Ο 36ος Θρακιώτης που φορά το εθνόσημο ο Μάνταλος! Όλα τα ονόματα

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

– Το όνομα του στις κλήσεις του Κλαούντιο Ρανιέρι είδε ο κομοτηναίος άσσος της ΑΕΚ και μέχρι πρόσφατα της Ξάνθης Πέτρος Μάνταλος, και έτσι έγινε (αν τους μετράμε σωστά) ο 36ος Θρακιώτης που θα αγωνιστεί με την φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Η κλήση του στάθηκε αφορμή για να ανατρέξουμε σε αρχεία και να αναζητήσουμε τους παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο και έχουν σχέση με την περιοχή μας. Όταν λέμε έχουν σχέση, εννοούμε ότι έχουν καταγωγή ή αγωνίστηκαν κάποια στιγμή σε ομάδα της Θράκης. Αυτή η αναζήτηση οδήγησε στα ονόματα που ακολουθούν, τα οποία παραθέτουμε με σειρά ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχών του καθενός. Επειδή όμως όλο και κάποιος μπορεί να μας διαφεύγει, θα ήταν χαρά μας τυχόν παρατηρήσεις και ενδεχόμενες προσθήκες σε αυτήν την λίστα, που αποτελεί ουσιαστικά μια επιτομή της ιστορίας των Θρακιωτών στην Εθνική Ανδρών.

Αναλυτικά οι λίστα, αρχίζοντας με αυτούς που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές και κατεβαίνοντας προς αυτούς που έχουν τις λιγότερες:

1) Βασίλης Τοροσίδης: Ο Βασίλης Τοροσίδης από τον Πετεινό Ξάνθης, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας με την φανέλα του Ολυμπιακού, και λίγους μήνες μετά την μεταγραφή του στον Πειραϊκό σύλλογο από την Ξάνθη, στις  24 Μαρτίου του 2007 και την βαριά ήττα με 1-4 από τους Τούρκους στο Καραϊσκάκη, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 56’ στην θέση του Τάκη Φύσσα.  Από τότε ο «Τόρο» έχει φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο  70 φορές ενώ έχει σκοράρει και 7 τέρματα.

2) Ζήσης Βρύζας: Ο Καβαλιώτης επιθετικός που ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα της Ξάνθης, αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος  στις 27 Απριλίου του 1994 και στην φιλική νίκη της Εθνικής μας επί της Σαουδικής Αραβίας με 5-1, με τον Αλκέτα Παναγούλια να  περνά τον 21χρονο τότε επιθετικό της Skoda στο 46’ στην θέση του Νίκου Μαχλά. Από τότε ο Ζήσης Βρύζας φόρεσε 68 φορές το εθνόσημο σκοράροντας 10 γκολ, ενώ ως παίκτης της Ξάνθης έχει αγωνιστεί με την Εθνική σε 13 παιχνίδια.

3) Ντέμης Νικολαΐδης: Το «παιδί – θαύμα» του ποδοσφαίρου της Αλεξανδρούπολης, καταξιώθηκε επαγγελματικά μετά την κάθοδο του στην Αθήνα και τον Απόλλωνα, και μόλις την δεύτερη χρονιά του στην ομάδα της Ριζούπολης θα κληθεί στην Εθνική.  Πιο συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου του 1995 ο Κώστας Πολυχρονίου θα τον καλέσει για το εντός έδρας παιχνίδι με την Ρωσία στην Θεσσαλονίκη για τα προκριματικά του Euro 2006. Εκεί ο Ντέμης πέρασε ως αλλαγή στο 59’ στην θέση του Μαχλά, με την Εθνική μας ωστόσο να χάνει με 0-3. Από τότε ο Εβρίτης ποδοσφαιριστής φόρεσε την φανέλα της Εθνικής συνολικά 54 φορές πετυχαίνοντας και 17 τέρματα.

