Μάντσεστερ Σίτι και Παρί πληρώνουν την… Ξάνθη αρκετές χιλιάδες ευρώ!!!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, την Παρί Σεν Ζερμέν και άλλες επτά ευρωπαϊκές ομάδες από την UEFA, για παραβιάσεις του Financial Fair Play, θα μοιραστεί ισόποσα στους συλλόγους που αγωνίστηκαν στις περσινές διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Skoda Ξάνθη που αγωνίστηκε για δυο γύρους στα προκριματικά του Europa League.

Το συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), το οποίο έγινε τη Δευτέρα (08/09) και την Τρίτη (09/09) στη Γενεύη, έφερε στο φως τη συγκεκριμένη συμφωνία με την UEFA. Την ανακοίνωση έκανε από το βήμα ο πρόεδρος της ECA, Καρλ Χάιντς Ρούμενινγκε, παρουσία του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι πράγματι τα 24 εκατ. ευρώ που έχουν κρατηθεί από τα ευρωπαϊκά πριμ των τιμωρημένων ομάδων, θα δοθούν σε άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Για παραβάσεις του Fianancial Fair Play, τιμωρήθηκαν με 60 εκατ. ευρώ έκαστη η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν. Με μικρότερα ποσά τιμωρήθηκαν Ζενίτ, Ρούμπιν, Ανζί, Γαλατάσαραϊ, Τράμπζονσπορ, Μπούρσασπορ και Λέφσκι Σόφιας. Η UEFA θα παρακρατήσει δεδομένα τα κέρδη των ομάδων αυτών από τα ευρωπαϊκά πριμ, κάτι που σημαίνει πως θα πάρει 24 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δώσει ισόποσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην τελική φάση του Champions League και του Europa League. Οι 70 ομάδες αυτές, θα πάρουν από 265.000 ευρώ ήτοι 18,55 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5,45 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους συλλόγους που έμειναν στις προκριματικές φάσεις.

Αυτό σημαίνει πως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που βρέθηκαν πέρσι στη φάση των ομίλων του Champions League και του Europa League αντίστοιχα, θα πάρουν περίπου 265.000 ευρώ επιπλέον. Ο Αστέρας Τρίπολης, η Ξάνθη και ο Ατρόμητος που αποκλείστηκαν στα προκριματικά του Europa League, θα πάρουν το ποσό που αναλογεί στην κάθε ομάδα, από τα χρήματα που απομένουν. Λογικά θα φτάσει περίπου τις 20.000 ευρώ.

Στο συνέδριο της ECA, πάντως, ανακοινώθηκε από την UEFA πως ο νέος τριετής εμπορικός κύκλος του Champions League (2015-2018) θα αποφέρει αυξημένα κέρδη κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (2012-2015). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα χρήματα που «βγαίνουν» από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και τους σπόνσορες, θα αυξηθούν και θα φτάσουν στο 1.750.000.000 ευρώ το χρόνο! Προφανώς, αυτό είναι και προς όφελος των συλλόγων αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν τα market pool και να δίνονται ακόμα περισσότερα οικονομικά κίνητρα στις ομάδες.

Πάντα, βέβαια, σε όσες σέβονται και τηρούν τους κανόνες του FFP, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα τιμωρούνται από την UEFA και θα υπάρξουν άλλοι σύλλογοι που θα… καρπώνονται το χρηματικό όφελος. Όπως έγινε, στην παρούσα φάση, με τα χρήματα που κατακρατούνται από Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και άλλους συλλόγους με… ατασθαλίες, με την Ξάνθη και τα υπόλοιπα  ελληνικά κλαμπ να έχουν ένα ανέλπιστο έσοδο στα ταμεία τους, που δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση στον προϋπολογισμό τους!

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το αρχικό πρόστιμο των 60.000.000 ευρώ που έχει επιβάλει η UEFA στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι, μπορεί να μειωθεί. Αν οι δυο συγκεκριμένες ομάδες συμμορφωθούν έγκαιρα στις διατάξεις του Financial Fair Play, τότε το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στα 24 εκατ. ευρώ, όπως το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ομάδες που έχουν δεχθεί την ποινή από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου.