Video: Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στο γήπεδο του Θρυλορίου

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

– Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου στον νομό Ροδόπης Μνημείου Γενοκτονιών Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο (9 Αυγούστου), παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Το μνημείο ανεγέρθηκε στο γήπεδο του Θρυλορίου Κομοτηνής, με πρωτοβουλία και μέριμνα της τοπικής Πολιτιστικής Αθλητικής Ένωσης Ποντίων – γνωστής ως ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης.

Η εκδήλωση, την οποία πλαισίωσε τιμητικό άγημα από Πυρριχιστές του συλλόγου «Τραντέλληνες Ξάνθης», περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο από τον Χαράλαμπο Αμανατίδη με θέμα τον διωγμό και την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες, καθώς και βραβεύσεις: της  Χρύσας Μαυρίδου, για την προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα του Θρυλορίου, της «αυτοκρατορικής» ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, που τη δεκαετία 1980-1990 σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της, του Αναστάσιου Αϊδονόπουλου για την προσφορά του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Θρυλορίου καθώς και του Γιώργου Ορφανίδη, για τη βοήθειά του στην ομάδα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με γνήσιο ποντιακό γλέντι, με τους σπουδαίους πόντιους καλλιτέχνες Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη.

Σύμφωνα με το http://inkomotini.gr παρόντες, δεκάδες Πόντιοι και μη, ενώ από πλευράς πολιτικών εκπροσωπήσεων, παρέστησαν, αντιπροσωπεία της νομαρχιακής οργάνωσης Ροδόπης της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον γραμματέα της Νίκο Τσουμαρέλη, ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Ζωγράφου.

Ιδιαίτερα συγκινησιακή ήταν η στιγμή των αποκαλυπτηρίων, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου κ. Μιχάλη Κακουλίδη, να φιλούν τη σημαία του Πόντου. Ο κ.κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των σφαγιασθέντων Ποντίων, και ξεκίνησε πρώτος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο. Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με το http://inkomotini.gr, ο μητροπολίτης Κομοτηνής έκανε λόγο για μνημείο που μας θυμίζει μεταξύ άλλων και την υπόσχεση των παλαιοτέρων «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θά ’ναι».

«Πριν από έναν χρόνο μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μνημείο αφιερωμένο στα δεινά τα ράτσας μας. Είχαμε ακούσει πολλά από τους παππούδες μας που ήρθαν μικρά παιδιά από τον Πόντο στην Ελλάδα και μας μετέφεραν εικόνες θλίψης και πόνου. Χρέος μας να μεταφέρουμε στις νέες γενιές τις καταβολές μας και την ιστορία μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων κ. Μιχάλης Κακουλίδης, και προαναγγέλλοντας την παράδοση των ηνίων του σωματείου στη νεότερη γενιά, πρόσθεσε: «Ολοκλήρωσα έναν κύκλο ως πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων και είμαι ευχαριστημένος που γίνεται με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι είμαι έτοιμος πλέον να παραδώσω σε κάποιον νεώτερο τα σκήπτρα».

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/5PVuQd7kf1U” frameborder=”0″ allowfullscreen]