Απλήρωτοι ακόμα οι διαιτητές και… στον αέρα η έναρξη του πρωταθλήματος

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Στον αέρα παραμένει η έναρξη του πρωταθλήματος της Volley League, όπως σημειώσαμε από την περασμένη εβδομάδα, καθώς πέρασαν μέρες από τότε αλλά δεν έγινε ακόμα κανένα αποφασιστικό βήμα για να βρεθεί η χρυσή τομή στο χάσμα που χωρίζει την διοργανώτρια ΕΣΑΠ με τους διαιτητές.

Οι διαπραγματεύσεις ΕΣΑΠ και ΟΔΒΕ σχετικά με τις οικονομικές απολαβές των διαιτητών, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, το οποίο επιβεβαιώθηκε και με επίσημο τρόπο. Η ΕΣΑΠ στο συμβούλιο της 10ης Σεπτεμβρίου στις αποφάσεις που πήρε, ενημέρωσε ότι «αποφασίστηκε το ύψος των αμοιβών των διαιτητών για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015». Κι η απόφαση που πάρθηκε ήταν η ίδια με την πρόταση που είχε κατατεθεί και απορριφθεί από τους διαιτητές: Μείωση 30% επί των αμοιβών τους.

Στα τέλη Αυγούστου η ΟΔΒΕ στην αρνητική της απάντηση στην ανεπίσημη πρόταση της ΕΣΑΠ, είχε υπενθυμίσει ότι οι διαιτητές έχουν υποστεί μειώσεις έως 50%, αλλά αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ζητούσε να διατηρηθούν οι αμοιβές στα περσινά επίπεδα. Ποια είναι αυτά;

Όπως διευκρινίστηκε στο ThrakiSportS μετά από δημοσιογραφική έρευνα, διορθώνοντας ορισμένα στοιχεία που είχαν αναφερθεί λανθασμένα σε προηγούμενη ανάρτηση, η αποζημίωση διαιτησίας για τη Volley League πέρυσι ήταν 180 € (και όχι 200) οπότε με την προτεινόμενη μείωση κατά 30% γίνεται 126 € (και όχι 140). Επίσης η χιλιομετρική αποζημίωση ήταν 0,25 €/χλμ τη σεζόν 2012-13, πέρυσι (2013-14) μειώθηκε 20% και πήγε στα 0,20 €/χλμ οπότε με τη νέα προτεινόμενη μείωση κατά 30% γίνεται 0,14 €/χλμ (λιγότερο δηλαδή από το 0,17 που δίνει η ΕΟΠΕ στα δικά της πρωταθλήματα).

«Θεωρούμε ότι με τις προτάσεις σας δείχνετε σαν να μην επιθυμείτε την συμμετοχή των Ελλήνων διαιτητών στο πρωτάθλημα της λίγκας του βόλεϊ- ΟΠΑΠ για την αγωνιστική περίοδο 2014-2015. Ελπίζουμε έστω και τώρα να αλλάξετε γνώμη», αναφέρουν με δηκτικό τρόπο από την Ομοσπονδία Διαιτητών, καθώς η ΟΔΒΕ έχει πληροφορηθεί ότι στο ΔΣ της ΕΣΑΠ πέρα από την απόφαση για μείωση των αποδοχών τους, αποφάσισαν ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης τα σωματεία εξετάζουν την περίπτωση να φέρουν ξένους διαιτητές.

Μάλιστα οι διαιτητές ενώ στην επιστολή του Αυγούστου αναφέρουν ευγενικά ότι «πιστεύουμε πως λόγω γραφειοκρατικών αιτίων έχουμε εξοφληθεί μόνο τον 1ο γύρο της περσινής σεζόν», στην επιστολή της περασμένης εβδομάδας αλλάζουν ύφος και σημειώνουν: «Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πότε και πως θα μας πληρώστε τις περσινές οφειλές αφού το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεν έχει τηρηθεί».

Όπως σημειώνει και ο Δημήτρης Τυχάλας στο sportsfeed, με τις δύο πλευρές να μη δείχνουν διάθεση οπισθοχώρησης και την σεζόν να ξεκινάει άτυπα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (το τριήμερο 3-5 θα γίνουν οι αγώνες του λιγκ καπ), θα φανεί σύντομα αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης ή αν η χρονιά ξεκινήσει με παρατράγουδα.