Ο Γιούρι κατέβασε τα ρολά και η Ζενίτ απέκλεισε την ΑΕΛ

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Δημήτρης Αρβανιτίδης

– Για 88 λεπτά η ΑΕ Λεμεσού ήλπιζε να κάνει την μεγάλη έκπληξη. Στο “Πετρόφσκι” οι δευτεραθλητές Κύπρου είχαν ως αποστολή να υπερασπιστούν το 1-0 του πρώτου αγώνα επί της Ζενίτ του Γιούρι Λοντίγκιν.

 

Μέχρι το 88′ και μολονότι από το 26′ έπαιζαν με δέκα παίκτες (αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Ντανιελζίνιο) ήλπιζαν ότι θα διεκδικήσουν την πρόκριση στην παράταση ή και στα πέναλτι, μια και ο Ροντόν είχε ανοίξει το σκορ στο 55′.

Δεν άντεξαν όμως μέχρι τέλος στην πίεση που άσκησε η ομάδα του Βίλας-Μπόας (δοκάρι στο 70′) και το 2-0 του 88′, από τον Ντάνι, τους καταδίκασε σε αποκλεισμό. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στο 92′, με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κερζακόφ που κέρδισε ο ίδιος.

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ξάνθης  δεν απειλήθηκε και ιδιαίτερα, αφού άλλωστε η μορφή του αγώνα μετά την αποβολή του Ντανιελζίνιο ήταν τέτοια που δεν του δημιουργούσε πίεση, ωστόσο όποτε χρειάστηκε, ήταν παρών.

Η ΑΕΛ υποβιβάστηκε, όπως και ο Παναθηναϊκός, στο Γιουρόπα Λιγκ. Ωστόσο η Κύπρος θα έχει εκπροσώπηση στα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού ο ΑΠΟΕΛ μετά το 2-2 στην Φινλανδία με την Ελσίνκι, νίκησε με 2-0 μέσα στο ΓΣΠ με τέρματα του Σέρινταν στο 18′ και του Ντε Βισέντι στο 43′ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, των δύο σκόρερ δηλαδή και στο πρώτο παιχνίδι.

Ο ΑΠΟΕΛ του Γιώργου Δώνη δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο, αφού η Ελσίνκι ήταν ακίνδυνη. Μάλιστα γλίτωσε τη συντριβή, αφού στο 60′ και στο 70′ την έσωσαν τα δοκάρια σε προσπάθειες του Βινίσιους.

Με γκολ του πολύπειρου Μάρκους Ρόσενμπεργκ, ένα σε κάθε ημίχρονο, η Μάλμε έκανε την έκπληξη και ανέτρεψε το 4-2 της Πράγας, πετώντας εκτός τη Σπάρτα. Η πρωταθλήτρια Σουηδίας είναι πλέον μια εκ των υποψηφίων αντιπάλων του ΑΠΟΕΛ. Όπως επίσης η σλοβάκικη Σλόβαν, η οποία υπερασπίστηκε το 2-1 της Μπρατισλάβας και με το 0-0 στην έδρα της Σέριφ προκρίθηκε στην τελευταία προκριματική φάση.

Η Στεάουα σκόραρε νωρίς δύο γκολ και επαναπαύθηκε, με αποτέλεσμα όταν στο 85′ η Ακτόμπε μείωσε σε 2-1 ν’ αγχωθεί. Προφύλαξε πάντως το υπέρ της σκορ και σε συνδυασμό με το 2-2 του πρώτου αγώνα έδωσε συνέχεια στην παρουσία της στη διοργάνωση.

Στα πλέι όφ θα είναι και η Ζάλτσμπουργκ. Οι “ταύροι” διόρθωσαν το λάθος του πρώτου αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν (ήττα 2-1) και με τα γκολ του Μάρτιν Χιντερέγκερ από το πρώτο ημίχρονο ξεπέρασαν το εμπόδιο της επικίνδυνης Καραμπάγκ που υποβιβάστηκε στο Europa League.

