ΕΚΤΑΚΤΟ: To όνομα και η φωτογραφία του 28χρονου ήρωα πιλότου (live upds)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο πεδίο βολής Κομοτηνής πριν από λίγο έπεσε μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα φλόγες στο αεροπλάνο και γύρω από αυτό. Υπάρχουν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα στην γύρω περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος πρόλαβε και άνοιξε το αλεξίπτωτό του και μόλις τον παρέλαβε ασθενοφόρο, που κατευθύνεται προς το νοσοκομείο.

UPDATE ΩΡΑ 10:04 Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9.00 στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής. Στην περιοχή  σήμανε  συναγερμός με τις δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας  να αποκλείουν το χώρο, και τα   ασθενοφόρα να φθάνουν εγκαίρως. Σύμφωνα με το dialy-stories, σε εξέλιξη στο χώρο  βρισκόταν άσκηση του στρατού και υπήρχαν φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών. Λόγω του κρότου από την πτώση και της μεγάλης κινητοποίησης που ακολούθησε στο δρόμο για την περιοχή σχηματίστηκε ουρά ενός χιλιομέτρου από περίεργους πολίτες  που έσπευσαν να δουν τι ακριβώς είχε  συμβεί.

 UPDATE ΩΡΑ 10:12 Οι πρώτες πληροφορίες του newsit λένε ότι το αεροσκάφος τύπου A7 Cosrair έπαιρνε μέρος σε διακλαδική άσκηση που προέβλεπε την ενίσχυση πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα και να διασωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορταζ του Onalert ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του και σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης. 

Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου είναι από τα παλαιότερα που πετούν αυτή τη στιγμή στην πολεμική αεροπορία και παρουσιάζουν κατά καιρούς αρκετά προβλήματα. Όλα προς το παρόν οδηγούν σε μηχανική βλάβη, ωστόσο το πλέον θετικό στοιχείο είναι ότι ο πιλότος διατήρησε την ψυχραιμία του και κατάφερε να το εγκαταλείψει εγκαίρως.

UPDATE ΩΡΑ 10:21 Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος έπεσε κοντά σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με αποτέλεσμα άμεσα να μεταφερθεί για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Κομοτηνής για εξετάσεις.

UPDATE ΩΡΑ 10:36  Φημολογείται ότι το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Ανδραβίδα, αλλά τίποτα επιβεβαιωμένο. Πολύς κόσμος έχει σπεύσει στην περιοχη, πολλά αεροπλάνα ακούγονται πάνω από την Κομοτηνή, μαρτυρίες ότι ο κρότος από την πτώση ακούστηκε έντονα στην περιοχή 

UPDATE ΩΡΑ 10:50  Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων έχει σπεύσει, σύμφωνα με πληροφορίες του ThrakiSportS, στο σημείο.

UPDATE ΩΡΑ 11:15  Σύμφωνα με πηγή που ξέρει λεπτομέρειες του συμβάντος και μίλησε στο ThrakiSportS “μιλάμε για ήρωα πιλότο, καθώς επρόκειτο προφανέστατα για μηχανική βλάβη και με βάση την πορεία που είχε, κανονικά θα έπεφτε σε κάποιο σημείο στην ακτίνα μεταξύ Κομοτηνής, Καρυδιάς και Πανδρόσου με σοβαρό κίνδυνο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή και να έχουμε τραγωδία, όμως ο πιλότος είχε την ψυχραιμία να μην εκτιναχθεί, όσο μπορεί να το οδηγήσει να πέσει προς το βουνό σε μη κατοικημένη περιοχή θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δική του ζωή και τελικά να καταφέρει να εκτιναχθεί τελευταία στιγμή”.