4) Μαρίνος Ουζουνίδης:  Ο Εβρίτης Μαρίνος Ουζουνίδης, πρόλαβε οριακά να φορέσει την φανέλα της Εθνικής πριν πάρει μεταγραφή από την Ξάνθη στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1992. Για την ακρίβεια ο Ουζουνίδης ως παίκτης της Ξάνθης τότε, κλήθηκε από τον Αντώνη Γεωργιάδη για ένα φιλικό της Εθνικής μας με την Αλβανία στα Τίρανα στις  29 Ιανουαρίου του 1992. Ο Ουζουνίδης αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά στην ήττα με 1-0. Από τότε αγωνίστηκε συνολικά 50 φορές με την Εθνική πετυχαίνοντας και 4 τέρματα, ενώ για αρκετά  χρόνια ήταν και ο αρχηγός της ομάδας.

5) Χρήστος Πατσατζόγλου: Ακόμη μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που έπρεπε να κάνει το μεγάλο άλμα σε σύλλογο του κέντρου για να κληθεί στην Εθνική είναι αυτή του Χρήστου Πατσατζόγλου, που το καλοκαίρι του 2000  παίρνει μεταγραφή  για τον Ολυμπιακό. Και λίγους μήνες αργότερα θα δει το όνομα του στις κλήσεις του Βασίλη Δανιήλ, για το παιχνίδι με την Γερμανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο «Πάτσα» θα μπει ως αλλαγή στο 22’ στην θέση του Μαυρογενίδη, με την Εθνική μας να χάνει με 2-0 στο παιχνίδι του Αμβούργου. Από τότε ο Πατσατζόγλου έχει φορέσει 45 φορές τα «γαλανόλευκα» πετυχαίνοντας και ένα γκολ.

6) Στέλιος Βενετίδης: Από την Ορεστιάδα στην Ξάνθη και από εκεί στο… κατώφλι της Εθνικής. Το καλοκαίρι του 1999 και μόλις είχε πάρει μεταγραφή από την Ξάνθη στον ΠΑΟΚ, ο Στέλιος Βενετιδης είδε λίγες εβδομάδες αργότερα το όνομα του στις κλήσεις του τότε ομοσπονδιακού  Βασίλη Δανιήλ για το φιλικό της Εθνικής με αυτή του Ελ Σαλβαδόρ τον Αύγουστο του 2009. Ο Βενετίδης θα περάσει ως αλλαγή στο 46’ αντί του Μανώλη Δερμιτζάκη, με την Εθνική να κερδίζει με 3-0. Από τότε ο Ορεστιαδίτης αμυντικός φόρεσε την φανέλα της Εθνικής 42 φορές.

7) Νίκος Αλαβάντας: Από τις περιπτώσεις που ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή, ο Εβρίτης στην καταγωγή Νίκος Αλαβάντας από τον ΠΑΟΚ  μεταγράφηκε στον νεοφώτιστο στην Α’ Εθνική το 1989 ΑΟ Ξάνθης, όπου έμεινε για τρία χρόνια. Στην Εθνική αγωνίστηκε από το 1983 μέχρι το 1987, ως παίκτης του ΠΑΟΚ δηλαδή, μετρώντας  31 συμμετοχές, ενώ έκανε ντεμπούτο  στις 15 Μαΐου του 1983 και στην νίκη με 3-2 μέσα στην Ουγγαρία.

8) Παρασκευάς Άντζας:  Ένας εκ των κορυφαίων αμυντικών που έχουν φορέσει την φανέλα της Ξάνθης ο Δραμινός Παρασκευάς Άντζας, αποτελεί σπάνια περίπτωση. Βλέπετε, στο ξεκίνημα της μεγάλης καριέρα του «Βούλη» και την μεταγραφή του από την Ξάνθη στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1998 δεν είχε κληθεί ακόμη στην Εθνική. Κάτι που συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου του 1999 με τον Άνχελ Ιορντανέσκου να τον καλεί για την συμμετοχή της Εθνικής σε ένα τουρνουά στην Κύπρο. Εκεί ο Άντζας θα αγωνιστεί βασικός σε όλη την διάρκεια της νίκης επί του Βελγίου με 1-0. Μετά ακολούθησε η αποχώρηση του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και η επιστροφή του σε αυτό το καλοκαίρι του 2004 για την αγαπημένη του Ξάνθη, όπου δεν θα αργήσει με τις εμφανίσεις του να «αναγκάσει» τον Ότο Ρεχάγκελ να τον καλέσει ξανά στην Εθνική. Για την ακρίβεια αυτό συνέβη στις  16 Νοεμβρίου του 2005 στην φιλική νίκη επί της Ουγγαρίας με 2-1 με τον Άντζα βασικό και στα 90 λεπτά. Συνολικά ο Άντζας φόρεσε τα «γαλανόλευκα» 26 φορές από τις οποίες οι τέσσερις ήταν ως παίκτης της Ξάνθης.

