετική λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού, καθώς τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ μόλις πέρσι η Ξάνθη αριθμούσε τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά αμέσως μετά την Αττική! Εξαιτίας της εμφάνισης των κρουσμάτων με εντολή του περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, δόθηκε προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, προκειμένου να διενεργηθούν ψεκασμοί κουνουπιών.

 Ο ηλικιωμένος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» απεβίωσε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Μεταφέρθηκε με συμπτώματα της νόσου και ο εργαστηριακός έλεγχος επιβεβαίωσε τους φόβους των γιατρών. Τελικά απεβίωσε και κηδεύτηκε στη Κομοτηνή. Τον θάνατο του 81χρονου επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Χ» και ο νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Γεωργιτσόπουλος. «Δυστυχώς είναι ένα ακόμα θύμα στην περιοχή μας», είπε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στη ενημέρωση του πληθυσμού και έχει δώσει την εντολή να ενταθούν οι ψεκασμοί, αν και χειμωνιάζει.

 Η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ έως τις 3 Οκτωβρίου(ώρα 13:00) αναφέρει τα εξής: 14 είναι ο αριθμός των ασθενών με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα(εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κτλ.) Ένας είναι ο ασθενής χωρίς εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συνολικά 6 είναι οι θάνατοι. Έως και χθες ο αριθμός των δηλωθέντων ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση της λοίμωξης στη Ροδόπη διαμορφώνεται ως εξής: Ίασμος 2, Κομοτηνή 5, Μαρώνεια-Σάπες 1. Στο νομό Ξάνθης και ειδικότερα στο δήμο Αβδήρων καταγράφονται δύο ασθενείς.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η περίοδος μετάδοσης 2014 είναι η πέμπτη συνεχόμενη κατά την οποία καταγράφονται κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους στην Ελλάδα και θεωρείται ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κατά την περίοδο μετάδοσης 2014, η διάγνωση των πρώτων ανθρώπινων κρουσμάτων έγινε σχετικά αργά και ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων έως σήμερα είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους στις περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Ξάνθης, αλλά και της Ροδόπης που είναι νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

Πηγή: www.xronos.gr