UPDATE ΩΡΑ 11:29  Σε ελάχιστα λεπτά εκτενές φωτορεπορτάζ από το συμβάν μέσα από τον φακό συνεργατών του ThrakiSportS που βρίσκονται στο σημείο…

UPDATE ΩΡΑ 11:40  Όπως δήλωσε στο Newsit o εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας κ Θράκης, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας “το περιστατικό έγινε περίπου στις 9.30 το πρωί, ήταν ένα μαχητικό κορσέρ Α7, μονοθέσιο με έναν πιλότο ο οποίος χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο εκτινάχθηκε και διεσώθη και διεκομίσθη για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Κομοτηνής. Εγώ έφτασα ταυτόχρονα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εκεί αλλά ο νεαρός πιλότος παρελήφθη από ασθενοφόρο του στρατού και γενικώς ήταν καλά στην υγεία του ο άνθρωπος. Το αεροσκάφος έπεσε βόρεια της Κομοτηνής, στο πεδίο βολής του στρατού, είναι μια ευρύτατη περιοχή γύρω στα 10 χιλιάδες στρέμματα που έχουν απαλλοτριωθεί από το στρατό και είναι πεδίον ασκήσεων. Ηταν μη κατοικημένη περιοχή και το πλησιέστερο στρατόπεδο είναι γύρω στο 1,5 χιλιομετρο. Σε εκείνη την περιοχή δεν υπάρχει ούτε κτίσμα.Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας και αναμένεται κλιμάκιο της αεροπορίας για τις έρευνες. Στην περιοχή δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί φωτιά σε κάθε περιπτωση βρίσκονται και πυροσβεστικά οχήματα προληπτικά”

UPDATE ΩΡΑ 11:48  Έχει ανέβει πλέον σε άλλη ανάρτηση φωτορεπορτάζ από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ…

UPDATE ΩΡΑ 12:01  Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Χρόνος”, αυτόπτες μάρτυρες είδαν το αεροσκάφος να πετά πάνω από τη Γρατινή βγάζοντας μαύρους καπνούς και σε λίγο να καταπίπτει στο έδαφος. Επί τόπου είναι διασώστες, πυροσβεστική, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η τοπική στρατιωτική ηγεσία. Ο πιλότος του αεροσκάφους κατάφερε να εκτιναχθεί, είναι ζωντανός αλλά εντοπίστηκε τραυματισμένος στο πόδι. Με Super Puma διακομίστηκε ο πιλότος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

UPDATE ΩΡΑ 12:20  Στη φωτογραφία της εφημερίδας “Χρόνος” αποτυπώνεται η πτώση του αεροσκάφους δευτερόλεπτα μετά τη συντριβή του, ενώ στο πάνω μέρος της εικόνας φαίνεται το δεύτερο αεροσκάφος, να ακολουθεί. Μέσα στο σύννεφο καπνού, διακρίνεται μία μαύρη φιγούρα, που εικάζεται ότι μπορεί να είναι ο πιλότος, μετά την αποδέσμευσή του από την καμπίνα. Όπως έγινε γνωστό ο χειριστής βγήκε σώος από την πτώση καθώς έκανε χρήση του αλεξίπτωτου ενώ λίγα λεπτά μετά την πτώση του αεροπλάνου εντοπίστηκε από πεζοπόρα τμήματα του στρατού και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο. Το αεροσκάφος είναι τύπου Α7 Corsair, βομβαρδιστικό χαμηλού ύψους, εντός του οποίου βρισκόταν μόνο ο χειριστικής. Tο αεροσκάφος βρισκόταν στον αέρα κατά τη διάρκεια άσκησης όταν διαπιστώθηκε βλάβη και κατέπεσε. 

UPDATE ΩΡΑ 12:35 Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον ήρωα πιλότο, του ευχήθηκε περαστικά και τον συνεχάρη για την ψυχραιμία που έδειξε, την άμεση και σωστή αντίδρασή του και την αυτοθυσία – και φυσικά του ευχήθηκε ταχεία αναρρωση.

UPDATE ΩΡΑ 12:42  Όπως μετέδωσε ο Δήμος Βερύκιος στον Alpha, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είχαν πάνω από ένα μήνα να ελεγχθούν!!!

UPDATE ΩΡΑ 12:48  Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, όπως εκδόθηκε πριν λίγο: “Την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 και ώρα 09:45, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ζεύγους αεροσκαφών Α-7 της 116ΠΜ/336Μ και ενώ βρισκόταν Βόρεια της Κομοτηνής, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τον Ιπτάμενο του Νο 1 αεροσκάφους του σχηματισμού, ο οποίος περισυνελλέγη σώος και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται”.

