Προαναγγελία από Ρανιέρι κλήσης του Μάνταλου στην Εθνική Ανδρών!!!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Παναγιώτης Τζαμπαζλής

–  Την κλήση του κομοτηναίου μέσου της ΑΕΚ Πέτρου Μάνταλου στην Εθνική Ανδρών προανήγγειλε ουσιαστικά ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός Κλαούντιο Ρανιέρι, κατά την επίσημη παρουσίασή του από την ΕΠΟ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τον είχε από την τηλεόραση στο φιλικό των κιτρινόμαυρων με τη Ρόμα, αναφορά που από πολλούς εκτιμήθηκε ως προάγγελος κλήσης του – έστω και αν αγωνίζεται στην Football League.

 

Επιπλέον, τέθηκε ερώτημα για το αν θα δίνει η Εθνική Ομάδα αγώνες εκτός της Αθήνας – με τον πρόεδρο της ΕΠΟ να απαντά ότι δική του προτίμηση είναι η έδρα να είναι το Καραϊσκάκη αλλά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει η Εθνική Ανδρών στην επαρχία, μετά από συνεννόηση με τον ιταλό τεχνικό,   Ο Κλαούντιο Ρανιέρι τόνισε πως θα δουλέψει με σκοπό να φτιάξει την ομάδα του μέλλοντος και πως θέλει να δει το πάθος και το πνεύμα των Ελλήνων στον αγωνιστικό χώρο.

Αναλυτικά τα όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου:

Για το τι πιστεύει πως θα είναι επιτυχία για τον ίδιο με την Ελλάδα: «Είμαι χαρούμενος από τη συνεργασία μου με την Ελλάδα. Είχα και άλλες προτάσεις, αλλά συνήθως λειτουργώ με το ένστικτό μου. Ποτέ δεν είχα δεχτει πρόταση από Εθνική ομάδα. Γνωριζω καλά την Ελλάδα και την αγαπάω σαν χώρα. Ήταν εύκολο να αποδεχτώ αυτή την πρόκληση. Είδα την Εθνική στο Μουντιάλ. Οι δύο προηγούμενοι τεχνικοί είχαν κάνει σπουδαία δουλειά. Πλέον, όλα είναι στο χέρι μου. Δεν είναι εύκολο, αλλα ούτε και δύσκολο. Στόχος είναι η πρόκριση στο Γιούρο 2016. Έχουμε καλούς ποδοσφαιριστές και πρέπει να συνεχίσουν και υπό τις οδηγίες μου να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Για τα πρώτα παιχνίδια: «Στο πρώτο κάλεσμα, έχω αρκετούς παίκτες που ήταν ήδη, ή είχαν παίξει πριν απο το Μουντιάλ. Ένας προπονητής, δεν έχει αρκετό χρόνο να δουλέψει με τους παίκτες και έτσι έχουμε έναν κύριο κορμό που βασιζόμαστε. Ξεκινάμε με δύσκολο παιχνίδι, το οποίο θα παίξουμε χωρίς κόσμο. Σε αυτό θα πρέπει να ανταποκριθούμε ανάλογα. Το επόμενό παιχνίδι με τη Φινλανδία εκτός εδρας είναι δύσκολο, αλλά έχουμε τη θέληση και την όρεξη για να δουλέψουμε σωστά».

ΓΙα τους νεαρούς παίκτες: «Σίγουρα μίλησα στο Συμβούλιο της ομοσπονδίας για τα σχέδιά μου. Θέλω να δουλέψω με τους νέους και σύμφωνα με τις ομάδες, θα έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μαζί τους για να έχουμε μέλλον. Έχω ήδη μιλήσει και με τους άλλους τεχνικούς των Κ 21 και Κ19 και μαζί θα φτιάξουμε το πλάνο. Θα βάλω όλη την εμπειρία μου και τη γνώση μου για να βοηθήσω τους νέους προπονητές και να αφήσω κάτι για το μέλλον. Αν υπάρξει νέος τεχνικός, τουλάχιστον να έχει πάρει κάτι από εμένα. Αυτές είναι οι ιδέες μου. Είμαι θετικός άνθρωπος και όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου, κάνω τα πάντα για να το πραγματοποιήσω».

