Σκέψεις συμμετοχής σε γιορτή… βουλγαροποίησης της Θράκης από ΠΑΟΚ!!!

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

–  Η ΤΣΣΚΑ Σόφιας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την «ημέρα ενοποίησης της Βουλγαρίας» στις 6 Σεπτεμβρίου προγραμματίζει να δώσει και ένα φιλικό παιχνίδι στη Σόφια με πιθανότερο αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, όπως αναφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

“Η 129η επέτειος ενοποίησης του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας θα εορταστεί με πολλές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του φιλικού αγώνα, αν και δεν υπάρχει μέχρι τώρα οριστική απάντηση από τον ΠΑΟΚ”, διαβάζουμε στο thessports.gr. και γράφει και η βουλγαρική ιστοσελίδα “sportline.bg” οτι ο Δικέφαλος χαρακτηρίζεται ως ο… εκλεκτός προσκεκλημένος των εκδηλώσεων της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Και ρωτάμε: είναι δυνατόν να υπάρχει έστω και σαν σκέψη στον ΠΑΟΚ η αποδοχή της πρότασης για την συμμετοχή σε ένα φιλικό με αυτόν τον χαρακτήρα;

Ως γνωστόν, για να μαθαίνουν ιστορία κάποιοι, αν και μια απλή αναζήτηση στο wikipedia θα αρκούσε, με το όνομα Ανατολική Ρωμυλία ονομάστηκε επίσημα η περιοχή της βόρειας Θράκης από τη Συνθήκη του Βερολίνου (1878) με την οποία και μετατράπηκε η θρακική αυτή περιοχή σε αυτόνομη επαρχία, υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα ανήκει στην Βουλγαρία και εκτείνεται από τη Φιλιππούπολη ως τις ακτές του Εύξεινου πόντου.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1885 (αυτήν την επέτειο που καλείται να γιορτάσει ο ΠΑΟΚ), εθνικιστές Βούλγαροι της Ρωμυλίας οργάνωσαν πραξικόπημα ενάντια της τουρκικής ηγεμόνευσης και κήρυξαν την ένωση της επαρχίας με το Πριγκηπάτο της Βουλγαρίας. Η Τουρκία δεν αντέδρασε, αλλά αντέδρασαν έντονα η Ρωσία και η Ελλάδα. Η Ρωσία μάλιστα εκδήλωσε την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία της Βουλγαρίας με την διαταγή του τσάρου Αλέξανδρου Γ’ να αποχωρήσουν όλοι οι Ρώσοι αξιωματικοί και σύμβουλοι του Βουλγαρικού στρατού.

Τα ξέρει άραγε αυτά ο Ιβάν Σαββίδης; Επίσης, γνωρίζει ότι η Ελλάδα αλλά και η Σερβία διαμαρτυρήθηκαν για την καταπάτηση της συνθήκης του Βερολίνου (που έδινε μεγάλη αυτονομία στην θρακική περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας και προέβλεπε μεταξύ άλλων χριστιανό ορθόδοξο διοικητή στην αυτόνομη περιοχή); Γνωρίζει ότι στην Ελλάδα κηρύχθηκε επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 1885, στα πλαίσια της κρίσης που προκάλεσε αυτή ακριβώς η προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας από τη Βουλγαρία;

Και για να δούμε και τα μετά, στις αρχές του 20ου αιώνα, στα πλαίσια της δημιουργίας του ενιαίου βουλγαρικού εθνικού κράτους, έγιναν διωγμοί των Ελλήνων και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είχαν ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή πληθυσμών και την μεταφορά στην Ελλάδα των Ελλήνων της Αν. Ρωμυλίας.

Ειδικότερα, το 1906, με τον νόμο “Περί Δημοσίας Εκπαιδεύσεως”, καταργήθηκαν τα Ελληνικά σχολεία και εγκαταστάθηκαν σ’ αυτά Βούλγαροι δάσκαλοι. Στην έδρα της Ελληνικής Μητρόπολης της Φιλιππούπολης και άλλων πόλεων εγκαταστάθηκαν Βούλγαροι Μητροπολίτες. Στις 16 Ιουλίου 1906, μετά από ανθελληνικά δημοσιεύματα βουλγαρικών εφημερίδων, έγινε μεγάλο συλλαλητήριο και ταραχές κατά τις οποίες βουλγαρικός όχλος κατέστρεψε σπίτια, εκκλησίες και σχολεία των Ελλήνων σε όλες τις πόλεις της Αν. Ρωμυλίας. Μετά από αυτά τα γεγονότα, περίπου 37.000 Έλληνες της περιοχής αναγκάστηκαν να φύγουν και να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα λοιπόν, θα πάει να γιορτάσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην Βουλγαρία, σε αυτό το φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας; Πρόεδρε (θρακιώτη) Ζήση Βρύζα; Κύριε Ιβάν Σαββίδη; Τι λέτε; Θα επιτρέψετε (ή έστω… συζητάτε ακόμα) κάτι τέτοιο;;;