Video: Στο «3ο Αντάμωμα Μικρασιατών» ο Θρακιώτης Μάνος Κουτσαγγελίδης

Με κεντρικό καλεσμένο τον Κομοτηναίο κορυφαίο μουσικό Μάνο Κουτσαγγελίδη, θα πραγματοποιηθεί, το «3ο Αντάμωμα Μικρασιατών»  στις 30-31/8 στο ΕΑΚ του Μακροχωρίου Ημαθίας παρουσία των ορχηστρών “Επτάσημο” και “Μελορυθμοί Ημαθίας”.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών του νομού Ημαθίας με χαρά και τιμή σας προσκαλεί στο «3ο Αντάμωμα Μικρασιατών» που διοργανώνει στις 30 και 31 Αυγούστου 2014, στο χώρο του γηπέδου του ΕΑΚ Μακροχωρίου του δήμου Βέροιας, με ώρα έναρξης 20:30. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 γλέντι με την ορχήστρα «Επτάσημο» και τον Θρακιώτη δεξιοτέχνη στο τραγούδι και κανονάκι «Μάνο Κουτσαγγελίδη». Την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 θα εμφανισθούν χορευτικές ομάδες Συλλόγων Μικρασιατών…

από Ιωάννινα – Κιλκίς – Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική – Κοζάνη -Πέλλα – Ημαθία και γλέντι με την ορχήστρα «ΜΕΛΟΡΥΘΜΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ».

Σας περιμένουμε για δύο μοναδικές βραδιές γλεντιού και ατμόσφαιρας Ανατολής…

Η παρουσία σας θα είναι μεγάλη τιμή για όλους τους πρόσφυγες ….

ΜΑΝΟΣ ΚΟΥΤΣΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1976 από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα

Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκινά στα οκτώ του χρόνια τραγουδώντας και μαθαίνοντας ακορντεόν. Στα έντεκα του χρόνια βρέθηκε στην Κρήτη, όπου είχε μετατεθεί ο πατέρας του, που είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί, ο μικρός Μάνος αρχίζει τη μελέτη της βυζαντινής μουσικής, την οποία συνέχισε δύο χρόνια αργότερα στη Μητροπολιτική σχολή βυζαντινής μουσικής Κομοτηνής.

Στο διάστημα αυτό, ο Μάνος γνωρίζεται με τον Χρόνη Αηδονίδη και αντλεί πολλά στοιχεία για την παράδοση της περιοχής του. Παράλληλα, ξεκινά τη λαογραφική έρευνα στα χωριά της Θράκης. Στα δεκατέσσερα του ξεκίνησε μια εργασία για το γυμνάσιο που φοιτούσε, πάνω στην Ιστορία της Θράκης, καθώς και διατριβή πάνω στο μειονοτικό θέμα της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και Τενέδου.

Γύρω στα δεκαπέντε του χρόνια γνωρίστηκε με το συγκρότημα “Οι Λαλητάδες” στην Κομοτηνή, όπου μαζί τους αρχίζει την επαγγελματική του καριέρα και γνωρίζει όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα συνεργάζεται πλέον επαγγελματικά και με τον Χρόνη Αηδονίδη, καθώς και με άλλους ντόπιους μουσικούς. Ταυτόχρονα αρχίζει να παίζει καβάλι (ο αρχαίος πλαγίαυλος) και φλογέρα ενώ στα δεκαέξι του χρόνια μαθαίνει μόνος του κανονάκι, το οποίο σε ένα χρόνο κατέκτησε στο έπακρον.

Στα δεκαεπτά του χρόνια, τον συναντάμε να διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ ένα χρόνο αργότερα γίνεται μέλος του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου δίνει πολλές αξιόλογες συναυλίες. Εκεί, γνωρίστηκε με τις δύο μεγάλες τραγουδίστριες της Μακεδονίας, την Νίτσα Τσίτρα και την Ξανθίππη Καραθανάση, καθώς και με τον Νίκο Αβαγιαννό, με τους οποίους εμφανίζεται σε πολλές εκδηλώσεις και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Η προσφορά του νεαρού καλλιτέχνη έγινε αισθητή από πολλούς φορείς, που του έχουν απονείμει τιμητικές διακρίσεις, όπως το Γενικό Επιτελείο Στρατού (κατά τη διάρκεια της θητείας του), που του απένειμε το “Αριστείο προσφοράς στην πατρίδα”, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος, καθώς επίσης δεκάδες ιδρύματα, δήμοι και σύλλογοι ανά την Ελλάδα

ΟΡΧΗΣΤΡΑ “ΕΠΤΑΣΗΜΟ”
Με αφετηρία την γνωριμία τους στο Θέατρο “ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ” το καλοκαίρι του 1994, συγκροτούν μία από τις σταθερότερες ορχήστρες στον χώρο της Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής.

Η αγάπη τους για την παράδοση και το μεράκι τους για την τέχνη και τα παραδοσιακά όργανα, τους αναδεικνύει σε δεξιοτέχνες μουσικούς με πολλαπλές συμμετοχές στην δισκογραφία και σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της παράδοσής μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η δράση του ‘Επτάσημου’, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς έχει συνεργαστεί και με όλους τους κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές της Ελληνικής Παράδοσης σε ηχογραφήσεις, συναυλίες, τηλεοπτικές εκπομπές και φεστιβάλ.

Διπλωματούχοι Βυζαντινής αλλά και Ευρωπαϊκής μουσικής, διδάσκουν στα Μουσικά σχολεία της Αττικής την τέχνη των μουσικών οργάνων και την ομορφιά της παράδοσής μας σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, διδάσκουν σε Ωδεία της Αττικής και συγκροτούν τμήματα παραδοσιακής μουσικής για όλους τους ενδιαφερόμενους και όσους έχουν το μεράκι της παράδοσης.

Το “Επτάσημο” είναι μια ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από τους:
Παπαναστασίου Βαγγέλης (κλαρίνο), Σαραντίδης Βαγγέλης (βιολί), Ηλιάδης Ιάκωβος (λαούτο) και Ακριβόπουλος Λάζαρος
(κρουστά).

ΟΡΧΗΣΤΡΑ “ΜΕΛΟΡΥΘΜΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ”
Οι «Μελορυθμοί Ημαθίας» είναι ένα μουσικό σχήμα παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, αποτελούμενο από άτομα με αγάπη, μεράκι και γνώσεις πάνω στη μουσική.

Μια από τις σταθερότερες ορχήστρες στην ελληνική μουσική της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό να υπηρετούν όσο καλύτερα γίνεται την μουσική παράδοση, παρέα με ανθρώπους και συλλόγους που έχουν τον ίδιο στόχο !!!

Η δράση των «Μελορυθμών» έχει να καταγράψει εμφανίσεις σε πολιτιστικά δρώμενα της παράδοσής μας τόσο στην Ελλάδα (Ημαθία, Διδυμότειχο, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Ιωάννινα, Αγρίνιο κ.α.) όσο και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Κωνσταντινούπολη κ.α.)
Η δυνατότητα των μελών της να παίζουν διάφορα όργανα, παρέχει τη δυνατότητα να παίζουν τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από ποντιακά, τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων, μέχρι νησιώτικα και Θρακιώτικα.

Από το 1998 που ιδρύθηκαν, είναι μια παρέα φίλων με κοινές ανησυχίες, στο χώρο του πολιτισμού!!
Η σύνθεση των «Μελορυθμών Ημαθίας» :
Βασίλης Αλαίτσης-κλαρίνο, φλογέρα, καβάλι.
Αντώνης Καλατής-Βιολί, λύρα ποντιακή, Τραγούδι.
Παρασκευάς Βλαχοδήμος- Ακορντεόν,Αρμόνιο.
Βασίλης Μελικιώτης-Λαούτο,Μπουζούκι,Σάζι.
Φώτης Πανανόπουλος-Κρουστά.
Ιορδάνης Κουτσιμανής- Ούτι, Πολίτικη Λύρα, Τραγούδι.
Βασίλης Γουδώνης-κανονάκι
Νίκος Τσαγγαλίδης-Τραγούδι.
Κατερίνα Λαγιώνη-Τραγούδι.

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/s-3gU7xj59w?feature=player_detailpage” frameborder=”0″ allowfullscreen],[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/1-ld2OgNlDw?feature=player_detailpage” frameborder=”0″ allowfullscreen],[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/vBxa2duogCs?feature=player_detailpage” frameborder=”0″ allowfullscreen]