Αμφίβολη η έναρξη του πρωταθλήματος της Volley League

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

– Αμφίβολο είναι αν θα ξεκινήσει κανονικά το νέο πρωτάθλημα της Volley League, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 11 Οκτωβρίου, όπου συμμετέχουν οι Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ΑΟ Ορεστιάδας.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη κουβέντα γύρω από τις αποφάσεις που πήρε η ΕΣΑΠ για μειώσεις στους διαιτητές και την αντίδραση της ΟΔΒΕ (Ομοσπονδία Διαιτητών), η οποία προς το παρόν φέρεται να είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η λίγκα αφού μελέτησε τα οικονομικά της που φέτος είναι πολύ μαζεμένα με πολύ λιγότερα έσοδα από τα προηγούμενα χρόνια και αποφάσισε να προτείνει μείωση τόσο στις αμοιβές των διαιτητών, ύψους 30%, όσο και στα οδοιπορικά τους.

Συγκεκριμένα από 200 ευρώ που έπαιρνε κάθε διαιτητής σε ένα ματς Α1 Ανδρών προτάθηκε να πέσουν στα 140, ενώ τα οδοιπορικά από 0,25 το χιλιόμετρο να μειωθούν σε 0,17 ευρώ, δηλαδή το νούμερο που πληρώνει η ΕΟΠΕ στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών που διοργανώνει εκείνη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα coppa.gr ο Πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος, ο οποίος επιβεβαίωσε τις αποφάσεις για μείωση, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την λίγκα σε αυτές. «Τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε κάτι άλλο και αυτές είναι οι αμοιβές που μπορούμε να δώσουμε για την επόμενη σεζόν. Μέχρι εκεί και μπορούμε και αντέχουμε. Οι εποχές έχουν αλλάξει, δεν μπορούμε να έχουμε πια αμοιβές διαιτητών και γενικά έξοδα που υπήρχαν στο ελληνικό βόλεϊ πριν κάποια χρόνια όταν τα έσοδα ήταν πολλαπλάσια».

Πάντως ο ισχυρός άνδρας της λίγκας εξέφρασε και την πίστη του ότι οι διαιτητές θα αποδεχθούν τελικά τις μειώσεις: «Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί αν υπάρξει αρνητική απάντηση, αλλά έχω την πίστη ότι οι διαιτητές θα αποδεχθούν τις προτάσεις μας γιατί θα καταλάβουν την σημερινή κατάσταση που βρισκόμαστε».

Πάντως αναφορικά με τις μουρμούρες για χρέη της ΕΣΑΠ προς τους διαιτητές από την περσινή σεζόν, ο κ. Ταρνατόρος ήταν κατηγορηματικός: «Όποιος το αναφέρει αυτό ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις είναι τουλάχιστον κακοήθης. Όλοι γνωρίζουν ότι πάντα η ΕΣΑΠ εξοφλάει όλη την προηγούμενη χρονιά κάθε Οκτώβριο όταν γίνεται η καταβολή της δόσης από την χορηγία του ΟΠΑΠ».

Όσον αφορά τη ΟΔΒΕ ήταν αρνητική, τονίζοντας ότι προ διετίας είχε δεχθεί σημαντική μείωση. Η ΕΣΑΠ πάντως φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις μειώσεις με κάθε κόστος, ακόμα και αν χρειαστεί να φέρει διαιτητές από το εξωτερικό. Το…μπαλάκι πέφτει στους διαιτητές που πρέπει να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τις μειώσεις, αν θα πάνε σε απεργία ή αν θα κάνουν κάποια δικιά τους αντιπρόταση.