9)Τάκης Λουκανίδης: Από το Παρανέστι Δράμας  καταγωγή, όμως η ΑΕΚ Κομοτηνής ήταν αυτή που τον ανέδειξε και του έμαθε τα μυστικά της μπάλας. Σε αυτήν υπέγραψε το πρώτο του δελτίο ως τρόφιμος του Ορφανοτροφείου Κομοτηνής και από εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και να παίξει αρχικά στην Δόξα Δράμας, οπού μεγαλούργησε για πολλά χρονιά οδηγώντας την σε δύο τελικούς Κυπέλλου, προτού ακολουθήσει η καριέρα του στον Παναθηναϊκό οπού πέτυχε σπουδαία πράγματα, ενώ στο φινάλε της καριέρας του πήγε και στον Άρη με τον οποίο κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας. Στην Εθνική ο Τάκης Λουκανίδης αγωνίστηκε 23 φορές και μάλιστα σκόραρε και τρεις φορές. Η πρώτη του συμμετοχή χρονολογείται την 1η Οκτωβρίου του 1958 με τον Ιταλό ομοσπονδιακό Ρίνο Μαρτίνι να ξεκινά βασικό τον τότε μέσο της Δόξα Δράμας στο δύσκολο παιχνίδι  με την Γαλλία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με την Εθνική μας να χάνει τελικά με 7-1.

10) Αντώνης Αντωνιάδης: Είναι ο τρίτος χρονικά Θρακιώτης που φόρεσε την φανέλα της Εθνικής. Ο σπουδαίος επιθετικός από το Πετροχώρι Ξάνθης το καλοκαίρι του 1968 μετακομίζει από την Ξάνθη και την Ασπίδα, όπου μεγαλουργούσε, στον Παναθηναϊκό, και παρά τον δύσκολο πρώτο χρόνο, εξελίχτηκε σε έναν από τους καλύτερους επιθετικούς που φόρεσαν την φανέλα του τριφυλλιού. Στην Εθνική ομάδα πρωτόπαιξε στις 11 Οκτωβρίου του 1970, την σεζόν της μεγαλειώδους πορείας του Γουέμπλεϊ όπου βγήκε και πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά από κλήση του ομοσπονδιακού Λάκη Πετρόπουλου. Θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με το εθνόσημο στο στήθος στο παιχνίδι με την Μάλτα στην Βαλέττα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού, ο Αντωνιάδης πέρασε ως αλλαγή στο  68’ αντί του Νίκου Γιούτσου, με την Εθνική μας να μένει στο 1-1. Συνολικά ο Ξανθιώτης επιθετικός φόρεσε την φανέλα της Εθνικής 22 φορές σκοράροντας και 6 τέρματα.

11) Γιώργος Τουρσουνίδης: Ίδια περίπτωση με τον Αλαβάντα αποτελεί και ο Γιώργος Τουρσουνίδης. Ο βραχύσωμος επιθετικός μετά από μια δεκαετία στον ΠΑΟΚ μετακόμισε το καλοκαίρι του 1999 στην Ξάνθη, όπου έμεινε για δύο χρόνια.  Στην Εθνική ο Τουρσουνίδης έπαιξε συνολικά 22 φορές όλες σαν παίκτης του ΠΑΟΚ, με το ντεμπούτο του να γίνεται στις  30 Μαΐου του 1990 και την φιλική ισοπαλία της Εθνικής μας με την Ιταλία στην Περούτζια, με τον Τουρσουνίδη να περνά ως αλλαγή στο 59’ στην θέση του Δημήτρη Σαραβάκου.

