Ο πέμπτος που παίζει Εθνική από την Β’ Εθνική! Ποιοι οι άλλοι τέσσερις…

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Η χρησιμοποίηση του Μάνταλου στο παιχνίδι της Ελλάδας με την Ρουμανία έκανε τον Κομοτηναίο παίκτη τον 36ο Θρακιώτη που φορά την φανέλα της Εθνικής Ομάδας. Επίσης ό,ως, τον ενέταξε σε μια ξεχωριστή λίστα των παικτών που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αναφορικά με τους παίκτες πλου κλήθηκαν στην Εθνική Ομάδα ενώ δεν αγωνίζονταν σε σύλλογο της Α’ Εθνικής! 

Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός μπήκε σε μια ιδιαίτερη λίστα με παίκτες που αγωνίστηκαν στην Εθνική Ελλάδος ενώ ανήκαν σε ομάδα δεύτερης εθνικής. Πριν λίγες μέρες το Contra είχε θυμηθεί τις άλλες τέσσερις όλες κι όλες περιπτώσεις – αλλά το θέμα αποκτά πλέον ξεχωριστή αξία μετά την χρησιμοποίηση του Μάνταλου στο ματς με την Ρουμανία. Πάμε λοιπόν να τις δούμε:

 

1. Κώστας Δαβουρλής

Ο Δαβουρλής ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατάφερε ενώ αγωνιζόταν στην Β’ κατηγορία να κερδίσει μια θέση στην Εθνική. Γεννήθηκε το 1948 στην Πάτρα και αγωνίστηκε για πάνω από 15 χρόνια στην Παναχαϊκή, ενώ πέρασε και μια τριετία από τον Ολυμπιακό.

 

 

Επί χρόνια αρχηγός της Παναχαϊκής.

Τον Ιούνιο του 1969 κι ενώ η Παναχαϊκή αγωνιζόταν στην δεύτερη εθνική κατηγορία, ο Δαβουρλής έλαβε κλήση από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Νταν Γεωργιάδη και έπαιξε στο φιλικό της Εθνικής Ελλάδος με την Αυστραλία. Έπειτα, αγωνίστηκε με τη “γαλανόλευκη” ακόμη 10 φορές και πέτυχε 2 γκολ.

 

 

Ο Κώστας Δαβουρλής με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δαβουρλής πέθανε το 1992 από ανακοπή καρδιάς και στη γειτονιά του (Αγυιά Πάτρας) έχει ιδρυθεί ποδοσφαιρικός σύλλογος με την ονομασία ΑΟ Κώστας Δαβουρλής ’92, ενώ η Παναχαϊκή έχει δώσει το όνομά του στο γήπεδό της!

 

Πρωτοσέλιδο της “Αθλητικής Φωνής” μετά το ματς Παναχαϊκή – ΠΑΟΚ, με τον Δαβουρλή να σημειώνει χατ-τρικ.

 

 

2. Νίκος Καλαμπάκας

Επόμενος μετά τον Δαβουρλή στη λίστα με τους παίκτες που ενώ αγωνιζόταν στην Β’ κατηγορία έλαβαν κλήση στην Εθνική είναι ο Νίκος Καλαμπάκας. Μάλιστα, έγινε και ο πρώτος παίκτης ομάδας Β’ Εθνικής (αγωνιζόταν στον Πιερικό) που πέτυχε γκολ με τη “γαλανόλευκη”.

Ήταν στις 4 Ιουνίου 1975 και η Εθνική ομάδα έδινε αγώνα με τη Μάλτα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1976. Το τελικό σκορ ήταν 4-0, με τον Καλαμπάκα να μπαίνει ως αλλαγή και να σκοράρει στο ματς. Με την Εθνική αγωνίστηκε άλλες δύο φορές.

 

 

Ο Νίκος Καλαμπάκας με τη φανέλα του Πιερικού εν δράσει.

Να σημειώσουμε πως αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του Πιερικού με περίπου 120 γκολ, ενώ τον είχε βοηθήσει και ο Νίκος Αλέφαντος.

 

3. Τάσος Στράντζαλης

Το επόμενο όνομα στη λίστα είναι του Τάσου Στράντζαλη. Γεννήθηκε το 1952 και αγωνίστηκε για 17 χρόνια στην ομάδα της Δόξας Δράμας, όντας αρχηγός και ηγέτης της.

Το 1977 η ΑΕΚ έφτασε ένα βήμα πριν την απόκτησή του, όμως ο τότε πρόεδρος της Ένωσης, Λουκάς Μπάρλος, δεν ολοκλήρωσε τη μεταγραφή, καθώς είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί σοβαρής ασθένειας του Στράντζαλη.

 

 

Πρώτος κάτω δεξιά ο Τάσος Στράντζαλης, αρχηγός της Δόξας Δράμας.

Την ίδια χρονιά, ο μεσοεπιθετικός της Δόξας Δράμας (αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική), κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας από τον τότε προπονητή, Λάκη Πετρόπουλο για το φιλικό ενάντια στην Τσεχοσλοβακία στην Πράγα (ήττα με 4-0). Ο Στράντζαλης είχε ξεκινήσει βασικός σε εκείνο το παιχνίδι, το οποίο ωστόσο ήταν και το μόνο στην καριέρα του που αγωνίστηκε με το εθνόσημο.

 

4. Βασίλης Καλογερόπουλος 

Τελευταίο όνομα στη σχετική λίστα είναι εκείνο του Βασίλη Καλογερόπουλου. Ο Μεσσήνιος επιθετικός είχε περάσει από Κυπαρισσία και Καλαμάρα και τη σεζόν 1988-1989 πήρε μεταγραφή στον Πανσερραϊκό. Οι εμφανίσεις και κυρίως τα γκολ του τον έβαλαν στο “μικροσκόπιο” του Αλέκου Σοφιανίδη, ο οποίος τον χρησιμοποίησε τον Ιανουάριο του 1989 σε δύο φιλικά παιχνίδια με την Αλβανία και λίγες εβδομάδες αργότερα στην εντός έδρας ήττα από την Αγγλία.

 

 

 

Δεύτερος κάτω δεξιά ο Βασίλης Καλογερόπουλος, τότε του Πανσερραϊκού

Με 32 συμμετοχές και 15 γκολ στα “λιοντάρια” και τρεις διεθνείς συμμετοχές, ο Καλογερόπουλος πήρε αμέσως μεταγραφή στον Ολυμπιακό, με τον οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική στις 17 Αυγούστου 1989. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε κυπελλούχο Ελλάδας, αλλά τη νέα σεζόν μετακόμισε στον Ιωνικό, για να ακολουθήσουν Λάρισα, ΠΑΟΚ και Λεβαδειακός.