Με… τσόντα στην Βουλή πάνε να σώσουν τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

–  Με τροπολογία-τσόντα σε νομοσχέδιο για την… ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας ανέλαβε δράση προκειμένου να σώσει τις τέσσερις ΠΑΕ που δεν πήραν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αλλά παρόλα αυτά συμμετείχαν στην πρώτη του αγωνιστική.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας από το… κοινοβουλευτικό (και όχι το αθλητικό) ρεπορτάζ, φηφίζεται την Τρίτη 26/8 στη Βουλή από θερινό τμήμα το νομοσχέδιο περί… ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, στο οποίο ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (και βουλευτής Ιωαννίνων) Κώστας Τασούλας φρόντισε να καταθέσει την εντελώς σχετική με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τροπολογία, με την οποία δίνεται ένας μήνας παράταση στις ΠΑΕ που δεν πήραν άδεια για να καλύψουν τις ελλείψεις τους και να λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα το οποίο… έχει ήδη αρχίσει!

Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τους φακέλους τεσσάρων ΠΑΕ (ΟΦΗ, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα και Κέρκυρα) και δεν τους χορήγησε πιστοποιητικό για μια σειρά από λόγους. Το θέμα βρισκόταν εν υπνώσει, μέχρι που το ThrakiSportS αναζήτησε το βράδυ του Σαββάτου την άποψη έγκυρων νομικών, που εκτίμησαν ότι πιθανότατα και να στοιχειοθετείται δικαίωμα ενστάσεων και νικών στα χαρτιά από τις αντίπαλες των μη αδειοδοτημένων ομάδων (όπως πχ του Πανθρακικού την πρώτη αγωνιστική ή της Ξάνθης την δεύτερη απέναντι στην Κέρκυρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΑ απέστειλε στην ΕΠΟ το πόρισμα ελέγχου με τις παραβάσεις των τεσσάρων ΠΑΕ, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει στην απόφασή της, ωστόσο η Ομοσπονδία με τη σειρά της το διαβίβασε μόλις σήμερα Δευτέρα, αφού είχε ξεκινήσει δηλαδή το πρωτάθλημα, στη Super League, προκειμένου το πειθαρχικό της όργανο να επιβάλει κυρώσεις.

Και ενώ ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει ότι μη αδειοδότηση από την ΕΕΑ σημαίνει και μη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, η πειθαρχική επιτροπή οφείλει να δικάσει τις συγκεκριμένες ΠΑΕ με βάση τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, που προβλέπει μεν την ποινή του υποβιβασμού και της αποβολής από το πρωτάθλημα για πολύ σοβαρές παραβιάσεις, ωστόσο δίνει το δικαίωμα συμμετοχής κανονικά και το αντικαθιστά με πρόστιμα για ορισμένες λιγότερο σοβαρές. 

Επειδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ομάδων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι –σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει- μικρότερες των 100 χιλ. ευρώ, οι προβλεπόμενες ποινές από τον πειθαρχικό κώδικα είναι αφαίρεση ενός  έως δέκα βαθμών. Αν, εξάλλου, κάποια ΠΑΕ επανορθώσει την παράβαση εντός δέκα ημερών από την έκδοση του πορίσματος ελέγχου, τότε επιβάλλεται απλώς πρόστιμο 10.000 έως 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς την Τρίτη 26/8 ψηφίζεται από τη Βουλή η «τροπολογία Τασούλα» που δίνει στις ομάδες προθεσμία ενός μήνα! Συγκεκριμένα, θα δίνεται από 18/8 μέχρι 23/9 προσωρινή φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στον ΟΦΗ, ασφαλιστική ενημερότητα στον Πανιώνιο και φορολογική στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποίες έλειπαν από τις ομάδες σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά – και με το νόμο πλέον. Να σημειωθεί, επίσης, πως ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος, καθώς και η Κέρκυρα, έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στην ΕΕΑ και εγγυητική επιστολή. Η παράβαση αυτή βάσει της εκτίμησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού επιφέρει ποινή αποκλεισμού από το πρωτάθλημα, ενώ βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ με τον οποίο θα κριθούν οι ομάδες επιφέρει πρόστιμο από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Αλλά είπαμε. Οι νόμοι στην χώρα που λέγεται Ελλάδα έχουν θεσπιστεί για να ΜΗΝ τηρούνται. Και όταν κάποιος σκαλίζει τις παρανομίες, όπως έκανε από το βράδυ του Σαββάτου που ξεκίνησε το πρωτάθλημα το ταπεινό ThrakiSportS, υπάρχει πάντα η δυνατότητα, εφόσον βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο, να αλλάξουν το Νόμο. Απλό. Απλούστατο… 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here