Θρακιώτικη διάκριση στα έβδομα βραβεία ποιότητας του «Γαστρονόμου»…

Εχουν πάθος και μεράκι. Αυτή είναι η συνταγή με την οποία παράγουν τα προϊόντα τους κατακτώντας τις αγορές όλου του κόσμου. Και στη φετινή απονομή βραβείων ποιότητας του «Γαστρονόμου» τιμήθηκαν παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι που τιμούν τον χώρο τους.

Ενα κερδισμένο στοίχημα
ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ»
Τυροκομική εταιρεία «Ηπειρος»

Ο Παντελής Παντελιάδης δεν προέρχεται από οικογένεια τυροκόμων, δεν είναι καν Ηπειρώτης. Δεν χωράει στα κλασικά στερεότυπα του καλού τυροπαραγωγού. Αντίθετα, «απαντά» στην εικόνα του δαιμόνιου, ταλαντούχου, Ελληνα επιχειρηματία. Είναι ο άνθρωπος επικεφαλής ενός τεράστιου ομίλου εταιρειών, ο άνθρωπος που έλυσε μιαν εξίσωση που λίγοι καταφέρνουν να λύσουν: Πώς ένα παραδοσιακό προϊόν, η φέτα στην περίπτωσή μας, περνάει στη μαζική παραγωγή χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στη γεύση του. Απόδειξη γι’ αυτό είναι η σταθερή προτίμηση των καταναλωτών. Η φέτα «Ηπειρος» είναι η πρώτη σε πωλήσεις τυποποιημένη φέτα στην Ελλάδα. Η συνεχής προσπάθεια, οι ετήσιες και μεγάλες επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στη διασφάλιση της ποιότητας, η συμβολαιακή κτηνοτροφία που συμβάλλει στην ενίσχυση της φθίνουσας κτηνοτροφίας της Ηπείρου, η προσφορά εργασίας, κάνουν την εταιρεία «Ηπειρος» μια πρότυπη, παραδειγματική, επιχείρηση, από αυτές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. «Το περίμενα αυτό το βραβείο», μάς είπε συγκινημένος. «Η φέτα μας είναι σαν τους Ελληνες επιστήμονες. Πρώτα διαπρέπουν στο εξωτερικό και μετά αναγνωρίζονται στην Ελλάδα».

Τη φέτα Ηπειρος τη βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Τηλ. επικοινωνίας 210-28.42.044.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Αγις Πιστιόλας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αgrino.

Προϊόντα που «πετάνε»
ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ»
Παραδοσιακά προϊόντα «Αρκαδιανή»

Ενα μικρό ορεινό χωριό στην Αρκαδία, το Ψάρι, και μια μικρή εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Τι πιο κοινό; Και όμως, η πορεία της «Αρκαδιανής» διαφέρει από αυτήν των αντιστοίχων εταιρειών. Και διαφέρει λόγω της ποιότητας των προϊόντων της. Εξαιρετικά ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που βρίσκονται σε 100 σημεία πώλησης στην Αθήνα. Τόσο καλά είναι, που… «πετάνε» στην κυριολεξία, καθώς πωλούνται και στα duty free των ελληνικών αεροδρομίων. Τα φρούτα και το γάλα που χρησιμοποιούνται τα αγοράζουν από καλλιεργητές και κτηνοτρόφους της περιοχής· τα χρήματα δεν είναι πολλά, είναι όμως ένα σημαντικό βοήθημα για τους ανθρώπους του χωριού. Αλλά η «Αρκαδιανή» δεν σταματάει εκεί. Δίνει επίσης έναν αγώνα διάσωσης της παραδοσιακής μαγειρικής, διαθέτει βιβλιοθήκη 650 παλιών βιβλίων συνταγών, πέτρινο θέατρο όπου δίνονται παραστάσεις, έχει μετατρέψει σε μουσείο το παλιό δημοτικό σχολείο. «Χωρίς την Εύη δεν θα υπήρχε η “Αρκαδιανή”», μας είπε ο κ. Μάκης Παπούλιας, παραλαμβάνοντας το βραβείο από την κόρη της Εύης, τη Ροδιά.

Τα προϊόντα της «Αρκαδιανής» πωλούνται σε 100 σημεία στην Αθήνα, σε 40 στην υπόλοιπη Ελλάδα και στα duty free 11 ελληνικών αεροδρομίων. Πληροφορίες στο τηλ. 27910-27.161 ή στην ιστοσελίδα της εταιρείας: www.arcadiani.gr.