12) Δημήτρης Παπαδόπουλος: Ο πρώην επιθετικός του Πανθρακικού και νυν του ΠΑΟΚ πλέον, είναι από τις περιπτώσεις που στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν από τους παίκτες που καλούνταν συνεχώς, και ειδικά κατά την επιστροφή από την Αγγλία(Μπέρνλι) για τον Παναθηναϊκό, μέχρι τουλάχιστον το 2008 όταν έφυγε από τους «πράσινους για να δοκιμάσει την τύχη του έξω. Στην Εθνική θα ξανακληθεί  μετά την εξαιρετική χρονιά που πραγματοποίησε με τον Πανθρακικό και ενώ ανήκε πλέον στον Ατρόμητο. Ο Παπαδόπουλος έκανε ντεμπούτο στην Εθνική στις 20 Νοεμβρίου του 2002 στην λευκή ισοπαλία με τους Ιρλανδούς στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με τον «Παπ» να περνά στο 46’ στην θέση του Ντέμη Νικολαΐδη. Συνολικά έπαιξε με τα χρώματα της Εθνικής 22 φορές σκοράροντας και δύο τέρματα, ενώ το 2004 μετείχε της αποστολής που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.  

13) Άκης Ζήκος: Ακόμη μια περίπτωση παίκτη που έπρεπε να φύγει από την Ξάνθη για να παίξει στην Εθνική είναι ο Άκης Ζήκος. Το καλοκαίρι του 1998 και μετά από μια φοβερή σεζόν ο Ζήκος παίρνει μεταγραφή στην ΑΕΚ , και λίγους μήνες αργότερα έρχεται και η κλήση στην Εθνική.  Για την ακρίβεια ο Άνχελ Ιορντανέσκου θα τον καλέσει για την συμμετοχή της Εθνικής σε τουρνουά στην Κύπρο, με τον Ζήκο να κάνει το ντεμπούτο του στις 3 Φεβρουαρίου του 1999 στην νίκη με 2-1 επί της Φιλανδίας. Ο Ζήκος πραγματοποίησε συνολικά 18 εμφανίσεις και αν δεν είχε την περιβόητη κόντρα με τον Ρεχάγκελ σίγουρα θα μέτραγε πολύ περισσότερες.

14) Νίκος Καραγεωργίου:  Έναν από τους ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ομάδα της Ξάνθης είναι ο Καβαλιώτης αμυντικός, και μετέπειτα προπονητής της , Νίκος Καραγεωργίου. Ο Καραγεωργίου το καλοκαίρι του 1986 παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ από την Καβάλα που αγωνίζονταν, και λίγο καιρό αργότερα έρχεται η πρώτη κλήση στην Εθνική. Για την ακρίβεια στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 ο Καραγεωργίου χρησιμοποιήθηκε από τον Αντώνη Γεωργιάδη ως αλλαγή του Γιώτη Τσαλουχίδη στο 46’ στην φιλική ήττα με 3-0 από την Πολωνία στην Βαρσοβία. Συνολικά ο Καραγεωργίου πραγματοποίησε 16 συμμετοχές με τα χρώματα της Εθνικής, είτε σαν παίκτης του ΠΑΟΚ είτε του ΠΑΟ.

15) Γιάννης Γκαϊτατζής: Ο Κομοτηναίος στην καταγωγή (Κρωβύλη Ροδόπης) Γιάννης Γκαϊτατζής είναι ο πρώτος Θρακιώτης που φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο το μακρινό 1967 (πιο πριν είχαμε τον Λουκανίδη, αλλά είναι στην καταγωγή Δραμινός). Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει ταινία, και ιδιαίτερα για τον τρόπο που πήρε μεταγραφή από τον Ορφέα Ξάνθης στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1963. Στον Ολυμπιακό έμεινε για 14 ολόκληρα χρόνια, και όπως ήταν λογικό, ήταν θέμα χρόνου και η κλήση του στην Εθνική ομάδα.  Η πρώτη συμμετοχή έρχεται στις 4 Οκτωβρίου του 1967 και στην μεγάλη νίκη της Εθνικής επί της Αυστρίας με 4-1, με τον Λάκη Πετρόπουλο να χρησιμοποιεί τον Θρακιώτη μεσοαμυντικό σε όλο το παιχνίδι. Συνολικά ο Γκαϊτατζής αγωνίστηκε 15φορές με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας.