UPDATE ΩΡΑ 12:55  Είναι το δέυτερο ατύχημα από την αρχή του 2014 με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως θυμήθηκε το defencenet, το προηγούμενο συνέβη στις 5 Μαϊου στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης όταν ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Canadair CL- 415, «τούμπαρε» και μισοβυθίστηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια άσκησης υδροληψίας. Και στο ατύχημα με το Canadair δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί αφού οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους βγήκαν εγκαίρως από το Cl-415.

UPDATE ΩΡΑ 13:12  Θυμίζουμε ότι σε άλλη ανάρτηση έχει ανέβειφωτορεπορτάζ από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ…

UPDATE ΩΡΑ 13:31 Η είδηση της πτώσης του μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κομοτηνή παίζει φυσικά πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα εισδησεογραφικά sites της χώρας

UPDATE ΩΡΑ 13:40  Σύμφωνα με πληροφορίες από το blog rodopakia της Κομοτηνής, ο πιλότος που κατάφερε να οδηγήσει το πολεμικό αεροσκάφος εκτός της πόλης και να το εγκαταλείψει ονομάζεται Σπύρος Σώζος, είναι 28 ετών και υπηρετεί στην Αραξο.

UPDATE ΩΡΑ 13:45 Ο ήρωας – πιλότος, αν ευσταθεί η πληροφορία, είναι αυτός στην φωτογραφία αριστερά- φωτογραφία που ο ίδιος έχει ανεβάσει στο facebook από τι φετινές του διακοπές.

UPDATE ΩΡΑ 14:03 Επιβεβαιώνει και ο “Χρόνος” το όνομα του πιλότου. Όπως αναφέρει: “Από το Αγρίνιο είναι ο 28χρονος πιλότος χειριστής του αεροσκάφους που έπεσε σε πεδίο βολής στρατιωτικής περιοχής στην Κομοτηνής. Πρόκειται για τον Σπύρο Σώζο, που μαζί με συνάδελφό του απογειώθηκαν ξημερώματα από την Άραξο και μετέβησαν στο πεδίο βολής που βρίσκεται έξω ακριβώς από την Κομοτηνή για ασκήσεις εικονικών βομβαρδισμών. Εκεί διαπίστωσε πως το αεροσκάφος, λόγω μηχανικής βλάβης, δεν υπάκουε. Το απομάκρυνε εκτός της κατοικημένης περιοχής, άδειασε τα καύσιμα και το εγκατέλειψε χρησιμοποιώντας επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης”.

 

UPDATE ΩΡΑ 14:11  Στο νοσοκομείο Κομοτηνής όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο διενεργήθηκαν αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα. Ο πιλότος έφερε εκδορές στον ώμο και στο πόδι. Παρόλα αυτά μετακινήθηκε με τα πόδια από το ασθενοφόρο μέχρι το θάλαμο βραχείας νοσηλείας, όπου του παρείχε τις πρώτες βοήθειες ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής Δημήτρης Μπαμπαλής. Στη συνέχεια, όπως πάντα αναφέρει ο “Χρόνος”,  με super puma μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

UPDATE ΩΡΑ 14:40  Ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής –  με θητεία ακόμα και στην Δ’ Εθνική, ο ήρωας πιλότος Σπύρος Σώζος σύμφωνα με μια πρώτη αναζήτηση. Λεπτομέρειες σε λίγο…

UPDATE ΩΡΑ 14:55  Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες για το αθλητικό προφίλ του πιλότου που με κίνδυνο της ζωής του απέτρεψε μια πιθανή τραγωδία, στην ξεχωριστή ανάρτηση που μόλις ανέβηκε στο ThrakiSportS με ένα κλικ ΕΔΩ. 

UPDATE ΩΡΑ 15:13  Επιβεβαιώνεται πλέον και από τις ιστοσελίδες της Αχαΐας ότι ο ήρωας πιλότος Σπύρος Ζώζος είναι και ποδοσφαιριστής σε ομάδα της ΕΠΣ Αχαΐας και μάλιστα από τους κορυφαίους. Ανεβάσαμε στο θέμα με το προφίλ του και βίντεο, όπου μπορείτε να τον δείτε αγωνιζόμενο, να σκοράρει τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα!