Το βραβείο απένειμε η κόρη της Εύης Βουτσινά, Ροδιά Βαλκάνου.

 

The real thing
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Τυροκομείο «Καρυάς»

Το αληθινό ελληνικό γιαούρτι. Το προϊόν μας, που έχει κερδίσει την αναγνώριση των διεθνών σεφ. Κάθε φορά που μια συνταγή περιέχει γιαούρτι διευκρινίζουν: greek yoghurt. Γι’ αυτό το προϊόν μιλάμε, αυτό το προϊόν βραβεύσαμε. Πρόβειο, χωρίς συντηρητικά, βελτιωτικά και πρόσθετα, με πετσούλα και γεύση θεϊκή. Οι σεφ του «Γαστρονόμου» ξεχώρισαν το γιαούρτι «Καρυάς» ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά γιαούρτια και του έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Λογικό, αφού το γάλα από το οποίο παράγεται έρχεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αλλο γάλα θα δώσει το ζώο που τρέφεται με χόρτα του βουνού και άλλο αυτό που τρέφεται με σόγια. Αλλο γιαούρτι συνεπώς.

Τυροκόμος και μάστορας του γιαουρτιού, ο παραγωγός του, ο Θεοδόσης Μαυρόγιαννης, δούλεψε για χρόνια σε διάφορες μονάδες της περιοχής και το 2008 ξεκίνησε στα ορεινά του Αργους, στο χωριό Καρυά, την ομώνυμη οικογενειακή επιχείρηση. Σιγά σιγά, με πολλή προσωπική εργασία από τον ίδιο και τους τέσσερις γιους του, χωρίς επιδοτήσεις, έφτιαξαν με τα χέρια τους το μικρό τυροκομείο. Μικρό, αλλά θαυματουργό.

Τα γαλακτοκομικά «Καρυάς» τα βρίσκουμε στα δύο δικά τους καταστήματα: στο Αργος, Tσόκρη 2, τηλ. 27510-22.461, και στην Αθήνα, Μυσίας 37, Βύρωνας, τηλ. 213-04.09.474.

Το βραβείο απένειμαν οι κ.  Χρήστος και Κυριάκος Κωσταρέλλος του ομώνυμου τυροκομείου.

 

Ετσι γεννήθηκε η βιοκαλλιέργεια
ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Οικολογικό αγρόκτημα Διαμάντη

Αγροτόπαιδο από την Καρδίτσα ο Χριστόφορος Διαμάντης, είχε ένα όνειρο. Να φτιάξει κάποτε ένα δικό του αγρόκτημα. Ο όρος βιολογικό δεν ήταν ακόμη γνωστός στην Ελλάδα. Αυτό που ήθελε ήταν να έχει «καθαρά» προϊόντα, σαν αυτά που έτρωγε στο χωριό του. Δούλεψε σκληρά για να μαζέψει ένα κομπόδεμα, ώστε να αγοράσει αρχικά 14 στρέμματα στον Μαραθώνα, το 1985. Δεν ησύχασε όμως όταν έγινε «κτηματίας». Αντιμετώπισε, μαζί με ελάχιστους ομοϊδεάτες του, με σθένος την ελληνική πολιτεία. Απαίτησε να υπάρξει αναγνώριση των «καθαρών προϊόντων» και να δημιουργηθούν οι πιστοποιητικοί οργανισμοί που θα τα κατοχυρώνουν νομικά. Του πήρε 7 χρόνια μάχης με το ελληνικό Δημόσιο. Αλλά από αυτόν και τους συναγωνιστές του γεννήθηκε η «βιολογική γεωργία» στην Ελλάδα. Το 1992 που δημιουργήθηκε η «Βιοελλάς», είχε τον αύξοντα αριθμό 1 στο μητρώο της. Σήμερα έχει ένα πρότυπο πολυλειτουργικό βιολογικό αγρόκτημα 240 στρεμμάτων. Τα μισά βρίσκονται στον Μαραθώνα και τα άλλα γύρω από τη λίμνη Υλίκη. Στο αγρόκτημα παράγονται όλα τα είδη οπωροκηπευτικών. Πρόκειται για ένα μικρό παράδεισο, επισκέψιμο από σχολεία και κοινό.