16) Θωμάς Κυπαρίσσης:  Ο Κατερινιώτης επιθετικός  που έχει γράψει την δική του ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που με την φανέλα της Ξάνθης κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην Εθνική. Ποιος να του το λέγε όταν το καλοκαίρι του 1996 ερχόταν στην Ξάνθη από τον Πανελευσινιακό. Η πρώτη κλήση έρχεται στις 28 Απριλίου του 1999 και σε ένα φιλικό παιχνίδι της Εθνικής μας με την Ελβετία στο ΟΑΚΑ, όπου για την ιστορία το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με 1-1 με τον Κυπαρίσση να ξεκινά βασικός αλλά να γίνεται αλλαγή στο 32’ για να μπει ο Κώστας Κωσταντινίδης. Από τότε ο Κυπαρίσσης φόρεσε 14φορές την φανέλα της Εθνικής, με τις 12 εξ΄ αυτών να είναι με την φανέλα της Ξάνθης και τις δύο με αυτές του Άρη. 

17) Γιώργος Αθανασιάδης: Ο Αθηναίος μέσος που τον απέκτησε η Ξάνθη το καλοκαίρι του 1992 από τον Παναθηναϊκό, έχει φορέσει την «γαλανόλευκη»  9 φορές, είτε ως παίκτης των «πράσινων»  είτε του Απόλλων Αθηνών. Το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε στις    9 Δεκεμβρίου του 1990 σαν παίκτης του Απόλλων, στην φιλική ήττα από την Πολωνία με 1-2 στο ΟΑΚΑ με τον Αθανασιάδη να παίζει σε ολόκληρο το ματς.

18) Δημήτρης Σιόβας: Ένα από τα μεγαλύτερα «χαμένα-ταλέντα» της Ξάνθης είναι ο Δημήτρης Σιόβας, ένα παιδί που αναδέχτηκε από της Ακαδημίες της Skoda αλλά ουδέποτε πήρε την ευκαιρία στην πρώτη ομάδα, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Πανιώνιος και τον έκανε δικό του, μέχρι το καλοκαίρι του 2012 οπού τον απέκτησε ο Ολυμπιακός. Και μάλιστα με το που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή, ήρθε και η κλήση στην Εθνική, και πιο συγκεκριμένα στις 15 Αυγούστου του 2012 στην φιλική  νίκη με 3-2 μέσα στην Νορβηγία, με τον Σιόβα να μπαίνει ως αλλαγή στο 80’ στην θέση του Σπυρόπουλου. Συνολικά έχει αγωνιστεί 8 φορές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έχει όλα τα φόντα να ξεπεράσει με άνεση διψήφιο αριθμό συμμετοχών.

19) Γιάννης Παπαδημητρίου: Από τις πλέον σπάνιες περιπτώσεις που συναντάμε είναι αυτή του ποδοσφαιριστή από την Χαλκίδα Γιάννη Παπαδημητρίου, που έχει φορέσει 5 φορές την φανέλα με το εθνόσημο, όλες σαν παίκτης της Ξάνθης. Άλλωστε από τον Ιανουάριο του 1995 μέχρι και το καλοκαίρι του 2010 που σταμάτησε, ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ξάνθης δεν φόρεσε και άλλη φανέλα παρά μόνο αυτή με τον Δημόκριτο στο στήθος. Στην Εθνική η πρώτη συμμετοχή του Παπαδημητρίου χρονολογείται στις 16 Αυγούστου του 1999 οπού ο Βασίλης Δανιήλ θα καλέσει τον μετέπειτα αρχηγό της Skoda στο φιλικό με αντίπαλο το Μεξικό που έγινε στην πόλη της Ξάνθης, με την Εθνική μας να κερδίζει με 3-1 και τον Παπαδημητρίου να περνά ως αλλαγή στο 63’ στην θέση του Φρούσου.

20) Ηλίας Ταληκριάδης: Ο Ξανθιώτης τερματοφύλακας που έχει γράψει την δική του ιστορία με την παρουσία του στον Ολυμπιακό, οπού μεταγράφηκε από τον ΑΟΞ  τον Ιανουάριο του 1988, και έμεινε εκεί 6,5 χρόνια, ενώ ακολούθησε το πέρασμα του από τον Ηρακλή πριν επιστρέψει στην Ξάνθη όπου και σταμάτησε την καριέρα του. Στην Εθνική ο Ταληκριάδης αγωνίστηκε 5 φορές. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την μεταγραφή του στην ομάδα του Πειραιά, και πιο συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου του 1988   στην φιλική νίκη επί του Καναδά με 1-0 στο Μόντρεαλ, με τον Μίλτο Παπαποστόλου να ξεκινά τον Ξανθιώτη τερματοφύλακα βασικό προτού τον αντικαταστήσει στο 46’ βάζοντας στην θέση του τον Γκιτσιούδη. Συνολικά έχει αγωνιστεί 5 φορές κάτω από τα γκολποστ της Εθνικής.

