Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από ιό του Δυτικού Νείλου στην Θράκη

Η καθυστέρηση εισαγωγής της ηλικιωμένης στο νοσοκομείο φαίνεται να συνετέλεσε καταλυτικά στην επιδείνωση της κλινικής της κατάστασης, παρόλο που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, δεν είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας Δύο άνδρες 54 και 81 ετών, που έχουν προσληφθεί από τον ιό, συνεχίζουν να νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική του Σισμανόγλειου και είναι σε καλή κατάσταση.

Ο πρώτος θάνατος στη Ροδόπη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι γεγονός. Μία γυναίκα 78 ετών απεβίωσε τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μετά από πολυήμερη νοσηλεία της εκεί. Στις 22 Αυγούστου εισήλθε με συμπτώματα της νόσου, που αρχικά θύμιζαν γρίπη. Αυτός ήταν και λόγος που καθυστέρησε να μεταβεί στο νοσοκομείο, εικάζοντας ότι πρόκειται για απλή γρίπη, θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει, ενώ υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις για έξαρση του ιού σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται να συνετέλεσε καταλυτικά στην επιδείνωση της κλινικής της κατάστασης, παρόλο που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων στο νοσοκομείο, δεν είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. «Ως αίτια θανάτου καταγράφεται ο ιός του δυτικού Νείλου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναστασία Αριαντζίδου διευθύνουσα νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ ο ιός του Δυτικού Νείλου επέστρεψε και φέτος με καταγεγραμμένα τρία κρούσματα στην περιοχή της Ροδόπης μέσα στον Αύγουστο, γεγονός που γέννησε ανησυχία, παρότι πρακτικά η επικίνδυνη περίοδος έχει παρέλθει. Ήδη εδώ και μήνες τόσο η Ξάνθη όσο και η Καβάλα βρίσκονται στη σχετική λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού, καθώς τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ μόλις πέρσι η Ξάνθη αριθμούσε τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά αμέσως μετά την Αττική! Εξαιτίας της εμφάνισης των κρουσμάτων με εντολή του νέου περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη, δόθηκε προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, προκειμένου να διενεργηθούν οι εξής ενέργειες:

Ενέργειες εξουδετέρωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό σύστημα, εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών, παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας, ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Στα τρία παραπάνω κρούσματα, παρά τις ενέργειες προστασίας του πληθυσμού, προστέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου ακόμα ένα στην Κομοτηνή, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για κάτοικο της Κομοτηνής, που μετέβη απευθείας για νοσηλεία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και εκεί γίνεται ο έλεγχος της κατάστασής του.

Η αποβιώσασα ήταν η πρώτη που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Κομοτηνής και διαπιστώθηκε ότι όντως είχε προσληφθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η 78χρονη δεν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, εκτός από μία θρομβοπενία, είχε δηλαδή χαμηλά αιμοπετάλια. Ως αίτια θανάτου καταγράφεται ο ιός του δυτικού Νείλου. Στο νοσοκομείο της πόλης μας νοσηλεύονται δύο ακόμα ασθενείς με ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο άντρες από την περιοχή της Κομοτηνής. Ο ένας είναι 81 ετών και ο άλλος είναι 54 ετών. Ο 54χρονος εισήχθη για νοσηλεία στο Σισμανόγλειο στις 27 Αυγούστου και ο ηλικιωμένος μία μέρα μετά στις 28 Αυγούστου.

Τα συμπτώματα στον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικά, εξήγησε σχετικά η κ. Αριαντζίδου «σε άλλους μπορεί να κάνει διάρροιες, σε άλλους κάνει συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Με πυρετό δεν μας ήρθε κανένας. Μπορεί να έχουν διαρροϊκές κενώσεις. Τα περισσότερα είναι με αυχενική δυσκαμψία μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας». Για κάθε ύποπτο περιστατικό, όπως σημειώνει η διευθύνουσα του νοσοκομείο, «υπάρχει το ειδικό κέντρο αναφοράς που είναι το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου στέλνονται οι αναφορές. Έχουμε οδηγίες, έχουμε δελτία δήλωσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουμε συνεχή ανοιχτή γραμμή. Στέλνονται εκεί και τότε επιβεβαιώνεται το περιστατικό».

Όσον αφορά τους δύο άνδρες συνεχίζουν να νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική του Σισμανόγλειου και είναι σε καλή κατάσταση. Πάντως εξαιτίας της εμφάνισης των παραπάνω κρουσμάτων οι Δήμοι Ιάσμου και Κομοτηνής έχουν χαρακτηριστεί περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, μαζί με άλλες 13 περιφέρειες, και όλα τα αίματα ελέγχονται από το κέντρο αναφοράς, πριν μεταγγιστούν σε ασθενείς.

 Η εγρήγορση των πολιτών είναι απαραίτητη, γι’ αυτό κοινοποιούνται για οποιαδήποτε πληροφόρηση και συνεργασία, τα τηλέφωνα των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας (2531354127 & 54109), ενώ συνιστάται η σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, δηλαδή:

– Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
 – Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.
– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας αν δεν σκοτώνει τα κουνούπια, εντούτοις μειώνει τη δραστηριότητά τους.
 – Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων, αφού αυτό το χρώμα ελκύει λιγότερο τα κουνούπια.
– Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών, καθώς αποτελούν σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
 – Πότισμα κατά τις πρωινές ώρες.
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Πηγή:  www.xronos.gr