UPDATE ΩΡΑ 15:34  Οπως αναφέρει το OnAlert, ο πιλότος του Α 7 Corsair εγκατέλειψε με επιτυχία το γηρασμένο αεροσκάφος του λίγο πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος. Η εμπειρία του τον έσωσε και γλίτωσε την Πολεμική Αεροπορία από την απώλεια ενός πιλότου που είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα. Αντιγράφουμε: “Τα αεροσκάφη Α 7 θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια. Από τις καλύτερες αγορες που είχε κάνει η ΠΑ, αξιόπιστα, πραγματικό φόβητρο για τους Τούρκους, αλλά τα χρόνια πέρασαν και καμία αεροπορία δεν τα διατήρησε τόσο πολύ στο οπλοστάσιό της . Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δύσκολα τα διατηρούσε επιχειρησιακά ενεργά. Η οικονομική κρίση που έπιασε “γυμνή” την ΠΑ την ανάγκασε να τα κρατήσει κι άλλο. Τα προβλήματα που παρουσιάζονταν συχνά και πάντα αντιμετωπίζονταν λόγω της εμπειρίας του προσωπικού. Τον ερχόμενο Οκτώβριο τα γέρικα Α 7 μας αποχειρετούν οριστικά”

UPDATE ΩΡΑ 16:00  Νομίζουμε ότι δεν έχει πλέον άλλο νόημα να διατηρήσουμε αυτό το live feed. Το ανοίξαμε λίγο πριν τις δέκα το πρωί, με την έκτακτη είδηση της πτώσης αεροσκάφους της πολεμικής μας αεροπορίας στο Πεδίο Βολής Κομοτηνής και το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και οι πληροφορίες που ερχόντουσαν, μας υποχρέωσαν να ανατρέψουμε την συνήθη ροή ενός αθλητικού site – έτερον εκάτερον αν στην πορεία αποδείχθηκε ότι η είδηση είχε και άκρως αθλητικό ενδιαφέρον αφού ο πρωταγωνιστής της είναι ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. Το ευχάριστο είναι ότι δεν είχαμε θύματα, τα σίδερα είναι σίδερα και έτσι και αλλιώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποσύρονταν, αλλά όπως αποδεικνύεται ο κίνδυνος υπήρξε μεγάλος για να πέσει πάνω σε κατοικημένη περιοχή και ο πιλότος με κίνδυνο της ζωής του, όταν διαπίστωσε την μηχανική βλάβη, προσπάθησε να δείξει ψυχραιμία, να το οδηγήσει προς το βουνό και να εκτιναχθεί λίγο πριν την συντριβή. Με ελαφρά τραύματα είναι καλά στην υγεία του, μεταφέρθηκε ήδη στην Θεσσαλονίκη για προληπτικούς λόγους και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Μαζί του επικοινώνησε και ο υπουργός Άμυνας – πλέον όλα είναι υπό έλεγχο και έξι ώρες μετά από αυτήν την έκτακτη είδηση, ήρθε η ώρα να κλείσουμε αυτήν την έκτακτη live μετάδοση. 

Ελπιζουμε – αν και η ειδικότητά μας είναι τα σπορ και όχι αυτά τα έκτακτα μη αθλητικά γεγονότα – να σταθήκαμε αντάξιοι της περίστασης. Όλο το δυναμικό του ThrakiSportS και κυρίως οι συνεργάτες του στην Κομοτηνή προσπαθήσαμε έγκαιρα και με εγκυρότητα, αναφέροντας τις πληροφορίες την στιγμή που τις μαθαίναμε, από όποια πηγή και αν τις μαθαίναμε, να σας ενημερώσουμε για όλες τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε αν τα καταφέραμε, το προσπαθήσαμε πάντως. Ευχαριστούμε πολύ… 

[iframe width=”854″ height=”510″ src=”//www.youtube.com/embed/Y9jtsrcrvoQ” frameborder=”0″ allowfullscreen]