200 κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κτηνοτρόφους μετά τα διπλά πλήγματα της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπαζίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Σαχπαζίδης, αυτή τη στιγμή έχουμε 200 και πλέον κρούσματα καταρροϊκούπυρετού σε όλη την Περιφέρεια, με ένα ποσοστό θανάτων το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 6% το οποίο όμως μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί λείπουν πολλά από τα στοιχεία από τους κτηνοτρόφους από πρότερους θανάτους που δεν είχαν δουλευτεί και δεν έχουν περισυλλέγει και θα είναι σε θέση να το δώσουνε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα από τη νότιο Ελλάδα, όπως και η θνησιμότητα.

Για αυτό και πρόσφατα, σε συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό κ. Κουκουλόπουλο στην Αθήνα ζητήθηκε να αποζημιωθούν τα νεκρά ζώα,ενώ ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την αγορά εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων για την καταπολέμηση των εντόμων που μεταφέρουν και διαδίδουν τον καταρροϊκό.

Επίσης έχουν συστήσει στους κτηνοτρόφους να μην βόσκουν τα ζώα το βράδυ, όπου είναι η μεγαλύτερη ώρα που κυκλοφορούν τα έντομα φορείς, ενώ αυτή τη στιγμή ανακούφιση θα φέρει μόνο η πτώση της θερμοκρασίας, που θα μειώσει τα έντομα και μαζί με αυτά τα κρούσματα.

Πηγή: Ελεύθερη Αποψη