Η πρώτη συνέντευξη Γκιρτζίκη μετά την τοποθέτησή του στην ΚΕΔ

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Μία «κομβική» θέση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες ο γνωστός ξανθιώτης ποδοσφαιρικός παράγοντας Γιώργος Γκιρτζίκης, καθώς προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ. Η πρόταση – απόφαση για να αναλάβει την ΚΕΔ είναι του Προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, και θα επικυρωθεί σε προσεχές Δ.Σ.

Ο κ. Γκιρτζίκης είναι επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε ταμίας (3,5 θητείες), εκπρόσωπος της στη Super League και σε άλλες θέσεις, ενώ πλέον θα είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα της ελληνικής διαιτησίας. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν Πρόεδρος της ΚΕΔ συνολικά έχει διατελέσει μέλος της ΕΠΟ για 17 συναπτά έτη, έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις μιας και είναι ένας χαμηλών τόνων παράγοντας που διαχρονικά δεν έχει προκαλέσει με τις συμπεριφορές του (αντίθετα με πολλά άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ), ενώ παρείχε σημαντικό έργο απ’ όποιο πόστο κι αν ανέλαβε», επισημαίνει η εφημερίδα “Εμπρός” της Ξάνθης.

Στο συγκεκριμένο έντυπο ο Γ. Γκιρτζίκης, ο οποίος το παρελθόν υπήρξε Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης αλλά και του Δ.Σ. της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής και μίλησε για τη νέα του θέση και τις αρμοδιότητες που θα περάσουν στα χέρια του το επόμενο χρονικό διάστημα. Αρχικά εξήγησε ποιες είναι αρχικά οι νέες του αρμοδιότητες στην ΚΕΔ: «Η ΚΕΔ/ΕΠΟ ασχολείται με την εκπαίδευση, τους ορισμούς, τις κρίσεις και ότι αφορά τη διαιτησία σε όλα τα επίπεδα, από τη Super League μέχρι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Εκτός από τη θέση του Προέδρου, αποτελείται από τον Θανάση Μπριάκο (επικεφαλής εκπαίδευσης διαιτητών), τον Χιου Ντάλας (παρακολουθεί τους διαιτητές, εισηγείται τις τιμωρίες, ασχολείται με τα τεστ διαιτητών και κρίνει τον προβιβασμό/υποβιβασμό), ενώ στην επιτροπή βρίσκονται και άλλα τρία μέλη που είναι επιφορτισμένοι με τις Β’ – Γ’ Εθνικές κατηγορίες, τους παρατηρητές κ.α.».

Στην ερώτηση αν πράγματι με την ανάληψη της προεδρίας της ΚΕΔ  αυξάνονται και οι υποχρεώσεις καθώς και οι ευθύνες, ο ξανθιώτης παράγοντας απαντά: «Σίγουρα επειδή έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις και χρειάζεται συχνή παρουσία στην ΕΠΟ. Είναι “δύσκολη” θέση από την άποψη ότι τα μάτια όλων των φιλάθλων είναι στραμμένα στη διαιτησία και ασκείται κριτική σε πολλές περιπτώσεις. Η κριτική βέβαια είναι δεκτή εφ’ όσον είναι καλοπροαίρετη και μπορεί να μας βοηθήσει στο έργο μας. Αντίθετα όταν η κριτική είναι κακοπροαίρετη, αυτό κάνει κακό και επιδρά αρνητικά στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας γενικότερα».

Ο Γ. Γκκιρτζίκης συμπληρώνει 17 χρόνια ως μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από άλλες θέσεις. Πιστεύει άραγε ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη καθώς έχει να κάνει με το κομμάτι των διαιτητών; «Όπως με έχουν εμπιστευθεί οι προηγούμενοι Πρόεδροι της ΕΠΟ, έτσι και τώρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Σαρρής μου ανέθεσε μία υπεύθυνη θέση και είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Η δυσκολία έχει να κάνει στο ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν βελτιώνεται το κομμάτι “διαιτησία”, πάντα θα υπάρχουν παράπονα προς το πρόσωπο των διαιτητών και των επικεφαλής τους. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βοηθήσω προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει μία ηρεμία σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική διαιτησία, ώστε όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να μπορούν με την ανάλογη ηρεμία να αφοσιώνονται και να ασχολούνται με το έργο τους», απαντά χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ο κ. Γκιρτζίκης αναφέρθηκε και στα παράπονα που εκφράζουν αρκετές φορές άνθρωποι του ποδοσφαίρου, υπογραμμίζοντας ότι τα λάθη μπορεί να γίνονται καθώς είναι ανθρώπινα, όταν όμως υπάρχει υποψία σκοπιμότητας η ΚΕΔ θα είναι αμείλικτη. «Σίγουρα όπως σε κάθε κλάδο έτσι και στη διαιτησία γίνονται λάθη και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι αυτά να περιοριστούν και να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό. Αν δούμε ότι γίνονται εσκεμμένα λάθη τότε θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα υπάρχουν συνέπειες. Μέσα από την προσπάθεια όμως και τη συνεχή επιμόρφωση και αξιολόγηση των διαιτητών πιστεύω θα πετύχουμε το καλύτερο να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση και τη βελτίωση των διαιτητών και του ποδοσφαίρου».