Όταν ο Εθνικός στον Ψυχρό Πόλεμο, μισό αιώνα πριν, έπαιζε ματς στη Βουλγαρία

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Λεωνίδας Κάλφας

–  Ήταν 29 Νοεμβρίου του 1964, 50 χρόνια πριν. Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται μισός αιώνας από την ημέρα που ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έγραφε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σελίδες στην ιστορία του. Όχι γιατί κέρδισε σε ένα παιχνίδι, αλλά γιατί είχε τολμήσει να το δώσει.

 

Βρισκόμασταν στην καρδιά του Ωυχρού Πολέμου. Και όμως, η ομάδα της Αλεξανδρούπολης σήκωνε ανάστημα και τόλμαγε να γίνει η πρώτη ομάδα παγκοσμίως από τον τότε δυτικό κόσμο  που έσπαγε το άτυπο εμπάργκο και ταξίδευε σε χώρα του Ανατολικού Μπλοκ για να αγωνιστεί σε φιλικό παιχνίδι.

Το ταξίδι έγινε σιδηροδρομικώς για το Σβίλεγκραντ, λίγο πάνω από το Ορμένιο. Η ομάδα ήταν η Μπότεφ Σβίλεγκραντ και για την ιστορία, ο Εθνικός είχε ηττηθεί με 3-2. Ωστόσο και μόνο με την παρουσία του εκεί είχε πετύχει ένα γκολ στην ιστορία, που ακόμα μνημονεύουν οι φίλοι του.

Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης φιλοξενήθηκε στην Βουλγαρία για ένα δεκαπενθήμερο, με αφορμή τον συγκεκριμένο αγώνα και την ιστορική σημασία του. Αργότερα υπήρξε ανταπόδοση της επίσκεψης και οι Βούλγαροι φιλοξενήθηκαν στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Μπορεί να μην ήταν ο αθλητισμός που έριξε το τείχος, αλλά αντίθετα να χρησιμοποιήθηκε με τα περίφημα μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο πλαίσιο εκείνου του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σίγουρα ο αγώνας αυτός βοήθησε να αλλάξουν οι νοοτροπίες και οι εικόνες για τους “άλλους”.

Στην πρώτη φωτογραφία αρχείου, την οποία εντοπίσαμε στο http://www.oldalexandroupoli.gr, εικονίζονται με τις σκούρες (μπλε) φανέλες από πάνω αριστερά οι Δεληρόκας Λάσκαρης, Μπουκλαϊδης Ανέστης, Αγαθαγγέλου Λάκης, Βρεχόπουλος Κώστας, (διαιτητής), Ιωσηφίδης (Τούλης), Δήμητσας Γιάννης. Κάτω είναι οι Κάνος Στράτος, Καραλής Κώστας (ο τερματοφύλακας με την μπάλα), Μπλέκος Σεραφείμ και Μάγκος Χρήστος.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι λίγο πριν την αναχώρηση για το Σβίλεγκραντ με το τρένο. Όρθιοι από αριστερά είναι οι Ι. Γιαννούτσος (ταμίας), Ιωσηφίδης Τούλης, Καραλής Κωνσταντίνος, Μπουκλαϊδης Ανέστης, Αγαθαγγέλου Λάκης, Κάνος Στράτος, Τερζής Μίμης (γενικός Αρχηγός), Αμυγδαλάς Στράτος, Ανεστόπουλος Παύλος, Δεληρόκας Λάσκαρης, Δελχανίδης Αθανάσιος και Δήμητσας Γιάννης. Κάτω εικονίζονται οι Λεπτίδης Γιάννης, Κρεωνάς Δημήτρης, Αρμουτίδης Χρήστος, Βρεχόπουλος Κωνσταντίνος, Μπλέκος Σεραφείμ, Σιδερίδης Αθανάσιος, Μάγγος Χρήστος και Τοπτσής Αγαμέμνων.

Οι παίκτες που συμμετείχαν στην αποστολή του 1964 ήταν οι: Δήμητσας Ιωάννης (Προπονητής και ποδοσφαιριστής), Δεληρόκας Λάσκαρης, Μπουκλαϊδης Ανέστης, Βρεχόπουλος Κωνσταντίνος, Ιωσηφίδης Τούλης, Κάνος Ευστράτιος, Καραλής Κωνσταντίνος, Μπλέκος Σεραφείμ, Μάγγος Χρήστος, Λεπτίδης Ιωάννης, Δελχανίδης Αθανάσιος, Αμυγδαλάς Ευστράτιος, Αναστόπουλος Παύλος, Κρεωνάς Δημήτριος, Τοπτσής Αγαμέμνων, Αρμουτίδης Χρήστος, Σιδερίδης Αθανάσιος, Αγαθαγγέλου Λάκης

Την αποστολή συνόδευαν στην Βουλγαρία ο αείμνηστος Μιχάλης Παρασκευόπουλος και άλλα μέλη της τότε διοίκησης, όπως οι Ζήσης Ζησίδης, Κωνσταντίνος Ψιλίδης, Δημήτρης Τερζής, Αθανασιος Παμπορίδης, Γιάννης Γιαννούτσος, Παναγιώτης Κλώθος και ο τέως πρόεδρος του Εθνικού Χαράλαμπος Καρυωτάκης (γνωστός και ως “παππούς”).

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί μια άλλη βουλγαρική ομάδα, επίσης από το Σβίλεγκραντ, σε φιλικό παιχνίδι που διεξάγεται το απόγευμα της Τετάρτης (3 Σεπτεμβρίου) στο Στάδιο “Φώτης Κοσμάς” της Αλεξανδρούπολης. Ο λόγος για την FC Svilengrand 1921 (τρίτη φωτο).

Λόγω αυτών των γεγονότων΄που προαναφέρθηκαν, η αναμέτρηση αποκτά και επετειακό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτό στο Στάδιο θα βρίσκονται και ορισμένοι  από τους παίκτες του Εθνικού που συμμετείχαν σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι, 50 χρόνια πριν.

Η διοίκηση του Εθνικού καλεί τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στο γήπεδο, ενώ ενημερώνει ότι πέρα από τα μεμονωμένα εισιτήρια, για αυτήν την αναμέτρηση μπορούν να προσέλθουν χωρίς επιπλέον χρέωση οι κάτοχοι των χρυσών καρτών διαρκείας.