21) Κώστας Λαγωνίδης: Από τις περιπτώσεις που λίγοι γνωρίζουν, είναι αυτή του Κώστα Λαγωνίδη με τον Θεσσαλονικιό μέσο να αγωνίζεται την περίοδο 1986-1987 δανεικός από τον ΠΑΟΚ στον ΑΟΞ. Ο Λαγωνίδης με την επιστροφή του στον «Δικέφαλο» καλείται και στην Εθνική, οπού μάλιστα στο ντεμπούτο του στις 15 Νοεμβρίου του 1988 θα σκοράρει στην νίκη επι της Ουγγαρίας με 3-0.  Συνολικά ο Λαγωνίδης φόρεσε την φανέλα της Εθνικής 4 φορές με ένα γκολ.

22) Πέτρος Μαρινάκης:  Αγωνίστηκε για λίγο στην Ξάνθη, για την ακρίβεια μόλις έξι μήνες με την μορφή του δανεισμού από τον ΟΦΗ στην πρώτη χρονιά του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική. Ο Πέτρος Μαρινάκης έχει αγωνιστεί 4 φορές με την φανέλα της Εθνικής όλες σαν παίκτης του ΟΦΗ καταφέρνοντας μάλιστα να πετύχει και ένα τέρμα. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1991 και στην φιλική ήττα από την Αλβανία με 0-2 στο ΟΑΚΑ.

23) Παντελής Καπετάνος: Ο «καινούριος» της λίστας είναι ο Παντελής Καπετάνος που την φετινή χρονιά θα αγωνίζεται με την φανέλα της Ξάνθης, και θα ήθελε σίγουρα με την παρουσία του ακόμη και την επιστροφή του στην Εθνική. Ο επιθετικός από την Πτολεμαΐδα έχει αγωνιστεί 4 φορές με την φανέλα της Εθνικής (η μία μάλιστα στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του 2010 απέναντι στην Ν. Κορέα), όλες σαν παίκτης της Στεάουα Βουκουρεστίου. Το ντεμπούτο του χρονολογείται στις 3 Μαρτίου του 2010 και στην φιλική ήττα από την Σενεγάλη με 0-2 στον Βόλο, με τον Καπετάνο να ξεκινά βασικός και στο ημίχρονο να αντικαθιστάται από τον Σαλπιγγίδη.

24) Θανάσης Κωστούλας: Ο Βολιώτης αμυντικός που τον Ιανουάριου του 2007 ήρθε σαν αντάλλαγμα της μεταγραφής του Τοροσίδη στον Ολυμπιακό, μένοντας 4,5 χρόνια στην πόλη της Θράκης. Στην Εθνική ο Κωστούλας μετρά 2 συμμετοχές σαν παίκτης του Ολυμπαικού, με το ντεμπούτο του να είναι στις   28 Μαρτίου του 2001 και την εντός έδρας ήττα από την Γερμανία με  2-4 στο ΟΑΚΑ, με τον Κωστούλα να ξεκινά βασικός αλλά στο 35’ να αντικαθίσταται από τον Μαυρογενίδη.

25) Γιώργος Μύρτσος: Έπαιξε για μόλις έναν χρόνο στην Ξάνθη, ερχόμενος το καλοκαίρι του 1993 από τον Ολυμπιακό, όμως έναν χρόνο μετά και μόλις σε ηλικία 30 ετών σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Μύρτος αγωνίστηκε 2 φορές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αμφότερες σαν παίκτης του Ολυμπιακού. Το ντεμπούτο του χρονολογείται στις 7 Οκτωβρίου του 1992 και την νίκη με 0-1 επί της Ισλανδίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

26) Γιώργος Τσιφούτης: Ο Σερραίος μέσος με την μεγάλη καριέρα στον Πανσερραϊκό, αποκτήθηκε από την Ξάνθη το καλοκαίρι του 1995 από την ομάδα του Εθνικού Πειραιώς, και μετά από έναν χρόνο αποχώρησε για τον Παναιτωλικό. Στην Εθνική ομάδα  αγωνίστηκε 2 φορές αμφότερες με την φανέλα του Πανσερραϊκού, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται στις 25 Οκτωβρίου του 1989 στην φιλική ισοπαλία μέσα στην Ουγγαρία με 1-1, με τον Τσιφούτη να περνά ως αλλαγή στο 86’ στην θέση του Σπύρου Μαραγκού.