Ο Γιωργος Σαρρής είπε: «Συγχαρητηρια αρχικά στις ελληνικές ομάδες για την πρόκρισή τους. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να φέρουμε τον κ. Ρανιέρι. Είχαμε μιλήσει με αρκετούς, ωστόσο μόλις μιλήσαμε με τον Ιταλό, σταματήσαμε να μιλάμε με όλους. Ήταν η πρώτη μας επιλογή. Είναι σημαντικό που ένας τόσο μεγάλος τεχνικός αναλαμβάνει την ομάδα. Έχουμε μία βαριά κληρονομία μετά τις επιτυχίες των τελευταίων ετών και με τον κ. Ρανιέρι ανεβαίνουμε επίπεδο.Ήρθε στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας και μας ανέλυσε το πλάνο του. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε το έργο του και στο τέλος της διετίας θα φανεί το έργο του»

Για τις επιλογές του και τα νέα πρόσωπα στις κλήσεις της Ελλάδας και που έλειψαν παίκτες από κάποιες ομάδες: «Υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες και όπως σας εξήγησα, τους πιστεύω αρκετά. Ο βασικός σκοπός όμως, είναι η νίκη. Σίγουρα θα κάνατε αναφορά και στον Σαμαρά που βρήκε στο τέλος ομάδα. Ήταν σηαντικό μέλος στις επιτυχίες της. Το ίδιο και για τον Φορτούνη. Έχουμε μιλήσει με τους προπονητές της κ21, αλλά επειδή υπάρχουν και αρκετές υποχρεώσεις των μικρότερων ομάδων, για αυτό βασίστηκα στν συγκεκριμένο κορμό. Έχω δει τον Μάνταλο στην τηλεόραση. Η δεύτερη κατηγορία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε και άλλους παίκτες και να κανουμε μία μίξη μεταξύ νέων και παλαιών στην ομάδα. Ο κύριος σκοπός είναι να έρθουν οι καλύτεροι παίκτες στην Εθνική. Σκοπός μας είναι να παίξουν οι καλύτεροι.Δεν έχει σημασία ποιοι παίκτες παίζουν και αν είναι νέοι ή παλιοί. Στοχος είναι μόνο η νίκη. Από ότι είδατε στο βίντεο, έχω αναδείξει νέους παίκτες, όπως ο Τζόλα, ο Λάμπαρντ, ο Τέρι που έχουν φτάσει σε τεράστιο επίπεδο».

Για το τι θέλει να προσθέσει στο παιχνίδι της Ελλάδας: «Δεν θέλω να αφαιρέσω τίποτα. Μόνο να προσθέσω. Θέλω να μεταφέρω την εμπειρία μου και να φτάσουμε στο Euro 2016. Στο Ranking είμαστε στην 13η θέση και θέλουμε να ανέβουμε ψηλότερα. Δεν θα είναι εύκολο γιατί είναι η Ιταλία πιο πάνω».

Για το κίνητρό του: «Σκοπός είναι να πάει η Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν μπορώ να πω πού ακριβώς, αλλά έχω συνηθίσει να δουλεύω. Ξέρω πως χρειάζεται πολλή δουλειά και ξέρω πως με τη συνεργασία όλων, μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα. Λειτούργησα με τον ένστικτο. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος δουλειάς, όπως γίνεται σε συλλόγους. Μπορεί να δουλεύω μία εβδομάδα πριν από το παιχνίδι, αλλά είναι μία πρόκληση για εμένα».

Για το τι δεν θα συγχωρούσε ποτέ σε έναν ποδοσφαιριστή: «Σκληρός είμαι στα αποδυτήρια. Να φτάσω σε σημείο να είναι έξαλλος και να μην τον καλέσω, πάει να πει πως δεν συμβιβάζεται με την ομάδα».

Για τους αρκετούς παίκτες: «Εκεινο που θέλω να δω, είναι και άλλους παίκτες. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Θέλω να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες επιλογές, για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι».

