Σε Ρωσία και Ισπανία τα πρώτα χρυσά και…ελληνική γκρίνια για τους κριτές

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ζαχαρίας Μπαλτζής

– Όπως αναμενόταν η Ρωσία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη γενική κατάταξη του Κόμπο, ενώ η Ισπανία ήταν 1η στην κατάταξη του Μεσογειακού Κυπέλλου (2η στο ΟΠΕΝ), στην διοργάνωση που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη. Το χάλκινο μετάλλιο στη γενική κατέκτησαν οι ΗΠΑ, ενώ στο COMEN CUP η Ιταλία ήταν 2η και η Ελβετία 3η.

Η γενική κατάταξη του τελικού, για την πρώτη 6άδα στο Κόμπο:

    Ρωσία 82,7000
    Ισπανία 80,8667
    ΗΠΑ 78,1667
    Ιταλία 77,7667
    Ελβετία 73,2667
    Ουγγαρία 68,5000

Η Εθνική μας ομάδα δεν βαθμολογήθηκε.

Νωρίτερα στον πρωϊνό προκριματικό του Σόλο είχαμε κατάφορη αδικία της ελληνίδας αθλήτριας Άννας – Μαρίας Ταξοπούλου, η οποία βρέθηκε κοντά στις κύριες αντιπάλους της, την Ισπανίδα Τζούλια Ετσεβερία και την Ιταλίδα Ένρικα Πίκολι. Η 14χρονη πρωταθλήτρια μας ήταν 6η στη γενική κατάταξη και 3η στην αντίστοιχη του COMEN, εκτελώντας ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, πλην όμως – άλλη μια φορά – οι κριτές άλλα μάτια είχαν …

Πρώτη ήταν η Ρωσίδα Βερόνικα Καλίνινα, 2η η Καναδέζα Χάλι Πρατ και 3η η Αμερικανίδα Ζακλίν Λούου.

Αγωνίστηκαν συνολικά 24 Σόλο και η πρώτη 12άδα ενόψει των Φιγουρών (09.00 Σάββατο) και του τελικού του αγωνίσματος (10.00 Κυριακή), είναι:

    Καλίνινα ΡΩΣΙΑ 82,9000
    Πρατ ΚΑΝΑΔΑΣ 78,7000
    Λούου ΗΠΑ 78,2000
    Ετσεβερία ΙΣΠΑΝΙΑ 77,8667
    Πίκολι ΙΤΑΛΙΑ 77,5667
    Ταξοπούλου ΕΛΛΑΔΑ 76,9333
    Πέσκλ ΕΛΒΕΤΙΑ 74,4333
    Μουρεσάν – Βιντιλά ΓΑΛΛΙΑ 73,7000
    Μιτσουχάσι ΙΑΠΩΝΙΑ 73,4333
    Μέχνιγκ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ 70,5333
    Ντουρίσοβα ΣΛΟΒΑΚΙΑ 70,5333
    Τουργκούτ ΤΟΥΡΚΙΑ 69,0000

Η αντίδραση της ελληνικής αποστολής, στην προκλητική αντιμετώπιση από πλευράς Κριτών των προσπαθειών και της πολύ καλής αγωνιστικής παρουσίας της Εθνικής μας ομάδας στο Μεσογειακό Κύπελλο Συγχρονισμένης κολύμβησης που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, επισκίασε όπως ήταν φυσικό τον πρώτο τελικό της διοργάνωσης, στο αγώνισμα του Κόμπο.

Η Εθνική μας ομάδα που κανονικά είχε κληρωθεί να αγωνιστεί 6η στη σειρά του τελικού, σε σύνολο 14 συμμετοχών, με απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι, αγωνίστηκε πρώτη εκτός σειράς, ζητώντας ουσιαστικά έτσι να μην μετρήσει η βαθμολογία της στην τελική κατάταξη.

Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στα υπόλοιπα αγωνίσματα του προγράμματος, ως αντίδραση όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος στην επίμονη απουσία αξιοκρατικής αξιολόγησης και βαθμολόγησης, εδώ και χρόνια και σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι, η Ομοσπονδία, είναι αποφασισμένη να ταρακουνήσει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος, σε μια προσπάθεια κάτι να αλλάξει για το καλό του αθλήματος.