27) Σπύρος Βάλλας: Ο Λαρισαίος αμυντικός που μέχρι και πέρσι αγωνιζόταν με την φανέλα της Ξάνθης, έχει αγωνιστεί 2 φορές με τα χρώματα της Εθνικής, αμφότερες μάλιστα ως παίκτης της Ξάνθης, μια και η τριετή παρουσία του από στον Ολυμπιακό δεν του έφερε κάποια κλήση στην Εθνική. Το ντεμπούτο του Βάλλα με το εθνόσημο ήταν στις 29 Ιανουαρίου του 2003 και στην φιλική νίκη με 2-1 μέσα στην Κύπρο με τον Ότο Ρεχάγκελ να περνά τον Βάλλα στο 46 στην θέση του  Κυργιάκου.

28) Χρήστος Μελίσσης: Ο αμυντικός από την Νάουσα που φόρεσε την φανέλα του Πανθρακικού, που τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2012 από τον Παναθηναϊκό και έμεινε για  έναν χρόνο προτού αποχωρήσει για τον Ολυμπιακό Βόλου. Στην Εθνική ο Μελίσσης αγωνίστηκε 2 φορές, την περίοδο που ήταν στον ΠΑΟΚ, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται στις 5 Φεβρουαρίου του 2008 στην φιλική νίκης με 1-0 επί της Τσεχίας σε τουρνουά στην Κύπρο, οπού πέρασε στο 46’ στην θέση του Βύντρα.      

29) Χρήστος Χιονάς: Από τον Σώστη Ροδόπης, αλλά αυτοί που θα τον θυμούνται καλά είναι οι ποδοσφαιρόφιλοι του Έβρου, μια και αγωνίστηκε στην Γ΄ Εθνική με το Άλεξ. Μετά ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα του με την φανέλα της Δόξα Δράμας, του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης (1992-1993) όπου δεν έκατσε πολύ λόγω «διαφωνιών» με τον Βασίλη Δανιήλ, και μετέπειτα της Καλαμάτας, ξανά της Δόξας Δράμας για να επιστρέψει στον Έβρο και την ΠΑΕ Θράκη οπού έκλεισε την καριέρα του. Με την φανέλα της  Εθνικής έπαιξε μία φορά σαν παίκτης του ΠΑΟΚ, στις 29 Ιανουαρίου του 1992 και την φιλική ήττα με 1-0 από την Αλβανία στα Τίρανα, με τον Χιονά να αγωνίζεται σε όλο το ματς.

30) Αχιλλέας Αδαμόπουλος: Ένας από τους πρωταγωνιστές της ανόδου του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική ήταν ο Αχιλλέας Αδαμόπουλος, μάλιστα μετά από μια φανταστική σεζόν στην Β’ και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία ήρθε και η κλήση του στην Εθνική. Ο Αντώνης Γεωργιάδης κάλεσε τον επιθετικό του ΑΟΞ για το φιλικό της Εθνικής στο Νόβι Σαντ απέναντι στην Σερβία με την Εθνική μας να χάνει με 3-0, με τον Αδαμόπουλο να μπαίνει στο 72’ στην θέση του Κωφίδη. 

