Οι θρακιώτικες ρίζες του τελευταίου χρυσού της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Τέτοια μέρα, τέτοια ώρα, δέκα χρόνια πριν, η Ελλάδα πανηγύριζε το τελευταίο της χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το κατακτούσε η Λαρισαία Φανή Χαλκιά στα 400 μέτρα με εμπόδια. Πόσοι γνωρίζουν όμως ότι η χρυσή μας ολυμπιονίκης έχει ρίζες από την Θράκη, τις οποίες μάλιστα και η ίδια όχι απλά δεν αγνοεί, αλλά αισθάνεται υπερήφανη για αυτές;

Από εκείνες τις αθηναϊκές ολυμπιακές μέρες του 2004 αλλά και τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν βρέθηκε στο πυρ το εξώτερον μετά την σύλληψή της σε έλεγχο ντόπινγκ που δημοσιοποιήθηκε κατά την διάρκεια της διοργάνωσης  του Πεκίνου, στις εφημερίδες και τα κανάλια παρουσιάστηκαν σχεδόν όλες οι πτυχές της κορυφαίας πρωταθλήτριας, που ακόμα και σήμερα κατέχει μια από τις πέντε κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο στο αγώνισμα. Πως δυσκολεύτηκε στα πρώτα της χρόνια στην Αθήνα, πως εγκατέλειψε τον αθλητισμό και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία μετέχοντας στην ομάδα της «Ζούγκλας» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, πως ξανάρχισε τα εμπόδια και βρήκε προπονητή τον παλιό μας σπρίντερ Γιώργο Παναγιωτόπουλο, υπό τις οδηγίες του οποίου έφτασε στην κορυφή.

Το μόνο που δεν μάθαμε είναι η σχέση της Φανής Χαλκιά με τη Θράκη. Θα το μάθετε όμως αμέσως τώρα, έστω και… δέκα χρόνια μετά.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Η τελευταία μας χρυσή ολυμπιονίκης έχει ρίζες από την Κομοτηνή. Γιαγιά της ήταν η Μαρίκα Παπαναστασίου, που κατάγονταν από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Το πατρικό της είναι στη συμβολή των οδών Βοσπόρου και Αγίας Σοφίας, απέναντι από τα κεντρικά κτίρια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ουσιαστικά δίπλα στο ΔΑΚ Κομοτηνής, το γήπεδο που χρησιμοποιεί σαν έδρα ο Πανθρακικός.

Η Μαρίκα Παπαναστασίου παντρεύτηκε κάποια στιγμή το 1947 και μετακόμισε στη Λάρισα, ακολουθώντας το σύζυγό της. Εκεί απέκτησε δύο γιους: τον Σταύρο και τον Κώστα Χαλκιά. Ο δεύτερος είναι ο πατέρας της Φανής. Ο Κώστας στα εφηβικά του χρόνια είχε ασχοληθεί κι αυτός με τα 400μ με εμπόδια, στο ίδιο δηλαδή αγώνισμα όπου έμελλε να στεφθεί προχθές χρυσή ολυμπιονίκης η κόρη του. Την περίοδο 1965-1968 μάλιστα ήταν πανελληνιονίκης και για το λόγο αυτό διορίστηκε υπαξιωματικός στην αεροπορία. 

Η Φανή Χαλκιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Η ίδια δεν έχει κρατήσει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Θράκη. “Ο πατέρας και ο θείος της, όμως, έρχονται συχνά στην Κομοτηνή”, γράφαμε στην στήλη του Ζέπελιν στον “Παρατηρητή της Θράκης”, πριν δέκα χρόνια. Τότε που είχε σπεύσει να τους τηλεφωνήσει για συγχαρητήρια ο πρώτος τους ξάδερφος, ο Σταύρος Παπαναστασίου, που είναι ο μόνος από την οικογένεια που εξακολουθεί να διαμένει στην πρωτεύουσα της Θράκης.

Ο γνωστός κομοτηναίος συνταξιούχος οδοντίατρος, αρθρογράφος σε τοπικές εφημερίδες και σχολιαστής των πολιτικών πεπραγμένων σε ραδιοφωνικές εκπομπές αλλά και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές (που μας είχε δώσει τότε και τις σχετικές πληροφορίες στη στήλη) διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένεια της Φανής Χαλκιά και αισθάνθηκε ιδιαίτερη χαρά για την επικράτηση της ανιψιάς του στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λίγο καιρό αργότερα, σε προσωπικές μας συνομιλίες, η Φανή Χαλκιά είχε επιβεβαιώσει τις ρίζες από την Θράκη και είχε επιπλέον αποκαλύψει την παρουσία μακρινών συγγενών της και στον Έβρο. Είχε αποκαλύψει ότι  η ίδια δεν διατηρούσε ιδιαίτερες επαφές, αλλά πάντα μάθαινε ιστορίες από την γιαγιά της, που επίσης είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου της στην Αθήνα, και ενδιαφερόταν για το γενεαλογικό της δέντρο.

Πέρασαν ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που η Φανή Χαλκιά κέρδισε εκείνο το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το τελευταίο χρυσό της χώρας μας. Είναι αλήθεια ότι από την επομένη είχε ξεκινήσει η αμφισβήτησή της από τον διεθνή Τύπο, που ένιωσε μεγάλη δικαίωση με όσα συνέβησαν τέσσερα χρόνια μετά. Καθώς είναι επίσης αλήθεια ότι δεν είχε καθίσει καλά στο στομάχι αρκετών εκείνη η δήλωσή της, μετά το χρυσό, για την «ελληνική ψυχή που από μόνη της αποτελεί το καλύτερο αναβολικό»…

[iframe width=”854″ height=”510″ src=”//www.youtube.com/embed/Uv4wl8P0hMI” frameborder=”0″ allowfullscreen]