Επέλαση προσκεκλημένων από την Τουρκία στους αγώνες πάλης στα Χίλια

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Σε άλλο κλίμα δροσιάς στην ορεινή περιοχή «Χίλια», ανάμεσα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου και δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία, ο ομώνυμος σύλλογος διοργάνωσε και φέτος τους παραδοσιακούς αγώνες πάλης με το άλειμμα λαδιού που γίνονται σε ανοικτή παλαίστρα σε κοινή θέα.

Ειδικά φέτος είχαμε …επέλαση προσκεκλημένων από την Τουρκία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Χρόνος”, ενώ το πρόγραμμα κάλυψε το… τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 30 προσκεκλημένους!

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αλή Πενζάλ κι ο γραμματέας Μπεκήρ Ουστά Χασάν φρόντισαν να σεβαστούν πάντως και το ελληνικό πρωτόκολλο και την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στην επίσημη άφιξη όλων, φρόντισαν να τηρήσουν ισορροπίες, αν γεγονός είναι ότι το τουρκικό χρώμα ήταν εμφανές.

Ο κόσμος αξιοποίησε την παρουσία του εκεί, όπου στήνεται κι ένα υπαίθριο πανηγύρι με πραματευτάδες ενώ είχε την δυνατότητα να γευματίσει  σε αυτοσχέδια εστιατόρια που προσφέρουν νοστιμότατο ψητό κατσικάκι και κοτόπουλα, δροσερό αριάνι κι αναψυκτικά.

 

Ωστόσο το κλου της εκδήλωσης ήταν οι αγώνες πάλης, με τα γυμνά γεμάτα λάδι σώματα των αθλητών να τραβούν τα βλέμματα όλων. Οι αγώνες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες και υπήρχαν συμμετοχές τόσο από την Ελλάδα όσο και από Βουλγαρία και Τουρκία.

Η αίσθηση ωστόσο ήταν ότι παρά την προσπάθεια για κινητοποίηση, το πανηγύρι φθίνει χρόνο με το χρόνο κι αυτό είναι εμφανές από την μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές συμμετοχή του απλού κόσμου.

Η  διαπίστωση πάντως ήταν ότι δεν πρόκειται για μια απλά πολιτιστική ή αθλητική εκδήλωση, αλλά “για μια εκδήλωση που δείχνει και την ταυτότητα της μειονότητας που έχει μια τέτοια παράδοση εδώ και 700 χρόνια ως κοινωνία και ότι χάρη σε αυτήν την παράδοση είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους όπως αποδείχθηκε και στις πρόσφατες εκλογές”, κλείνει το ρεπορτάζ της για τους παλαιστικούς αγώνες η εφημερίδα της Κομοτηνής “Χρόνος”.