Δεν πήρε την παρθενιά της νύφης και …στράβωσε ο γάμος στη Ροδόπη!

Γλέντια, χαρές, νυφικά, κεράσματα, στοιχεία ενός γάμου που φέρνει σε κοινή συμπόρευση δύο νεαρά άτομα που ερωτεύτηκαν στα άγουρα χρόνια και με την σύμφωνη γνώμη των δικών τους παντρεύονται κόντεψαν να τιναχτούν στον αέρα.

Κατά το έθιμο ο γαμπρός πρέπει να πάρει την παρθενιά της νύφης και να δείξει το σεντόνι με το αίμα.  Όταν αυτό δεν συνέβη στράβωσε η όλη κατάσταση και επεισόδια δε απειλήθηκαν σε οικισμό της Ροδόπης όπου αυτές οι παραδόσεις καλά κρατούν.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλές φορές γάμους μεταξύ μουσουλμάνων κι έτσι ζητήματα ηθικής τάξης που αναδεικνύονται καταλήγουν για διερεύνηση σε γυναικολόγους και ψυχολόγους ενίοτε.  ενώ με την πιο λογική προσέγγιση των μεγαλύτερων από τους γονείς ξεπερνιούνται. 

Οι παρθενοραφές στην Κομοτηνή λόγω τέτοιων καταστάσεων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Η τόνωση των νεαρών ανήλικων γαμπρών 14-16 ετών  και η στήριξή τους μετά από μια τόσο έντονη προετοιμασία  αποτελεί αναγκαιότητα όταν δεν μπορούν ντε και καλά να ανταποκριθούν στην απαίτηση του εθίμου κάτω από πιεστικές συνθήκες. Αποτέλεσμα η ομορφότερη στιγμή της συνεύρεσης δυο νέων ανθρώπων να καταντά μαρτύριο και παράλληλα να τραυματίζει την χαρά των οικογενειών που αναζητούν τον …κουσουρλή ή τον φταίχτη του κακού. 

Στο παρελθόν υπήρξε ανάλογή περίπτωση και το ζευγάρι για να φύγει από τον κλοιό των συγγενών που περίμεναν τη διακόρευση της νύφης  έξω από το σπίτι των νεόνυμφων, μεταφέρθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής όπου κι εκεί έστησαν στον δρόμο καραούλι οι συγγενείς και περίμεναν τα «σημάδια». Το γεγονός συνέβη δυο μέρες μετά τον γάμο όταν ηρέμησαν από την ψυχολογική πίεση οι νέοι. Επιδείχθηκε το σεντόνι και έτσι ο γάμος διασώθηκε, ενώ σήμερα είναι γονείς τριών παιδιών και όλη αυτή την περιπέτεια την θυμούνται και γελούν.

Έτσι θα γίνει και στο πρόσφατο περιστατικό γάμου αν επικρατήσουν ψυχραιμότερα μυαλά και δεν προχωρήσουν στην διάλυση του γάμου.

 

Πηγή: http://www.xronos.gr