300 κενά εκπαιδευτικών στη Θράκη λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτέμβρη

Τουλάχιστον 300 πρέπει να είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για το νέο έτος, καθώς σχεδόν τόσες ήταν οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών αυτή τη χρονιά. Τα παραπάνω στοιχεία έκανε γνωστά ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, μετέχοντας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, υπό τον Εβρίτη υφυπουργό Παιδείας Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο. 

 

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στις αρχές του περασμένου Ιουνίου τοποθέτησε τον Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο στη θέση του υφυπουργό Παιδείας με αρμοδιότητα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η νέα ηγεσία αποτελούμενη από τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο και το δεύτερο υφυπουργό Κώστα Κουκοδήμο ξεκίνησε με το τέλος της σχολικής χρονιάς το πρώτο γύρο επαφών. Ξεκίνησαν οι επαφές με τους περιφερειακούς διευθυντές και αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται συσκέψεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η αρχή έγινε με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στη σύσκεψη κλήθηκαν να πάρουν μέρος οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πέντε νομών, ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι καθώς και άλλοι.

«Από την πρώτη ώρα που αναλάβαμε είπαμε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι συνεργάτες μας. Έτσι τους θεωρούμε και σε αυτή τη βάση συζητάμε» τόνισε στα στελέχη της εκπαίδευσης ο υφυπουργός. «Το όραμα μας είναι ένα, στις 11 Σεπτεμβρίου να μην υπάρχει σχολείο που να μην κάνει αγιασμό, αυτό είναι το πρώτο και το λιγότερο. Από εκεί και πέρα τα σχολεία να λειτουργήσουν με τα λιγότερα κενά και με όλα τα βιβλία».

Ο κ. Δερμεντζόπουλος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταθέσεων, παρόλα αυτά τέθηκε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έτσι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας υπολογίζεται ότι θα κλείσει ο κύκλος των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, ώστε έως τις 27 Αυγούστου το αργότερο να έχει κλείσει οριστικά η διαδικασία, προκειμένου να ανοίξει αυτή της πρόσληψης των αναπληρωτών.

Τρία είναι τα στοιχήματα του υπουργείου Παιδείας: να προσληφθούν σχεδόν 22.000 εκπαιδευτικοί, να βρεθούν οι πόροι για τις προσλήψεις αυτές και να γίνουν σε σύντομο διάστημα ώστε να μην υπάρξουν κενά στα σχολεία. «Ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα είναι τα πιθανά μεγάλα κενά που θα προκύψουν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το οποίο προσπαθούμε εμείς σαν υπουργείο να βρούμε μία λύση. Είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Σε αυτό ζήτησα και τη συμπαράσταση και του περιφερειακού διευθυντή Σάββα Μελισσόπουλου, αλλά και των διευθυντών ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα, όσο είναι δυνατόν τέλος Αυγούστου, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες».

Περίπου 22.000 αναπληρωτές θα χρειαστούν φέτος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια με αριθμούς τόνισε ο υφυπουργός. Οι όποιες εκτιμήσεις γίνονται με τα περσινά στοιχεία και λαμβάνονται υπόψη οι συνταξιοδοτήσεις που έγιναν φέτος. «Υπάρχει μία εικόνα σήμερα που μιλάει για περίπου 22.000 κενά σε όλη τη χώρα, τα οποία  βέβαια θα διαπιστωθούν και θα καταμετρηθούν με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας το τέλος Αυγούστου», σημείωσε ο κ. Δερμεντζόπουλος.

Αναφερόμενος στην πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων στη Θράκη ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι εκκρεμεί η ψήφιση τροπολογίας περίπου στις 20 Αυγούστου. Δε θέλησε να αναφέρει πόσες προσλήψεις θα γίνουν, ωστόσο στα τέλη Ιουλίου, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης, Νικόλαος Πιπερίγκος σε δείπνο καταλύσεων (ιφτάρ) της νηστείας στους μουσουλμάνους, είχε ανακοινώσει ότι αναμένεται να γίνουν περίπου 150 προσλήψεις ιεροδιδασκάλων φέτος.

«Ήδη ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες διαδικασίες επιλογής και προσλήφθηκαν οι πρώτοι 85 από τους 240 ιεροδιδασκάλους πού προβλέπονται στον νόμο. Φέτος,  θα προσληφθούν 150.  Όλα αυτά δείχνουν ότι η  πολιτεία αναγνώρισε εμπράκτως την προσφορά των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων, αλλά και των δασκάλων αποφοίτων των ιεροσπουδαστηρίων οι οποίοι προσέφεραν και συνεχίζουν να παρέχουν σημαντικό έργο στην περιοχή, υπηρετώντας το Ισλάμ στην Θράκη, τις τοπικές θρησκευτικές παραδόσεις και έθιμα των ομοθρήσκων τους, παρά την μέχρι το 2013, έλλειψη αξιοπρεπούς, σταθερού και διαφανούς εργασιακού επιδόματος», είχε τονίσει σχετικά. 

Το θέμα της πρόσληψης των ιεροδιδασκάλων έθεσε στον υφυπουργό και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης. Συζήτησε επίσης και ζητήματα που αφορούν τα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή, τη μειονοτική εκπαίδευση. Όσον αφορά στις συνταξιοδοτήσεις που έγιναν φέτος σύμφωνα με τον Σάββα Μελισσόπουλο ήταν περίπου 300 σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάτι που σημαίνει ότι τόσες πρέπει να είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών. «Ο προγραμματισμός για όλες τις διαδικασίες έχει γίνει από την πλευρά μας σε ένα ποσοστό 90% και είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας να τον ολοκληρώσουμε και να έχουμε εν μέσω κρίσης ένα από τα καλύτερα ίσως ξεκινήματα σχολικής χρονιάς. Δουλεύουμε πάρα πολύ γι΄αυτό», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης.Πηγή: http://www.xronos.gr/