Όπως και πέρυσι, η βουλγαρική Λουντογκόρετς (που έχει καλές σχέσεις με την Ξάνθη και συχνά προετοιμάζεται στα Πηγάδια) άφησε εκτός την Παρτιζάν. Το 0-0 του αγώνα στη Βουλγαρία έδινε ισχνό αβαντάζ στην ομάδα του Βελιγραδίου, αλλά τα γκολ του Μαρσελίνιο έκαναν τη διαφορά. Ο Σκούλετιτς ισοφάρισε, αλλά οι Παρτιζάνοι δεν βρήκαν άλλο γκολ και αποκλείστηκαν.

Η ανατροπή της βραδιάς συνέβη στο Ζάγκρεμπ, όπου η Άαλμποργκ επιβλήθηκε 2-0 της Ντιναμό με ισάριθμα γκολ του Άντερς Γιάκομπσεν και διέγραψε το 1-0 του πρώτου αγώνα. Τέλος, στο Εδιμβούργο η Σέλτικ υπέστη νέα ήττα από τη Λέγκια Βαρσοβίας, η οποία με το 2-0 στην προσωρινή έδρα των “Κελτών” επικύρωσε την ανωτερότητά της.

Στο ταμπλό των μη πρωταθλητών, η Μπεσίκτας διπλασίασε τις νίκες της απέναντι στη Φέγενορντ. Με τον Ντεμπά Μπα, το μεγάλο απόκτημα του καλοκαιριού από την Τσέλσι, να πετυχαίνει χατ τρικ η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς επιβλήθηκε 3-1 των δευτεραθλητών Ολλανδίας, οι οποίοι ισοφαρίζοντας προσωρινά σε 1-1 ήλπιζαν ότι μπορούν να φτάσουν στην ανατροπή της ήττας 2-1 στο Ρότερνταμ.

Πιο εύκολο ήταν το έργο της Κοπεγχάγης, η οποία υποδέχθηκε στην Ντνίπρο στο “Πάρκεν”. Η ομάδα του Στάλε Σολμπάκεν είχε αποσπάσει 0-0 στην Ουκρανία και στη ρεβάνς έκανε το καθήκον της. Σκοράροντας από μία φορά σε κάθε ημίχρονο, έφτασε στο 2-0 και μαζί στην πρόκριση, περιμένοντας πλέον τον επόμενο αντίπαλό της στο δρόμο για τους ομίλους.

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα (σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αγώνων):

Γκρουπ πρωταθλητών

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) – Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία) 3-1 (0-1)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) – Μάριμπορ (Σλοβενία) 2-2 (0-1)

ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) – Ελσίνκι (Φινλανδία) 2-0 (2-2)

Μάλμε (Σουηδία) – Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 2-0 (2-4)

Σέριφ (Μολδαβία) – Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία) 0-0 (1-2)

Ζάλτσμπουργκ (Αυστρία) – Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν) 2-0 (1-2)

Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) – Άαλμποργκ (Δανία) 0-2 (1-0)

Παρτιζάν – Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) 2-2 (0-0)

Σέλτικ (Σκωτία) – Λέγκια (Πολωνία) 0-2 (1-4)

Γκρουπ μη πρωταθλητών

Παναθηναϊκός (Ελλάδα) – Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 1-2 (0-0)

Λιλ (Γαλλία) – Γκρασχόπερς (Ελβετία) 1-1 (2-0)

Ζενίτ (Ρωσία) – ΑΕΛ (Κύπρος) 3-0 (0-1)

Μπεσίκτας (Τουρκία) – Φέγενορντ (Ολλανδία) 3-1 (2-1)

Κοπεγχάγη (Δανία) – Ντνίπρο (Ουκρανία) 2-0 (0-0)

* Η κλήρωση για τα πλέι οφ θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Αυγούστου.