Έβλεπαν Εθνική και… κόπηκε το σήμα! Τέλος η αναλογική TV στην Θράκη!!!

Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Ακριβώς στη 1.25 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η εκπομπή του ΑΝΤ1 αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της Εθνικής Ομάδας επί της Αργεντινής στο Μουντομπάσκετ με τα μεθεόρτια της μεγάλης επιτυχίας, η Θράκη έμεινε χωρίς αναλογικό τηλεοπτικό σήμα.

Ήταν κάτι που αναμένονταν έτσι και αλλιώς το συγκεκριμένο βράδυ και ήδη προκαλεί αντιδράσεις από ανθρώπους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είχαν σπεύσει ως σήμερα να αγοράσουν τος απαραίτητους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές και έμειναν έτσι χωρίς… τηλεόραση!

Από σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 2014, αρχίζει λοιπόν και επισήμως η ψηφιακή περίοδος του τηλεοπτικού σήματος, που για τους περισσότερους κατοίκους της Θράκης ήταν βέβαια γνωστή εδώ και δύο χρόνια.

Ψηφιακή κάλυψη είχαν μέσω του κέντρου εκπομπής Πλάκας – Μάκρης, ο μισός νομός Έβρου και ολόκληροι οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης. Τώρα λοιπόν το ψηφιακό σήμα απλώνεται σε ολόκληρο τον Έβρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της DIGEA, της εταιρείας που είναι πάροχος του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.

Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι πλέον κόπηκε το αναλογικό σήμα. Και έτσι, όποιος δεν έχει αποκωδικοποιητή, βλέπει πλέον στην τηλεόρασή του χιόνια ή πιάνει τουρκικά και βουλγαρικά κανάλια – άντε και κάποια τοπικά της Καβάλας.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το ψηφιακό σήμα δεν φτάνει σε όλη την Θράκη. Ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, ιδίως στους ορεινούς οικισμούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, για τα οποία έχουν γίνει μέχρι και ερωτήσεις στην Βουλή. Αλλά είναι προβλήματα που υπήρχαν και επί αναλογικού σήματος σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον χάρτη της DIGEA ο νομός Έβρου, στο ορεινό τμήμα του (περιοχή Δερείου) μένει ακάλυπτος, όπως επίσης και τμήματα του Βορείου Έβρου, όπως Σπήλαιο, Κριός, Δίλοφος ή στην περιοχή Διδυμοτείχου στα τμήματα Χανδράς, Μεγάλη Δοξιπάρα, Χιονάδες, Βρύση, Χελιδόνα, Αβδέλ-λα, Μεταξάδες, Παλιούρι, Σαύρα, Γιατράδες, Ασπρονέρι κ.λπ., τα οποία μάλλον θα κληθούν να καλύψουν οι τοπικοί Δήμοι.

Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μάλλον θα υπάρξουν προβλήματα και για το ορεινό χωριό της Κίρκης. Για την Σαμοθράκη, το μισό νησί θα καλύπτεται όπως σήμερα από την Πλάκα και το υπόλοιπο από την Θάσο, την Λήμνο ή την Λέσβο.

Λίγο μετά τον θρίαμβο της Εθνικής λοιπόν στο Μουντομπάσκετ και την πρόκριση στους 16 ως πρώτης και αήττητης από τον όμιλο μετά το 79-71 επί της Αργεντινής, αρχίζει η εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης και θα χρειασθεί να γίνει μια αναζήτηση για όλα τα κανάλια, αθηναϊκά και τοπικά, με το τηλεκοντρόλ των συσκευών, εφόσον έχετε ψηφιακό αποκωδικοποιητή.

Οι υπόλοιποι σπεύσατε στα ηλεκτρονικά καταστήματα που τους πουλάνε, τα οποία αναμένεται να έχουν ουρές την Παρασκευή, ώστε να αποκτήσουν όλοι το “τζαμάτο ψηφιακό σήμα”, που λέγει και η DIGEA. Με την ελπίδα βέβαια ότι δεν θα αναπολήσουμε το παλιό αναλογικό.

Γιατί στραβά-κουτσά, έστω και με χιόνια, το βλέπαμε και το ακούγαμε. Ενώ με το ψηφιακό θα είναι ή όλα ή τίποτα…