Να σπάσει την «γκίνια» της τριετίας θέλει στα Γιάννενα η Ξάνθη!

Ανταπόκριση από την Ξάνθη : Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Ομάδες που όταν βρίσκονται βολεύονται στο Χ Ξάνθη και ΠΑΣ αν και αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια, με την ομάδα της Θράκης να χάνει τα πέντε διαδοχικά ματς που ακολούθησαν από το σπουδαίο διπλό στην πόλη της Ηπείρου.

Μακρά η παράδοση των δύο ομάδων που συναντώνται από την εποχή ακόμη που η ομάδα της Ξάνθης αγωνιζόταν στη νΒ’ ως ΑΟΞ. Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί ανεξαρτήτου έδρας 21 φορές με την Ξάνθη να μετρά 3 νίκες μόλις, 8 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα ενώ 9 φορές κέρδισαν οι Γιαννιώτες. Με γηπεδούχο την Ξάνθη οι Γιαννιώτες έχουν κερδίσει 4 φορές, 4 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα ενώ 2 φορές μόλις κατάφερε να κερδίσει η Ξάνθη.  Με γηπεδούχους τους «παγουράδες» τα πράγματα χειροτερεύουν για την ομάδα της Θράκης που μετρά 1 νίκη, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Πάμε όμως να δούμε την προϊστορία των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον ΠΑΣ όπως θα συμβεί και στην αναμέτρηση της Κυριακής. Πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων στο μακρινό  1985, στην Β’ Εθνική ακόμα οι δύο ομάδες με την ομάδα της Ηπείρου να κερδίζει με 2-0, νικήτρια ξανά η ομάδα του ΠΑΣ στην επόμενη συνάντηση των δύο ομάδων στις 20 Σεπτεμβρίου του 1987 αυτή την φορά με 2-1. Στην τελευταία χρονιά του ΑΟΞ στην β’ ο ΠΑΣ θα κερδίσει εκ νέου με 2-1 παρότι η ομάδα της Θράκης είχε προηγηθεί. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1990 και αφού ο ΠΑΣ ανέβηκε στην μεγάλη κατηγορία η ομάδα τη Ξάνθης απέσπασε τον πρώτο της πόντο στην πόλη της Ηπείρου φεύγοντας με το  0-0, ενώ ισόπαλο ήταν και το παιχνίδι που έγινε πολλά χρονιά αργότερα, και αφού η ομάδα της Ηπείρου βολόδερνε στις μικρές κατηγορίες, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1, σε ένα παιχνίδι μάλιστα που είχε γίνει στην Πάτρα λόγω του προβλήματος ηλεκτροδότησης που αντιμετώπιζε το γήπεδο των «Ζωσιμάδων».  Με το ίδιο σκορ(1-1) έμειναν και στις 8 Δεκεμβρίου του 2002, προτού υποβιβαστεί ο ΠΑΣ. Οι δύο ομάδες θα ξαναβρεθούν μετά από αρκετά χρόνια ξανά στις 6 Ιανουαρίου του 2010 με το αποτέλεσμα να είναι ξανά ισόπαλο αυτή την φορά με 0-0. 

Για να φτάσουμε στις 20 Νοεμβρίου του 2011 και την μοναδική νίκη της Ξάνθης στην πόλη της Ηπείρου, κερδίζοντας με 0-2 χάρις τα τέρματα των Εντιμάρ και Μαρκόφσκι. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο η Ξάνθη δεν τα καταφέρνει στην Ήπειρο χάνοντας και τις δύο συναντήσεις με αντίπαλο τον ΠΑΣ, αρχικά στις 10 Νοεμβρίου του 2012 με 1-0 με τέρμα του Ντε Βισέντι, και πέρσι με 2-1 με τέρματα των Κοροβέση και Κολοβέτσιου ενώ για την Ξάνθη είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Αντώνης Ράνος.

Μένει να δούμε αν η ομάδα της Θράκης θα καταφέρει να σπάσει την αρνητική παράδοση στα Γιάννενα, αλλά και το σερί του ΠΑΣ που στις 5 τελευταίες αναμετρήσεις ανεξαρτήτου έδρας βγαίνει νικητής.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/5ldVHfHVnu0″ frameborder=”0″ allowfullscreen] , [iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”//www.dailymotion.com/embed/video/x15c1fv” allowfullscreen]
ΠΑΣ Γιάννινα – Ξάνθη 2-1 6η αγωνιστική τα HL από greeksuperleague