Tα προϊόντα του κτήματος Διαμάντη βρίσκουμε στις περισσότερες βιολογικές αγορές της Αττικής. Σάββατο και Κυριακή πωλούνται επίσης μέσα στο κτήμα, Θησέως 2 και Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, τηλ. 22940-67.866.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

 

Ψάρια από τον… Ταΰγετο
ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Εταιρεία G-Fish

Στο Καστόρειο Λακωνίας, ένα πανέμορφο χωριό στους πρόποδες του Ταϋγέτου, βρίσκεται το ιχθυοτροφείο του Γιάννη Γεροντίδη. Την ιδέα της επιχείρησης την είχε ο Μιχάλης, πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη. Ανήσυχο πνεύμα και εφευρετικός, σκέφτηκε να «εκμεταλλευθεί» τις πηγές του Αγίου Μάμαντος, με τα πεντακάθαρα κρύα νερά που χύνονται μέσα στο κτήμα μέσω ενός μικρού καταρράκτη. Την εφευρετικότητά του την κληρονόμησε ο γιος του, Γιάννης, σημερινός ιδιοκτήτης της G-Fish. Εκτός από τις πέστροφες που εξέτρεφε ο πατέρας του, προσέθεσε και σολομό και οξύρρυγχο, ψάρια «βόρεια» που δεν εθεωρείτο δυνατό να εκτραφούν στην Ελλάδα. Και όμως, κάτι τα καθαρά νερά, κάτι οι αυστηρά βιολογικές τροφές, τα ψάρια… έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Και όταν η αγορά δεν ήθελε περισσότερα καπνιστά, το R&D (research&development) του… Γιάννη έκανε το θαύμα του. Τα έντυσε με σάλτσες, τα έφτιαξε πατέ και αλείμματα και τα έριξε στην αγορά. Αυτό το εξαιρετικό προϊόν και αυτήν την εφευρετικότητα, να μεγαλώνεις βιολογικά ψάρια στο βουνό και οξύρρυγχο στον Ταΰγετο, βράβευσε την Τετάρτη ο «Γαστρονόμος».

Τα προϊόντα της εταιρείας τα βρίσκουμε στο κατάστημά της στη Σπάρτη, Γκορτσολόγου 111, τηλ. 27310-26.164, και σε περισσότερα από 50 σημεία πώλησης στην Αθήνα. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.g-fish.gr.

Το βραβείο απένειμε η κ. Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Από τον Εβρο στη Γερμανία
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Συν. Σπαραγγοπαραγωγών Ν. Βύσσας

Μαθήματα συνεργασίας και αγροτικής οικονομίας παραδίδει ένα παραμεθόριο χωριό 500 κατοίκων, η Νέα Βύσσα στη Θράκη. Οι κάτοικοί της κατάφεραν να συνεννοηθούν και να δουλέψουν μαζί για ένα κοινό στόχο. Δημιούργησαν τον συνεταιρισμό σπαραγγοπαραγωγών, εντάχθηκαν σύσσωμοι στις τάξεις του και ξεκίνησαν μια δύσκολη και επίπονη καλλιέργεια, αυτήν των σπαραγγιών. Εξ αρχής ο προσανατολισμός τους ήταν εξαγωγικός, καθώς τα σπαράγγια δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται πολύ στην ελληνική αγορά. Σήμερα ο συνεταιρισμός τους κάνει έναν ετήσιο τζίρο που θα τον ζήλευαν και μεσαίες ακόμη επιχειρήσεις. Τα έχουν καταφέρει τόσο καλά, ώστε να εξάγουν το σύνολο της παραγωγής τους στη Γερμανία. Οι κάτοικοι έχουν ένα σοβαρό εισόδημα και τη χαρά να βλέπουν το «πείραμά» τους να στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Ενα παραμεθόριο χωριό που, αντί να ακολουθήσει τον κανόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία των κατοίκων κατάφερε σήμερα να αποτελεί πρότυπο όχι μόνον παραγωγής, αλλά και εξαγωγών. Ο «Γαστρονόμος» τους βράβευσε, ως ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Τα σπαράγγια της Νέας Βύσσας δεν πωλούνται στην Ελλάδα.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Στέλιος Ροζάκης, αν. καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

 

Ποιοτικό και ηθικό εμπόριο
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Παραδοσιακό Μπακάλικο

Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης, ο Μπακαλογιάννης, γνήσιος Κρητικός, ευχαρίστησε τον «Γαστρονόμο» για το βραβείο με μια μαντινάδα: «Πολλά συγχαρητήρια ο Γαστρονόμος έχει, γιατί κατέχει να τιμά τσ’ ανθρώπους απού πρέπει». Το ευχαριστώ, όμως, του το χρωστάμε εμείς. Για τη δουλειά που κάνει και για τον τρόπο με τον οποίο την κάνει. Στα δύο του καταστήματα, στο Παγκράτι και στην Ηλιούπολη, πωλούνται μόνο ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, ψαγμένα από τον ίδιο. Εκεί θα βρείτε τις καλύτερες ίσως γραβιέρες της Αθήνας. Παλαιωμένες από τον ίδιο, σύμφωνα με τη γνωστή… γαλλική παράδοση του affinage. Με ανθρώπους εξυπηρετικούς και ευγενικούς, με γνώση των προϊόντων και τον ίδιο να πρωτοστατεί. Οι πελάτες τον γνωρίζουν και βασίζονται στον λόγο του. Και τους γνωρίζει και ξέρει τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι άριστη. Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης βραβεύεται σχεδόν ως είδος υπό εξαφάνιση. Ως εκπρόσωπος του ηθικού εμπορίου. Γιατί το εμπόριο είναι ένας βασικός κρίκος της αλυσίδας των τροφίμων, συνεχίζει και υποστηρίζει τη δουλειά του καλού παραγωγού.

Παραδοσιακό Μπακάλικο, Πρόκλου 31, Παγκράτι, 210-75.60.055, πλ. 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, 210-99.54.500.

Το βραβείο απένειμε ο Παναγιώτης Μαστοράκος, διευθύνων σύμβουλος του ντελικατέσεν κ. «Αφοί Βασιλόπουλοι».

 

Η Πελοπόννησος δεν είναι μόνο λάδι
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ
Τυροκομείο «Αρκαδία»

Θελήσαμε φέτος να ξεφύγουμε από το κλισέ «Πελοπόννησος ίσον ελαιόλαδο» και να βραβεύσουμε πελοποννησιακά τυριά που είχαμε δοκιμάσει και μας άρεσαν πολύ. Πάμπολλα καλά τυροκομεία μάς περίμεναν στα ορεινά της Τρίπολης και του Αργους. Κάποια μικρά και παραδοσιακά, αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις με σεβαστό τζίρο, αρκετό προσωπικό και πολλά προϊόντα. Τέτοια επιχείρηση είναι και η Αρκαδία, στο Ζευγολατιό Τριπόλεως. Η τρίτη γενιά κρατάει σήμερα τα ηνία. Η Νάντια, ο Θύμιος και ο Παναγιώτης Μπατζιωτάκης. Το τυροκομείο τους, μεγάλο, ανακαινισμένο, σύγχρονο, η τυροκόμηση, ωστόσο, η ίδια, η παραδοσιακή. Αυτή που έμαθαν από τον πατέρα τους. Δεν κληρονόμησαν, όμως, μόνο τη γνώση, αλλά και την επιμονή του να είναι περήφανος για τα τυριά του. «Αυτό να είναι το στοίχημά σου. Πώς θα κάνεις το καλύτερο τυρί». Και το πέτυχαν, φτιάχνοντας πεντανόστιμη φέτα ΠΟΠ, σκληρή και μαλακιά, εξαιρετικό ανθότυρο, μυζήθρα και γραβιέρα. Το πιστοποιούν και οι σεφ του «Γαστρονόμου», οι οποίοι έδωσαν στην Αρκαδία τον υψηλότερο βαθμό για το σύνολο των τυριών της, αλλά ιδιαίτερα για τη μαλακή φέτα της.

Τα προϊόντα του τυροκομείου τα βρίσκουμε σε περισσότερα από εκατό σημεία πώλησης στην Αθήνα. Τηλ. 2710-227.622.

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν.

 

Σεβασμός στην πρώτη ύλη
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ
Τυροκομείο «Ελατος»

