Έντονος προβληματισμός από το ΤΕΕ-Θράκης για τις αδειοδοτήσεις των Χρυσωρυχείων

Το ΤΕΕ-Θράκης με αιτία την πρόσφατη ψήφιση, με ονομαστική ψηφοφορία,  του άρθρου 36 του Σχεδίου Νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική Πολεοδόμηση- Βιώσιμη Ανάπτυξη  Οικισμών-Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας» από το θερινό Τμήμα της Βουλής, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για τις εξελίξεις του ζητήματος της αδειοδότησης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Θράκης.

Προβληματισμό για τον λόγο ότι, η κυβερνητική πλειοψηφία με την στάση της απέδειξε απροκάλυπτα μεροληπτική συμπεριφορά προς όφελος της Εταιρείας  εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική. Συγκεκριμένα η κατάργηση της υποχρεωτικής ύπαρξης προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο για τον χαρακτηρισμό του γηπέδου ως άρτιου εκτός σχεδίου όπως και η ταύτιση της έγκρισης τεχνικής μελέτης με την έγκριση δόμησης, αίρουν φωτογραφικά και αποκλειστικά τις πολεοδομικές απαγορεύσεις του ήδη ανεγειρόμενου εργοστασίου εμπλουτισμού της Εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Οι παραπάνω διατάξεις, δεν αποτελούν απλά νεοείσακτες παρεκκλίσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά παραβιάσεις της κοινής και νομικής λογικής. Είναι προφανές ότι δεν καθίστανται  αυστηρότερες των προϋφισταμένων διατάξεων αλλά ούτε εξυπηρετούν αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, όπως ορίζουν οι στόχοι σύνταξης του νομοσχεδίου.  

Ανησυχία για τον λόγο ότι, η παραπάνω κοινοβουλευτική συμπεριφορά των βουλευτών του Κυβερνητικού Συνασπισμού, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την αντικειμενική στάση του Υπουργείου στην αξιολόγηση της Μελέτης  Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων της Εταιρείας εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα και τους εξ αυτής απορρέοντες κινδύνους πρόκλησης μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών καταστροφών στην  Θράκη και υπονόμευσης της βιώσιμης και αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής της.

Το ΤΕΕ Θράκης θεωρεί ότι οι αρχές και οι φορείς της Θράκης που έχουν σαφή άποψη και θέση για τις επενδύσεις χρυσού στην περιοχή μας και για τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν, θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Πηγή: gatzoli.gr