“Γλυκιά” τιμή στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης για Παυλακάκη και Κόφφα

Ανταπόκριση από την Ξάνθη: Νεκτάριος Αμποβιανίδης

–  Για τις στιγμές δόξας που έζησαν κατά τη διάρκεια της ενεργούς αθλητικής τους ζωής μίλησαν οι Άγγελος Παυλακάκης και Κατερίνα Κόφφα, που βρέθηκαν στην Ξάνθη στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης και τιμήθηκαν σε μια λιτή τελετή που διοργάνωσε γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης το βράδυ της Πέμπτης. 

Όπως είναι γνωστό, ο Άγγελος Παυλακάκης κατάγεται από την Ξάνθη, ήταν αθλητής του τοπικού ΟΦΚΑ και όποτε μπορεί επισκέπτεται την περιοχή μαζί με τη σύζυγό του και επίσης κορυφαία αθλήτρια του παρελθόντος Κατερίνα Κόφφα, που μπορεί να κατάγεται από την Καρδίτσα ωστόσο όπως δηλώνει η ίδια αγαπά την πόλη σαν να είχε μεγαλώσει εδώ.  Άλλωστε, έχει και άλλους στενούς συγγενείς που έχουν σχέση με την Θράκη!

Το ζευγάρι των αθλητών, που έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από την ενεργό δράση, διατηρεί πανελλήνια ρεκόρ τα οποία επί σειρά ετών δεν έχουν καταρριφθεί, και δηλώνουν ιδιαίτερα συγκινημένοι για αυτό ελπίζοντας ωστόσο πως τα τρία παιδιά που έχουν αποκτήσει θα είναι αυτά που μια μέρα θα ξεπεράσουν τις δικές τους επιδόσεις. Από το 1996 κρατάει το ρεκόρ στα 200 μέτρα που πέτυχε η Κατερίνα Κόφφα στο Παρίσι και δεν έχει καταρριφθεί ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το ρεκόρ του Άγγελου Παυλακάκη στα 100 μέτρα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας το 1997. 

Ο Στέλιος Αρσενίου, ένας εκ των ιδιοκτητών του Ζαχαροπλαστείου “Το Κάτι Άλλο” που πραγματποίησε την απονομή των “γλυκών” βραβείων που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τους δύο αθλητές, σχολίασε: “Δεν ήσασταν μόνο σπουδαίοι αθλητές, αλλά με τη στάση σας απέναντι στη ζωή διδάξατε και συνεχίζετε να διδάσκετε ήθος. Αυτό που εάν το βρει η πατρίδα μας θα βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Σας δίνουμε σήμερα μια περγαμηνή στην οποία είναι γραμμένα τα λόγια με τα οποία ο Πίνδαρος, ο υμνητής των αγώνων στην αρχαιότητα, υμνούσε του πρώτους των πρώτων όχι μόνο στον στίβο, αλλά και στη ζωή και στον χαρακτήρα.  Στη συνείδηση τη δική μας είστε ολυμπιονίκες και θα είστε για πάντα ολυμπιονίκες”

Την συγκίνησή του για την έκπληξη από τους φίλους του στο ζαχαροπλαστείο εξέφρασε ο Άγγελος Παυλακάκης, τονίζοντας: “Μας συγκινεί ακόμη πιο πολύ το ότι κάθε φορά που ερχόμαστε στην Ξάνθη και φροντίζουμε να είναι αυτό στις Γιορτές Παλιάς Πόλης που είναι πιο λαμπερή και φωτεινή η Ξάνθη, αυτή η φιλία όχι απλά επιβεβαιώνεται αλλά αναθερμαίνεται. Κάθε φορά έχουμε και μια έκπληξη. Ευχαριστούμε πολύ, είμαστε περήφανοι που είμαστε Ξανθιώτες, γιατί και η Κατερίνα παρότι κατάγεται από την Καρδίτσα την Ξάνθη την έχει αγαπήσει σαν σπίτι της, δηλαδή ερχόμαστε και όταν είναι να φύγουμε η Κατερίνα στεναχωριέται περισσότερο και από μένα”. 

Ο ίδιος μάλιστα, όπως τόνισε στο http://www.thrakitoday.com, κάθε φορά που επισκέπτεται την γενέτηρά του, συναισθήματα συγκίνησης τον πλημμυρίζουν τόσο για τα παιδικά του χρόνια όσο και για τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό, ευχόμενος η πόλη να συνεχίζει να βγάζει Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές.  “Εκτός από συγγενείς και φίλους κάθε φορά που έρχομαι εδώ βλέπω τα σχολεία μου, το στάδιο που πρωτοξεκίνησα. Είναι πολύ συγκινητικό και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτός ο τόπος μας γέννησε, μας μεγαλούργησε, μας μεγάλωσε μας δόξασε και εμείς απλά του δώσαμε ένα κομματάκι πίσω για να επιστρέψουμε λίγη χαρά σε αυτούς που μας αγάπησαν. Το ήθος που έχουν οι Ξανθιώτες είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Μεγάλες επιδόσεις μπορεί να υπάρχουν πολλές σε αθλητές. Εμείς θέλουμε να είμαστε μεγάλοι αθλητές που θα θυμάται ο κόσμος και θα χειροκροτεί. Παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω των συνθηκών ή του ότι είμαστε απομακρυσμένοι  από τα μεγάλα αστικά κέντρα εύχομαι η Ξάνθη να βγάλει και άλλους Ολυμπιονίκες, όχι μόνο στον στίβο αλλά σε όλα τα αθλήματα”.

Από τη μεριά της η Κατερίνα Κόφφα, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για την τιμή που της έγινε μέσω της βράβευσης, ενώ όπως εξηγεί ο χώρος του αθλητισμού έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, το οποίο κατά την ίδια αποδίδεται στο ότι “ήταν κάτι που μπορούσαν πιο εύκολα να χτυπήσουν ο αθλητισμός”. Δείτε το βίντεο από το http://www.thrakitoday.com

[iframe width=”677″ height=”350″ src=”//www.youtube.com/embed/onvhk7Ot2-M” frameborder=”0″ allowfullscreen]