60 χρόνια τυροκόμοι. Πάππου προς πάππο. Αυτοί είναι οι αδελφοί Καπετάνου του τυροκομείου «Ελατος», στο Σχοινοχώρι του Αργους. Τη σκληρή φέτα τους την είχαμε δοκιμάσει στον «Γαστρονόμο» και είχαμε ενθουσιαστεί. Πηγαίνοντας για το ρεπορτάζ βρήκαμε τους αδελφούς Καπετάνου, τον Βασίλη που είναι ο «μάστορας» και τον Γιώργο που είναι ο «εμπορικός» της επιχείρησης, επάνω καταπάνω στην παραγωγή. Ο Βασίλης σχεδόν με το ζόρι βρήκε λίγο χρόνο για να μας μιλήσει. Η έννοια τους ήταν στο τυρί, όχι στην προβολή τους. Οταν ανέλαβαν το τυροκομείο, το 1989, ήταν ακόμη μια μικρή, οικογενειακή εταιρεία. Σήμερα είναι μια μεσαία επιχείρηση με σημαντικό τζίρο. Τα εξαιρετικά ΠΟΠ προϊόντα τους, τα βρίσκουμε στα καλύτερα μπακάλικα της Αθήνας και της Πελοποννήσου. Η σκληρή τους φέτα κέρδισε τους σεφ του «Γαστρονόμου» στην τυφλή γευσιγνωσία μας. Το μυστικό της επιτυχίας τους δεν θέλησαν να το αποκαλύψουν, αλλά επέμειναν ότι οφείλεται στη σκληρή δουλειά, στον σεβασμό της πρώτης ύλης και των διαδικασιών τυροκόμησης, στον χρόνο που αφιερώνουν στα τυριά τους. Και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. 

Τα τυριά βρίσκουμε σε περίπου 50 σημεία πώλησης στην Αθήνα. Τηλ. 27510-22.718.

Το βραβείο απένειμε η κ. Αικατερίνη Μοσχοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

 

Με όραμα για το ελαιόλαδο
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Olive Vision

Μόλις τέσσερα χρόνια ζωής έχει στο ενεργητικό της η Olive Vision, αλλά ήδη εξάγει το 75% της παραγωγής της σε 16 χώρες και έχει κατακτήσει μόνο μέσα στο 2013 έξι διεθνή βραβεία σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Μικρή, αλλά αναπτυσσόμενη οικογενειακή επιχείρηση, από αυτές όμως που συμβάλλουν στην καλή φήμη που κατακτά το ελληνικό ελαιόλαδο στο εξωτερικό. Δημιουργοί της ο Κώστας Μπαλάφας, πρώην μάρκετινγκ μάνατζερ μεγάλων εταιρειών, και ο γαμπρός του Γιώργος Δημαράκης, γευσιγνώστης λαδιού. Νέοι και δυναμικοί, έμαθαν τα μυστικά της ελαιοπαραγωγής από τον πατέρα του Γιώργου, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Μελέτησαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να μάθουν πώς δουλεύουν οι ανταγωνιστές τους. «Θέλουμε το λάδι μας να είναι η Μερσεντές των ελληνικών λαδιών και το ελληνικό λάδι η Ρολς Ρόις των ελαιολάδων παγκοσμίως». Παραστατικότατη περιγραφή από τον Κώστα Μπαλάφα. Παράγουν τρεις τύπους ελαιολάδου από ελιές Κορωνέικες και Μανάκι που βρίσκονται στα δικά τους κτήματα στην Επίδαυρο: το Moria Elaia, το Μoria Elaia μονοποικιλιακό, αυτό που επέλεξαν οι σεφ του «Γαστρονόμου», και το Band of chefs.

Τα προϊόντα της εταιρείας τα βρίσκουμε σε ντελικατέσεν, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία. Τηλ. 211-70.02.719.

Το βραβείο απένειμε ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης.

 

Ενα χωριό «βιολογικό»
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ
Κτηνοτροφικό χωριό Ανάβρα

