Ο τελευταίος πελαργός των Φερών συνεχίζει το ταξίδι του

Έχουν περάσει περίπου 14 μήνες μετά τη δακτυλίωση και την τοποθέτηση πομπών σε 10 νεαρούς πελαργούς στην περιοχή των Φερών από το Ινστιτούτο Max Planck και το Φορέα Διαχείρισης και δυστυχώς τα τελευταία νέα δεν είναι πολύ ευχάριστα. Από τους 3 πελαργούς που έδιναν σημεία ζωής τους τελευταίους μήνες, πλέον συνεχίζει μόνο ένας, η Σύλβια.

Ο Πελοπίδας, ένα από τα πιο δυνατά πελαργάκια της ομάδας, δεν τα κατάφερε. Ήταν ο μοναδικός που έφτασε πέρυσι μέχρι τη Νότια Αφρική. Τη φετινή άνοιξη ξεκίνησε το ταξίδι του και βρέθηκε κοντά στο Σουέζ και αφού έκανε λίγες βόλτες πήγε προς το Νείλο, στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια, στις 19.07.2014 πέταξε προς νότιο Σουδάν και στις 30.07.2014 βρέθηκε στην περιοχή της Ντόνγκολα, όπου και πέθανε στις 10.08.2014. Ο Πελοπίδας έζησε 382 μέρες από την ημέρα που του βάλαμε τον πομπό και χάθηκε περίπου 2.450 χλμ από τη φωλιά που γεννήθηκε, στο χωριό των Φερών.

Την ίδια τύχη φαίνεται ότι είχε και η Νένη καθώς από τις αρχές Απριλίου ο πομπός της δεν δείχνει κανένα σημάδι κίνησης.

Η πιο τυχερή της παρέας, η Σύλβια, είναι η μόνη η οποία συνεχίζει το ταξίδι της. Το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού το πέρασε στην Τουρκία κοντά στη λίμνη Τουζ και κατά τις 11.08.2014 ξεκίνησε να πετάει προς νότια. Στις 21.08.2014 η Σύλβια ήταν στην Αλεξανδρέττα, στις 23.08 στη Συρία και στις 25.08 έφτασε και πάλι στην Αφρική. Από τις 28.08 βρίσκεται στο Τσαντ, κοντά στα μέρη που πέρασε το χειμώνα. Σίγουρα δεν είναι μόνη της αλλά έχει για συντροφιά και άλλους πελαργούς με τους οποίους θα περάσει στο ίδιο μέρος και αυτό το χειμώνα. Ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά και να μπορέσει να επιστρέψει πάλι κοντά μας!

Ευχαριστούμε πολύ τη φίλη μας Εύα Στετς για την παρακολούθηση της πορείας των πελαργών και για τα στοιχεία που μας έδωσε για ην παρούσα ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.evros-delta.gr