Για τους δημοσιογράφους: «Με τους δημοσιογράφους μπορεί να θυμώσω αν δεν υπάρχει σεβασμός. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει, είναι ο σεβασμός .Ο θείος μου ήταν δημοσιογράφος και ξέρω πως δουλεύουν. Θέλω σεβασμό προς εμένα και τους παίκτες».

Για τη συνάντησή του με τους άλλους προπονητές: «Θα το συζητήσω με τις ομάδες με σκοπό μία φορά ή δύο φορές το μήνα να προπονώ με τους νεαρούς παίκτες για να μπορέσω να έχω συγκεκριμένες απόψεις. Ο κάθε προπονητής να μου υποδείξει ποιοι είναι καλύτεροι για να δουλέψω μαζί τους. Μαζί με τους συνεργάτες μου, θα δούμε και τις άλλες ομάδες έτσι ώστε να παρακολουθήσουμε τα παιχνίδια και να έχουν καλή άποψη. Θέλω να περάσω μήνυμα στους νέους, πως τους υπολογίζω και μπορούν να δουλέψουν μαζί μου. Υπάρχει στη Γιουβέντους ο Δώνης. Θα κοιτάζω και θα παρακολουθώ νέους παίκτες».​

Για το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να πάει παραπέρα και αν μπορεί να γίνει πιο επιθετική η Ελλάδα, είπε: «Θα προσπαθήσω να φέρω την εμπειρία μου. Ο Σάντος έπαιζε με 4-3-3 ή 4-2-3-1. Δεν είναι βασικό το σύστημα, αλλά οι παίκτες. Θέλω να δουλέψω τις πρώτες μέρες για να δω ποιο σύστημα ταιριάζει με τους παίκτες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα ήθελα να αλλαξω σύστηα για να φέρω σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Από ό,τι είδα απο τον κ. Σάντος, το έκανε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και θα είναι εύκολο να προσαρμοστούν».​

Για τα προκριματικά και αν είναι αποτυχία αν δεν προκριθεί στα τελικά: «Καταστροφή θα είναι!».

Για τα δύο πρώτα παιχνίδια: «Δύσκολο να το πούμε. Οι έξι βαθμοί θα μας ικανοποιήσουν. Αν γίνουν τα παιχνίδια και είμαστε ικανοποιημένοι από τους βαθμούς και την εμφάνιση, τότε όλα θα είναι καλά. Μπορεί να παίξεις καλά και με μία αντεπίθεση να δεχτείς γκολ. Εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Τότε θα καταλάβες αν έχεις παίξει καλά ή όχι».​

Για το αν υπολογίζει στους παίκτες που κόπηκαν: «Θα μπορούσα να παίξω με τρεις αμυντικούς καθώς έχουμε Παπασταθόπουλο, Μανωλά και Κ. Παπαδόπουλο. Δεν κλείνω την πόρτα της Εθνικής σε κανέναν. Αυτοί που δεν βρίσκονται στην ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βρεθούν στο μέλλον».

Για το τι θέλει να προσθέσει στην ομάδα, τι θέλει να δει από τους παίκτες του και ποια είναι τα εμπόδια που τον προβληματίζουν: «Θέλω να κάνουμε λιγότερα λάθη, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για να δουλέψουμε. Από τους παίκτες μου θέλω να δείξουν θάρρος να παίξουν ομαδικά και να δώσουν τα πάντα. Ξέρω πως στο πνεύμα του Έλληνα υπάρχει ο αγώνας, η θυσία και το πάθος».

Για το που θα ρίξει το βάρος του στις προπονήσεις: «Θα δώσω βάρος στην επίθεση. Το σημαντικό είναι το γκολ. Έχουμε καλούς επιθετικούς όπως οι Σαμαράς, Μήτρογλου, Σαλπιγγίδης και Κλάους. Θα δώσουμε βάρος εκεί».