Η Ανάβρα είναι ένα χωριό στον νομό Μαγνησίας που ζει από τη βιολογική κτηνοτροφία. Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται εν πολλοίς στον πρώην δήμαρχο της κοινότητας και νυν πρόεδρο του συλλόγου Ανάβρα-Ζω, Δημήτρη Τσουκαλά. Πριν ξεκινήσει την προσπάθειά του, το χωριό φυλλορροούσε. Οι κάτοικοι έφευγαν γιατί δεν είχαν δουλειά. Ο Δημήτρης Τσουκαλάς είχε την ιδέα να τους στρέψει στη βιολογική κτηνοτροφία. Παράλληλα, ως πρόεδρος της κοινότητας δούλεψε έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον. Κτηνοτροφικά πάρκα (αγροκτήματα αφιερωμένα στην κτηνοτροφία), αλλά και πολλές χρήσιμες υποδομές (δρόμοι, ηλεκτροδότηση, ύδρευση, κοινοτικό βιολογικό σφαγείο). Οσο ήταν δήμαρχος, οι κάτοικοι της Ανάβρας δεν πλήρωναν για το νερό και το ρεύμα γιατί παρέχονταν δωρεάν από τον δήμο, που αξιοποίησε τις υδροηλεκτρικές πηγές ενέργειας του χωριού. Οι κάτοικοι από 300 έγιναν 500, τα παιδιά σπουδάζουν και γυρίζουν πίσω να δουλέψουν ως κτηνοτρόφοι. Στο χωριό εκτρέφονται κυρίως αγελάδες, αλλά και αιγοπρόβατα και χοίροι που βόσκουν στις πλαγιές του όρους Οθρυς. «Η Ανάβρα έχει μηδέν ανεργία και μηδέν εγκληματικότητα», μας είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Τα προϊόντα της Ανάβρα-Ζω πωλούνται σε επιλεγμένα κρεοπωλεία της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Πληροφορίες στο τηλ. 22320-91.204 ή στην ιστοσελίδα www.anavra-zo.gr.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Νίκος Φωτιάδης, ιδιοκτήτης της Φάρμας Φωτιάδη.

 

Κρητική «επανάσταση»
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΤΟΥ
Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης

Η ποιοτική άνοδος των κρασιών της Κρήτης αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην κοινότητα των οινοφίλων εντός κι εκτός συνόρων. Ολοι έχουν εντυπωσιαστεί από το νέο κύμα της οινοπαραγωγής του νησιού, που προσφέρει χαρακτήρα, μοναδικότητα και ποιότητα.Υπεύθυνοι για την αλλαγή, μια νέα γενιά οινοποιών οι οποίοι μαζί με τους πλέον ανοιχτόμυαλους εκπροσώπους της προηγούμενης γενιάς, έχουν έρθει σε επαφή με σπουδαίες διεθνείς οινοπαραγωγικές παραδόσεις και έχουν μεταφέρει τις νέες αντιλήψεις στα οινοποιεία τους. Το Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης Cretan Wines ενώνει τα σημαντικότερα οινοποιεία του νησιού σε μια προσπάθεια ανάδειξης του κρητικού αμπελώνα. Μια προσπάθεια που έχει αποδώσει τα μέγιστα, παρουσιάζοντας κρασιά με χαρακτήρα, που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα γηγενών ποικιλιών, όπως το Κοτσιφάλι, το Μανδηλάρι, το Βιδιανό, η Βηλάνα, το Θραψαθήρι και το Μοσχάτο Σπίνας, μπολιάζοντάς τα συγχρόνως με κοσμοπολίτικο αέρα. Στην απονομή μας την παράσταση έκλεψε ο Γιώργος Πίττας, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». «Σκέφτομαι τρόπους για να εντάξω τα κρητικά κρασιά στο ελληνικό πρωινό», μας είπε προκαλώντας το γέλιο του κοινού.

Δίκτυο Οινοπαραγωγών Κρήτης, 2810-300.688, www.winesofcrete.gr.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Γιώργος Πίττας, μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό».

 

Αθόρυβα, αλλά δημιουργικά
ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Κέντρο Λαογραφικής Ερεύνης Ακαδημίας Αθηνών

Πολλά στερεότυπα για την Ακαδημία Αθηνών θα μπορούσε να ανατρέψει η σοβαρή επιστημονική έρευνα που διεξάγει επί 96 χρόνια τώρα το Κέντρο Λαογραφικής Ερεύνης. Το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1918 από τον «πατέρα» της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, Νικόλαο Πολίτη και έχει σκοπό την περισυλλογή και δημοσίευση λαογραφικής ύλης. Η σημερινή επίτιμη διευθύντρια, Αικατερίνη Καμηλάκη – Πολυμέρου, στα 40 χρόνια που υπηρέτησε το ίδρυμα, έδωσε έμφαση στον τομέα των τροφίμων. Γίνονται αποστολές ανά την Ελλάδα και καταγράφονται προϊόντα, τεχνικές μαγειρικής και εδέσματα. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκδίδονται και αποτελούν έργα αναφοράς στην ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία. Το Κέντρο είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη του εθνικού καταλόγου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από πλευράς Ελλάδος στην UNESCO.

Τις εκδόσεις βρίσκουμε στο κτίριο του Κέντρου, Ηπίτου 3, Πλάκα, 210-36.64.751.

Το βραβείο απένειμε η ποιήτρια και ακαδημαϊκός κ. Κική Δημουλά.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr