Photos: 100 κλικ από τον ολυμπιακό θρίαμβο της Δεβετζή, δέκα χρόνια πριν!!!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

– Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την μεγαλύτερη ίσως διάκριση του αθλητισμού της Θράκης, τα απίστευτα άλματα της Πηγής Δεβετζή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στον τελικό του τριπλούν.

Ήταν βράδυ 21ης Αυγούστου του 2004 όταν στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο η “ιπτάμενη θρακιώτισσα”, όπως έκτοτε ονομάστηκε, πέταξε στα 15 μέτρα και 32 εκατοστά, επίδοση που αποτελούσε τότε ολυμπιακό ρεκόρ και έμεινε μέχρι και το 2008, όταν και το κατέρριψε η καμερουνέζα Μπανγκό στον τελικό του Πεκίνου. Ακόμα και σήμερα, η επίδοση εκείνη της Δεβετζή  αποτελεί μία από τις πέντε κορυφαίες στην ιστορία του αθλήματος, καθιστώντας την Αλεξανδρουπολίτισσα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματά του.

Δυο ημέρες μετά, 23 Αυγούστου, ήταν ο τελικός. Ξεκίνησε απόγευμα και όταν ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, η Δεβετζή κράταγε την ελληνική σημαία, σήκωνε το πανό για την Αλεξανδρούπολη, φορούσε δάφνινο στεφάνι και είχε ένα ασημένιο μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος της. Μεγάλες συγκλονιστικές στιγμές, που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά. Με την αφορμή της συμπλήρωσης δέκα χρόνων, ψάξαμε σε αρχεία και αναζητήσαμε τις φωτογραφίες εκείνου του θριάμβου, με την βοήθεια του InTime. Και τον καταγράφουμε καρέ – καρέ σε 100 κλικ!!!

Οι φωτογραφίες είναι κατά βάση του Γιώργου Ματθαίου αλλά και του Άρη Μεσσίνη, του Νίκου Βήχου και του αξέχαστου Σπύρου Πανταζάτου. Οι πρώτες 15 είναι από τον προκριματικό της 21ης Αυγούστου. Οι επόμενες από τον μεγάλο τελικό. Καταγράφονται οι προσπάθειες, η αγωνία, το ξέσπασμα στο τέλος, οι πανηγυρισμοί, η απονομή. Και ακολούθως, μερικές ακόμα από τα μεθεόρτια: η συνέντευξη Τύπου στην ΕΟΕ, η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η εκδήλωση του Συλλόγου Ολυμπιονικών, η συνάντηση με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο…

Το photo story του ολυμπιακού ρεκόρ και του μεταλλίου της Πηγής Δεβετζή στο “Αθήνα 2004”, όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Απολαύστε το…