Χρυσό από 14χρονο Θρακιώτη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου!

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

– Το χρυσό μετάλλιο στο ζίου ζίτσου κατέκτησε ο 14 χρονος Κομοτηναίος Βασίλης Σταυρίδης στο βαλκανικό πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στη Ρουμανία. Χάλκινο από τον Αλέξη Κιουρτζίδη, ο οποίος αν και έχει εμπειρία μόλις δύο ετών, κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ο Βασίλης Σταυρίδης, ο Αλέξης Κιουρτζίδης και ο Ιωσήφ Κιτσικίδης που πήρε την 7η θέση, σύμφωνα με το xronos, ήταν οι τρεις Κομοτηναίοι αθλητές που μετείχαν στην εθνική ομάδα, η οποία αποτελούνταν συνολικά από 110 άτομα.

Από αυτούς οι 45 αγωνίστηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι 65 στο βαλκανικό. Το 11ο βαλκανικό πρωτάθλημα και το παγκόσμιο -15 ετών διεξήχθη το τριήμερο 26-28 Σεπτεμβρίου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Η Ελλάδα επέστρεψε με μία σημαντική συλλογή μεταλλίων που περιελάμβανε ένα χρυσό μετάλλιο, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια.

Αθλητές της Budo Academy Κομοτηνής είναι και οι δύο διακριθέντες αθλητές της Κομοτηνής. Προπονητής τους είναι ο υπεύθυνος της ακαδημίας Αλέξανδρος Παρασίδης ο οποίος ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες για περισσότερα από 25 χρόνια. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής ζίου ζίτσου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πτυχιούχος προπονητής αστυνομικής αυτοάμυνας και στρατού και συχνά ταξιδεύει για να διευρύνει τις γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες, λαμβάνοντας μέρος σε σεμινάρια για εκπαιδευτές εντός και εκτός Ελλάδας. Kατέχει το 5ο Νταν Self Defence, 4ο Νταν στο Ζίου Ζίτσου , 3ο Νταν στο Καράτε, και 1ο Νταν στο Τζούντο.

Η διάκριση του Βασίλη Σταυρίδη που ασχολείται με το άθλημα από τεσσάρων χρόνων, είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα στο άθλημα, είπε ο Θεοδόσιος Χατζηβλασίου, υπεύθυνος ανάπτυξης στην Ελληνική Φίλαθλο Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου, για την ΑΜ-Θ. Αυτό το μετάλλιο δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες τόσο για τον ίδιο τον αθλητή, όσο και για το μέλλον του αθλήματος στον τόπο μας, ανέφερε. «Για πρώτη φορά στα χρονικά με τη σωστή μεθοδολογία του προπονητή τους Αλέξανδρου Παρασίδη και σε πολύ καλή κατεύθυνση από όλη την ομάδα των προπονητών, είχαμε αυτές τις δύο διακρίσεις. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει χρυσό στα χρονικά του παγκοσμίου. Είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι διότι το ζίου ζίτσου δεν έχει πολλά συστήματα όπως είναι το καράτε ή άλλη πολεμική τέχνη, είναι όπως το τζούντο και το ακολουθούν κατά εκατομμύρια, πολίτες στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Χατζηβλασίου.

Από την πλευρά του ο προπονητής των δύο νεαρών αθλητών τόνισε ότι «κάναμε όλο το καλοκαίρι προετοιμασία γιατί είχαμε αγώνες μπροστά μας. Το ζίου ζίτσου χρειάζεται δύναμη και ταχύτητα αλλά περισσότερο τεχνική, κάτι που έχουν τα δύο παιδιά». Το μέλλον των δύο αυτών αθλητών εκτίμησε πως θα είναι λαμπρό εάν συνεχίσουν να κάνουν την ίδια σκληρή δουλειά.

Σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και επί δύο, τρεις ώρες κάνουν προπονήσεις οι αθλητές. Είναι προσηλωμένοι στο στόχο τους, γιατί αγαπούν το άθλημα και όλα όσα τους προσφέρει. Αυτό είπε ο Αλέξης Κιουρτζίδης ο οποίος επέστρεψε γεμάτος εμπειρίες και όμορφες εικόνες από τη μεγάλη διοργάνωση της Ρουμανίας. Μόλις δύο χρόνια ασχολείται με το άθλημα όμως η μικρή του εμπειρία του δεν τον περιόρισε. «Αυτό το άθλημα περιέχει ό,τι χρειάζεται μία πολεμική τέχνη. Είναι ένα καθαρό μαχητικό άθλημα, είναι μία ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη», ανέφερε ο νεαρός. Ο Αλέξης Κιουρτζίδης είναι 16 ετών και είναι μαθητής. Θα συνεχίσει να προπονείται με στόχο να ανέβει το υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Κατακτώντας την πρώτη θέση στο παγκόσμιο ο Βασίλης Σταυρίδης μπορεί να εισαχθεί χωρίς εξετάσεις σε Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Οι σπουδές σε αυτό το αντικείμενο αποτελούν όνειρο καθώς σχεδιάζει σε ηλικία μόλις 14 ετών να κάνει και μεταπτυχιακό για να πάρει εξειδίκευση στις πολεμικές τέχνες. «Είμαι πολύ χαρούμενος, ούτε και εμείς μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη», είπε και πρόσθεσε, «ξεκίνησα από μικρός να κάνω καράτε, συνέχισα στο ζίου ζίτσου και είδα ότι μου άρεσε πολύ περισσότερο γιατί περιλαμβάνει τα πάντα». Τέσσερις αγώνες έπαιξε ο Βασίλης Σταυρίδης. Ξεκίνησε με αντίπαλο τον Ρώσο Pavel Kuvshinov, συνέχισε με τον Ρουμάνο Stefan Stan και οι δύο τελευταίοι αγώνες δόθηκαν απέναντι σε αθλητές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Milos Kuzmanovic και ο Sergej Krajisnik ηττήθηκαν διαδοχικά για να στέψουν νικητή τον δικό μας Βασίλη.

To ζίου ζίτσου είναι μία πολύπλευρη πολεμική τέχνη που επιτρέπει στον ασκούμενο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κατάσταση άμυνας ή επίθεσης και γενικά κοντινής μάχης. Κάποιος που γνωρίζει αυτήν την πολεμική τέχνη, είναι ικανός να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως αντιπάλους, καθώς και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί ένα άλλο άτομο. Περιλαμβάνει γροθιές, λακτίσματα, κλειδώματα, ρίψεις αλλά και έλεγχο του αντιπάλου στο έδαφος αλλά και από όρθια θέση. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει και όπλα. Το ζίου ζίτσου ήταν η πολεμική τέχνη που γνώριζαν οι περιβόητοι πολεμιστές της Ιαπωνίας, σαμουράι, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην Ιαπωνία από τον 12ο αιώνα μέχρι και τον 19ο αιώνα. Σήμερα είναι μια ευρέως διαδεδομένη πολεμική τέχνη, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.