31) Μάκης Χατζημωυσιάδης: Ο Ξανθιώτης αμυντικός είδε το όνομα του στης κλήσεις του  Αντώνη Γεωργιάδη στις 25 Οκτωβρίου του 1989 και ενώ ήταν παίκτης του Πανιωνίου, για το φιλικό παιχνίδι της Εθνικής μας με την Ουγγαρία στην Βουδαπέστη που έληξε ισόπαλο με 1-1, με τον Χατζημωυσιάδη  να αγωνίζεται σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

32) Μάκης Χάβος: Ο προπονητής του Παναιτωλικού αγωνίστηκε με την φανέλα της Ξάνθης από τον Ιανουάριο του 1996 όταν και μεταγράφηκε στην Ξάνθη από τον ΠΑΟΚ, και έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2000 όταν και αποχώρησε για τον Ακράτητο έχοντας γεμάτες σεζόν. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε μόλις μία φορά, όταν αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ, και πιο συγκεκριμένα στις  2 Σεπτεμβρίου του 1992 και την ήττα με 2-3 από την Κύπρο στο Καυταντζόγλειο της Θεσσαλονίκης, με τον Αλκέτα Παναγούλια να περνά τον Χάβο στο 46’ στην θέση του Στράτου Αποστολάκη. 

33) Νίκος Κωστένογλου: Ο Καβαλιώτης προπονητής του Απόλλων Αθήνας, και παλαιότερα αμυντικός της Ξάνθης και της ΑΕΚ, αγωνίστηκε μόλις μία φορά με την φανέλα της Εθνικής ομάδας όταν ήταν στην ΑΕΚ. Για την ακρίβεια ήταν 24 Ιανουαρίου του 1996 όταν ο Καβαλιώτης αμυντικός αγωνίστηκε στην φιλική νίκη επί του Ισραήλ με 2-1  σε ένα παιχνίδι που έγινε στην Χαλκίδα, με τον Κώστα Πολυχρονίου να ξεκινά βασικό τον Κωστένογλου αλλά να τον αντικαθιστά μόλις στο 25’ περνώντας στην θέση του τον Νίκο Λυμπερόπουλο.

34) Ζήσης Τσέκος:  Ο Κομοτηναίος μέσος με την σπουδαία καριέρα με την φανέλα του Απόλλων Καλαμαριάς, και αφού αγωνίστηκε σε Πανθρακικό και Πανσερραϊκό, είδε το όνομα του στις επιλογές του Αντώνη Γεωργιάδη για το φιλικό παιχνίδι με το Ισραήλ στις 28 Μαρτίου του 1990,  και ενώ αγωνιζόταν με την φανέλα του Απόλλωνα, με τον Τσέκο να πέρνα στην θέση του Νιόπλια στο 70’ σε ένα παιχνίδι που η Εθνική κέρδισε με 2-1.

35) Μουφίτ Καλιοντζή: Ο μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας μουσουλμάνος που έχει φορέσει την φανέλα της Εθνικής ομάδας, είναι ο Ξανθιώτης Μουφίτ Καλλιοντζή. Γεννημένος στην Ξάνθη το 1933, μεταγράφηκε το 1955 στον Άρη, όπου έμεινε μέχρι το 1963, ήρθε από την τοπική Ασπίδα, ενώ είχε προηγουμένως αγωνιστεί με τεράστια επιτυχία στην Γαλατά Σαράϊ. Υπήρξε το μήλο της έριδος ανάμεσα στον Άρη και σε δύο τούρκικες ομάδες. Τελικά προτίμησε τους κίτρινους, οι οποίοι τον πλήρωσαν ένα μεγάλο ποσό και μάλιστα του έκαναν κρυφά συμβόλαιο με μηνιαίες αποδοχές. Πρόκειται για τον πρώτο επαγγέλματια ποδοσφαιριστή που έπαιξε στην ομάδα. Τρομερός τεχνίτης, πασέρ, σκόρερ και γενικά δημιουργός. Έπαιζε σαν επιθετικός μέσος. Πέτυχε 49 γκολ με την φανέλα του Άρη σε επίσημα παιχνίδια. Το 1963 κρέμασε τα παπούτσια του. Ο Καλλιοντζή  πέτυχε σπουδαία πράγματα, ενώ είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου που σκόραρε με εκτέλεση κόρνερ, το 1960 σε ένα παιχνίδι του Άρη με τον Πανιώνιο(3-0). Στην Εθνική αγωνίστηκε μία φορά , στις 2 Δεκεμβρίου του 1959 στην φιλική ήττα της Εθνικής μας από την Δανία με 1-3 στην Λεωφόρο,  με τον Γάλλο ομοσπονδιακό  Πόλ Μπαρόν να καλεί και να χρησιμοποιεί ως βασικό τον επιθετικό του Άρη. Έφυγε το 1987…

36)  Πέτρος Μάνταλος ………………..