Ο κ.Σαρρής αναφορικά με τη μικρή προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα και το ενδεχόμενο να παίζει η Εθνική παιχνίδια στην επαρχία, είπε: «Θέλουμε στα επόμενα παιχνίδια να έχουμε κόσμο και να μη δημιουργούν προβλήματα. Δεν έχω συζητήσιε με τον προπονητή για την έδρα μας. Αυτό θα το συζητήσουμε. Προσωπικά πιστεύω πως τα εντός έδρας παιχνίδια πρέπει να γίνονται στο “Καραϊσκάκης”. Θεωρώ πως στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι θα γεμίσει το γήπεδο».​

Για την απουσία των Καραγκούνη και Κατσουράνη: «Δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα στα αποδυτήρια. Μιλάμε για δύο μεγάλους παίκτες. Θα υπάρξει συνέχεια όμως και παίκτες που θα πάρουν τη θέση τους και θα αναδειχθούν».​

Για τις κακές σχέσεις μερικών παικτών που έρχονται από την αντιπαλότητα των ομάδων: «Οι επιλογές δεν γίνονται με βάση το σε ποιά ομάδα ανήκουν, αλλά ποιοι είναι οι κατάλληλοι για την εθνική ομάδα. Δεν θα δώσω έμφαση στο που παίζει ο κάθε παίκτης. Πιστεύω πως ο κάθε παίκτης πρέπε να λύνει τα προβλήματα για την εθνική ομάδα. Το πνεύμα της Εθνικής ενώνει τους ποδοσφαιριστές».​

Για τους αρκετούς κεντρικούς αμυντικούς στις κλήσεις του: «Οι πρώτες επιλογές, έγιναν για να γνωρίσω και αρκετούς παίκτες. Ο Σιόβας θα μπορούσε να παίξει και πιο μπροστά. Πήρα αρκετούς αμυντικούς για να τους γνωρίσω».​

Για το αν θα δουλεύει με τους νέους παίκτες: «Θα ζητήσω από την ομοσπονδία να έχω συνεργασία και να μπορώ να προπονώ μερικούς παίκτες ξεχωριστά. Δεν νομίζω ότι είναι ανέφικτο. Είναι κάτι που θα φέρει καλά αποτελέσματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».​

Για τον κ. Σαρρή και αν είναι επιτυχία η πρόσληψη του Ρανιέρι: «Είναι μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα που ο κ. Ρανιέρι δέχτηκε την πρόταση. Τώρα στην πορεία θα φανεί η επιτυχία και όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα».

Για το ποιός θα μπορούσε να ειναι ο νέος αρχηγός και να αντικαταστήσει τον Καραγκούνη: «​Ο Καραγκούνης είναι ένας τεράστιος παίκτης. Τώρα πιστεύω πως όλη η ομάδα, μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του Καραγκούνη. Είμαι σίγουρος πως έχει αφήσει αρκετά πράγματα ο Καραγκούνης για να πάρει κάποιος τη θέση του».

Για τον ποιος θα ειναι ο αρχηγός: «Η θέση του αρχηγού είναι πολύ σημαντική γιατί αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και όλη την ομάδα. Το να είσαι αρχηγός είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η διαδικασία θα γίνει με κλήρωση. Οι παίκτες θα το αποφασίσουν. Ο αρχηγός θα πρέπει να αντπροσωπεύει σωστά την ομάδα».​

Για τη γνώμη του αναφορικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Είναι διαφορετικά να το βλέπεις απο μακριά. Μου αρέσει κάτι αρκετά και κάτι λιγότερο. Αυτό που μου αρέσει είναι το πνεύμα το ελληνικό στις δύσκολες στιγμές. Μία ομάδα που έχει μάθει να μάχεται και να παλεύει για να λύσει τα προβλήματα. Το παιχίδι με τη Ρουμανία, μετά το 1-1, πως η ομάδα πήρε τα πάνω της και αντέδρασε για να φτάσει σε δύο γκολ. Έγινε ξαφνικά επιθετική και άγρια. Θέλω να το βλέπω αυτό πάντοτε.Εξαρτάται και από τη φυσική κατάσταση της ομάδας. Μπορείς να πιέσεις ψηλά. Αυτό το πνεύμα θέλω. Να δίνουμε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Μπορώ να δεχτώ τα λάθη, αλλά θέλω να βλέπω πως τα δίνουμε όλα. Να είναι υπεύθυνοι και να δίνουν τα πάντα για την ομάδα».