Η μεγάλη επέτειος της Ξάνθης που ξέχασαν όλοι (ακόμα και η Skoda…)

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Η 17η Σεπτεμβρίου είναι μια ημέρα γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ξάνθης. Μια τέτοια μέρα, ακριβώς ένα τέταρτο του αιώνα πριν, το μακρινό 1989, ο ιστορικός ΑΟΞ έπαιζε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική.

Μπορεί βέβαια εκείνη η πρεμιέρα να μην είχε στεφθεί από επιτυχία (ήττα με 3-1 στο Αλκαζάρ από την τότε πανίσχυρη Λάρισα), ωστόσο δεν παύει να είναι ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια. Έκτοτε ο ΑΟΞ (και μετέπειτα Skoda Ξάνθη) παραμένει σταθερά στην ανώτερη κατηγορία επί 25 συναπτά έτη.

Την σταθερή και αδιάκοπη παρουσία όλο αυτό το διάστημα στην Α’ Εθνική φρόντισε μάλιστα πρόσφατα να γιορτάσει η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη με το περίπτερο που ετοίμασε και με το οποίο για πρώτη φορά συμμετείχε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ωστόσο ακόμα και η ίδια η ΠΑΕ ξέχασε να βγάλει μια ανακοίνωση για την σημερινή επέτειο – καθώς αυτή είναι η ημερομηνία ορόσημο, μαζί φυσικά με εκείνη που σηματοδότησε μερικούς μήνες πριν την άνοδο της ομάδας. Το ίδιο “ξεχασιάρηδες” αποδείχθηκαν και οι επώνυμοι φίλοι της ομάδας, καθώς και οι πολιτικοί παράγοντες, αν και αυτή είναι η ημερομηνία ορόσημο – στην οποία θα έπρεπε να υπάρχουν οι όποιοι εορτασμοί ή έστω κάποιες τυπικές ανακοινώσεις, αφού σηματοδοτεί τη νέα εποχή της Ξάνθης.

Το ThrakiSportS δεν ξέχασε αυτήν την ιστορική επέτειο και με αφορμή αυτήν, ανέτρεξε στο αρχείο της εφημερίδας «Εμπρός», αναζητώντας το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας εκείνου του ιστορικού αγώνα (συγκεκριμένα από το φύλλο της Τρίτης 19ης Σεπτεμβρίου). Όπως αναφέραμε, στην πρεμιέρα εκείνου του πρωταθλήματος η Ξάνθη ηττήθηκε με 3-1, αλλά και μόνο με την συμμετοχή είχε ξεκινήσει να γράφεται ιστορία. Άλλωστε αυτή ήταν η πρώτη της φορά που αγωνίστηκε στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού πρωταθλήματος – άρα εξορισμού πρόκειται για ιστορικό παιχνίδι.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της ξανθιώτικης εφημερίδας, το μοναδικό γκολ της ομάδας της Ξάνθης, το πρώτο στην ιστορία της στην Α’ Εθνική, είχε πετύχει ο Γιώργος Μαρινάκης στο 70ο λεπτό. Με τον τρόπο αυτό είχε μειώσει σε 3-1.

Η Ξάνθη είχε βρεθεί πίσω στο σκορ από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο Τσιμπίνης από το κέντρο έδωσε πάσα στον Τσιλιάκο, αυτός από πλάγια θέση τρίπλαρε τον Χατζηαποστολίδη και σέντραρε, ο Ουζουνίδης με κεφαλιά απέκρουσε, αλλά ο Κάρας βρήκε τη μπάλα στην πορεία της και με δυνατό σουτ έγραψε το 1-0. Στο 57’ η Λάρισα διπλασίασε τα τέρματα της με καρφωτή κεφαλιά του Βουτυρίτσα και επίσης με κεφαλιά , του Αγορογιάννη αυτή τη φορά, είχαν τριπλασιάσει τα τέρματά τους οι Θεσσαλοί στο 59’.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την Ξάνθη είχαν ξεχωρίσει οι Μαρινάκης και Τζάτζος, ενώ καλοί ήταν και οι Αδαμόπουλος και Ουζουνίδης. Για την ιστορία, η σύνθεση της Ξάνθης στον πρώτο ιστορικό αγώνα της στην Α’ Εθνική, η πρώτη ενδεκάδα που παρέταξε στα μεγάλα σαλόνια, ήταν η εξής: Γεωργούσης, Γκουτσίδης, Χατζηαποστολίδης, Μπανιώτης, Ουζουνίδης, Σαλτσίδης, Γιοβανούδης (46’ Χρυσανίδης), Μαρινάκης, Αδαμόπουλος, Τζάτζος (75’ Κωστένογλου), Γεωργιτζίκης.

Για την Λάρισα είχαν αγωνιστεί οι: Μιχαήλ, Κυριλίδης, Κολομητρούσης, Αγορογιάννης, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Τσιμπίνης, Κάρας (62’ Νασιάκος), Μπάραν (85’ Δανδοτσάκης), Τσιλιάκος και Βαλαώρας. Τα εισιτήρια ήταν 8.114 και οι εισπράξεις 4.534.000 δρχ.