Η δήλωση του Προέδρου της ΚΟΕ κ. Διαθεσόπουλου έχει ως εξής:

«Εδώ και πολλά χρόνια, στη Συγχρονισμένη κολύμβηση, απουσιάζουν η αξιοκρατία, ο ορθολογισμός και η λογική ως προς την κατάταξη των αθλητριών και των ομάδων, σύμφωνα με την αθλητική επίδοση και μόνον. Σ’ όλες τις διοργανώσεις (Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Μεσογειακά Κύπελλα), δυστυχώς το σύστημα και ο τρόπος βαθμολόγησης απέχει σημαντικά από την πραγματική επίδοση που καταγράφεται εντός αγωνιστικών χώρων.

Έχει πλέον θεσμοθετηθεί το φαινόμενο, η ίδια χώρα, σ’ όλα τα αγωνίσματα του αθλήματος, να βαθμολογείται σχεδόν το ίδιο, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες, αποτέλεσμα του τρόπου βαθμολόγησης με τα διάφορα «μπλοκ» που σχηματίζονται στους Κριτές και με την απουσία φυσικά των αξιοκρατικών κριτηρίων αξιολόγησης της αθλητικής επίδοσης. Επί σειρά ετών και πάμπολλες φορές, εκ μέρους μας, επισημάνθηκαν όλα αυτά τα ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο, στις Τεχνικές Επιτροπές της Παγκόσμιας, Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής Ομοσπονδίας καθώς και τους Κριτές.

Δυστυχώς όμως τα νερά δεν ταράχθηκαν. Συνεχίστηκαν τα ίδια και χειρότερα. Φέτος μάλιστα αντιμετωπίσαμε, ως Ελλάδα, την ίδια θλιβερή κατάσταση, τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ελσίνκι όσο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στο Βερολίνο. Φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται και στο Μεσογειακό Κύπελλο της Αλεξανδρούπολης.

Διανύοντας την δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης και μετά από 3 αγωνίσματα (προκριματικοί), αντιμετωπίζουμε εδώ στην Αλεξανδρούπολη τα ίδια και χειρότερα των προαναφερόμενων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν σέβονται τις αθλήτριες μας και τις προσπάθειες που καταβάλουν, την Ομοσπονδία που σε χαλεπούς καιρούς κατάφερε να φιλοξενήσει με την συνδρομή του Δήμου Αλεξανδρούπολης με μοναδική επιτυχία το Μεσογειακό Κύπελλο, αλλά φυσικά και την ίδια τη χώρα μας όπου διεξάγεται η διοργάνωση.

Επειδή λοιπόν διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πεδίο και καμία ένδειξη βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης, αποφασίσαμε σαν ΚΟΕ ότι πρέπει κάποιος επιτέλους να ταρακουνήσει τα βαλτωμένα νερά του αθλήματος, απευθυνόμενοι προς όλες τις κατευθύνσεις (Fina, Len, Comen), μήπως και αλλάξει κάτι για το καλό του αθλήματος. Κρίναμε δηλαδή ότι ήλθε η στιγμή μέσα εδώ στη χώρα μας να σηκώσουμε εμείς το λάβαρο μιας επανάστασης, με πολύ σκέψη πράγματι. Έτσι, με ωριμότητα και πολύ πόνο ψυχής, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μεν ως Ελλάδα να μετέχουμε στην διοργάνωση του Μεσογειακού Κυπέλλου, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε την βαθμολόγηση μας, αφού καμία αξία δεν έχει πλέον. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε ότι, επιτέλους, θα ακουστούμε σε «ώτα μη ακουόντων».

Η συνέχιση της συμμετοχής μας στην διοργάνωση όμως έχει να κάνει και με έναν επιπλέον λόγο, για τον κόσμο που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την διοργάνωση και την Εθνική μας ομάδα και μπορεί – και εκείνο ς – να γίνει Κριτής της αδικίας και του προκλητικού τρόπου αντιμετώπισης της Εθνικής μας ομάδας».

Το Μεσογειακό Κύπελλο συνεχίζεται αύριο (6/9) με τις Φιγούρες (09.00) και τον τελικό στο Ντουέτο (19.00).