Europa League: Η Ξάνθη δεν έφερε γούρι στον Απόλλωνα Λεμεσού! Τί έκαναν οι κυπριακές ομάδες

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

–  Δεν έφερε γούρι η Ξάνθη στον Απόλλωνα Λεμεσού. Η κυπριακή ομάδα, που την περασμένη εβδομάδα ήρθε στην Θράκη για την πρόβα τζενεράλε της ενόψει της πρεμιέρας της στο Γιουρόπα Λιγκ, έχασε ένα παιχνίδι μέσα από τα χέρια της απέναντι στην Λοκομοτίβ Μόσχας. Εφερε ισοπαλία 1-1 στην Κύπρο, παρόλο που οι Ρώσοι ολοκλήρωσαν το ματς με 9 παίκτες και πλέον έχει περάσει σε αυτούς, χάρη και στο εκτός έδρας γκολ, το προβάδισμα πρόκρισης.

 

Μπορεί οι Ρώσοι να αγωνίστηκαν για πάνω από 15 λεπτά με δέκα παίκτες και να ολοκλήρωσαν το ματς με εννιά, όμως η ομάδα της Κύπρου δεν κατάφερε να πετύχει το γκολ που θα την έστελνε πιο… άνετη στη Μόσχα.  Αντίθετα, το γκολ του Κασάεβ στο 39’ με εντυπωσιακό σουτ στο «παραθυράκι» του Βάλε, κρατάει τους Ρώσους δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης. 

Ο Γκιε στο 80’ ήταν αυτός που έφερε το ματς στα ίσια για τον Απόλλωνα, ενώ Τιγκόροφ στο 75’ με απευθείας κόκκινη κάρτα και Ντενίσοφ στο 87’ με δεύτερη κίτρινη ανάγκασαν την Λοκομοτίβ να ολοκληρώσει το ματς με εννιά παίκτες.  Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Απόλλωνας έχασε αρκετές ευκαιρίες για γκολ, με πιο σημαντική αυτή του Παπουλή στο 47’, ο οποίος αγωνίστηκε σε όλο το ματς, όπως και ο έτερος πρώην παίκτης του Πανθρακικού, ο Ρομπέρ.

Σε αντίθεση με τον Απόλλωνα, στην έτερη ρωσοκυπτιακή αναμέτρηση μία ψυχωμένη Ομόνοια πήρε σπουδαία ισοπαλία (2-2) απέναντι στη Ντιναμό και έφερε την πρόκριση στη Λευκωσία. Μπορούσαν ακόμη και για τη νίκη οι πράσινοι που προηγήθηκαν δύο φορές στο σκορ. Ο Λιομπζιανίντζε «έκοψε» τον αέρα στους Ρώσους μόλις στο 2′ κεφαλιά «ψαράκι», μετά από εκτέλεση φάουλ του Ράμος και ο Φοφανά έθεσε ακόμη πιο γερές βάσεις με τρομερό σουτ-βολίδα στο 59′. 

Η Ντινάμο ισοφάρισε με γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει στο 33΄, αφού ο Σαμπά έκανε επιθετικό φάουλ στον Στεπάνοφ και ο Μπούτνερ σημείωσε το τελικό 2-2, στη μοναδική (ίσως) φάση που οι αμυντικοί της Ομόνοιας δεν λειτούργησαν σωστά. Πλέον η ρεβάνς της άλλης Πέμπτης αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Όσο για την τρίτη κυπριακή ομάδα, η ΑΕΛ το πίστεψε, το πάλεψε, το προσπάθησε αλλά δυστυχώς δεν άντεξε για ακόμη ένα 15λεπτο. Υπέκυψε στην ανωτερότητα της Τότεναμ, η οποία έφυγε από το «Αντώνης Παπαδόπουλος» με νίκη με 2-1 και πλέον έχει το πάνω χέρι όσον αφορά στην υπόθεση πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ομάδα του Ιβάιλο Πέτεφ έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο 45λεπτο, στο οποίο, μάλιστα, όχι μόνο κατάφερε να προηγηθεί με τέρμα του Σαρδινέρο (14′), αλλά και να διαχειριστεί έξυπνα το υπέρ της αποτέλεσμα μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου. Οι λονδρέζοι, με εξαίρεση μια-δυο φάσεις, δεν απείλησαν ιδιαίτερα την εστία του Φεγκρούς, που όποτε χρειάστηκε να επέμβει το έκανε σωστά. Ωστόσο η… έμπνευση του προπονητή της Τότεναμ, Μαουρισιο Ποτσετίνο, να περάσει στον αγώνα τον Λαμέλα αποδείχθηκε σοφή.

Ο Αργεντινός άσος των «Πετεινών» έκανε πραγματικά τη διαφορά, αφού και στα δύο τέρματα της αγγλικής ομάδας είχε σημαντική συνεισφορά.Ήταν ο παίκτης που έβγαλε σέντρα – λουκούμι στον Σολδάδο (75′) που ισοφάρισε και ήταν αυτός που έβγαλε μόνο τον Κέιν απέναντι στον Φεγκρούς (80′), με τον Άγγλο να κάνει το 2-1. Στον επαναληπτικό αγώνα, την ερχόμενη Πέμπτη, η ΑΕΛ θα προσπαθήσει για το θαύμα μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» και ό,τι βγει.