Με γκολ του Σάλπι στο τέλος λύγισε ο ΠΑΟΚ 1-0 την Ξάνθη

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

–  Με 1-0 επικράτησε ο ΠΑΟΚ της Ξάνθης το βράδυ της Τρίτης, στο τρίτο φιλικό παιχνίδι της ομάδας της Θράκης για το φετινό καλοκαίρι και πρώτο εκτός έδρας.

 

Λίγος σχετικά κόσμος πήγε στην Τούμπα να δει την εν Ελλάδι πρεμιέρα του δικεφάλου, στην οποία δοκιμάστηκαν παίκτες και σχήματα, με το μοναδικό τέρμα να επιτυγχάνεται λίγο πριν το τέλος του αγώνα από τον Σαλπιγγίδη, τον οποίο το μισό γήπεδο αποθέωσε και το άλλο μισό κατακεραύνωνε. Αν σχολιάστηκε όμως κάτι περισσότερο στην Θεσσαλονίκη ήταν τα συνθήματα υπέρ του Πάμπλο Γκαρσία.

Στο πρώτο μέρος η Skoda απείλησε την εστία του Γλύκου και θα μπορούσε να έχει σκοράρει σε μία-δύο περιπτώσεις, αν ήταν πιο προσεκτική στην τελική προσπάθεια. Οι Ξανθιώτες εκμεταλλεύτηκαν τους χώρους, όταν ο ΠΑΟΚ έχανε την μπάλα και έβγαιναν πολύ καλά στην αντεπίθεση, χωρίς να καταφέρουν, όμως, να πετύχουν γκολ. Ο ΠΑΟΚ είχε την κατοχή μπάλας, αλλά ήταν φλύαρος  και φάνηκε πως έλειπε ο παίκτης που θα δώσει μία κάθετη πάσα στους επιθετικούς για να δημιουργηθεί κίνδυνος. Ο “Δικέφαλος” προσπαθούσε κυρίως να απειλήσει από τα πλάγια, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Άγγελος Αναστασιάδης άλλαζε διαρκώς θέσεις τους παίκτες που αγωνίστηκαν στην επίθεση, προσπαθώντας έτσι να μπερδέψει την αμυνα της Ξάνθης.

Στο δεύτερο μέρος η παρουσία του Χάντβιγκες Μαντούρο βοήθησε πάρα πολύ στο δημιουργικό κομμάτι τον ΠΑΟΚ. Ο Ολλανδός με τις μπαλιές που επιχείρησε, τροφοδότησε άψογα τους συμπαίκτες του και έτσι δημιουργήθηκαν αρκετές ευκαιρίες για γκολ. Ο “Δικέφαλος” με την παρουσία και των Τζαβέλλα και Σαλπιγγίδη στην ενδεκάδα για πρώτη φορά φέτος ήταν αρκετά καλύτερος σε σχέση με το πρώτο μέρος, ενώ σε αυτό βοήθησαν αρκετά και οι νεαροί που πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο στην ανάπαυλα. Η Ξάνθη περιορίστηκε σε πιο παθητικό ρόλο, αλλά αυτό οφείλεται και στις πολλές αλλαγές που έγιναν στην σύνθεσή της.

Μετά από περίπου 13 λεπτά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γίνει απειλητικός για την εστία της Ξάνθης. Μετά από προσπάθεια του Πόζογλου, ο “Δικέφαλος” κέρδισε κόρνερ, το οποίο εκτέλεσε ο Σαββίδης. Στην πορεία της μπάλας βρέθηκε ο Σκόνδρας, που έπιασε ένα πολύ δυνατό σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Αυτή ήταν η καλύτερη φάση του ΠΑΟΚ σε όλο το πρώτο μέρος, μαζί με ένα πολύ ωραίο σουτ του Κάτσε στο 27′ έξω απο την περιοχή, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Κυριακίδης. Αυτή ήταν η μόνη φάση που ο ΠΑΟΚ έβγαλε τελική πάσα με τον Φακούντο Περέιρα.

Η Ξάνθη ήταν αρκετά επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Οι παίκτες του Τσιώλη, μάλιστα, θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ σε δυο, μία με τον Ράνο και μία με τον Λουσέρο, φάσεις που προήλθαν από λάθη της άμυνας του “Δικέφαλου”. Άλλες ευκαιρίες δεν είχαμε αλλά είχαμε αρκετές… υποψίες φάσεων. Όταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχαναν την μπάλα στο κέντρο, οι ακρίτες έβγαιναν σωστά στην επίθεση, αλλά στην τελική προσπάθεια υστέρησαν αρκετά και έτσι δεν απείλησαν ουσιαστικά την εστία του Παναγιώτη Γλύκου.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άγγελος Αναστασιάδης μέχρι το 56′ είχε αλλάξει όλη την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Οι αλλαγές βοήθησαν αρκετά τον “Δικέφαλο”, ο οποίος ήταν αρκετά καλύτερος σε σχέση με το πρώτο μέρος. Απείλησε στο 50 με ένα σουτ του Περέιρα που δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Κυριακίδη, αλλά και στο 61′ αν ο Τζανδάρης ήταν πιο γρήγορος στην τελική προσπάθεια θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ. Η μεγαλύτερη, όμως, ευκαιρία του ΠΑΟΚ έγινε στο 70. Ο Παναγιωτούδης εκτέλεσε φάουλ, ο Ποζατζίδης έπιασε την κεφαλιά από πολύ κοντά, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της Ξάνθης.

Η επιθετική παρουσία του ΠΑΟΚ στο δεύτερο μέρος ήταν σαφώς καλύτερη από ότι στο πρώτο. Αποκορύφωμα ήταν η φάση του γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 82′. Ο Έλληνας επιθετικός βρέθηκε απέναντι από τον Ζαρόπουλο, μετά από πάσα του Τζανδάρη, πλάσαρε εύστοχα και σφράγισε με αυτόν τον τρόπο την πρώτη νίκη του “Δικέφαλου” στη Τούμπα.

ΠΑΟΚ: Γλύκος (46′ Γιακουμής), Κωνσταντινίδης (46′ Κίτσιου), Ρατς (56′ Πολύζος), Κατσικάς (46′ Τζαβέλλας), Σκόνδρας (56′ Βίτορ), Κάτσε (56′ Παναγιωτούδης), Πόζογλου (46′ Ποζατζίδης), Σαββίδης (46′ Μαντούρο), Κουλούρης (56′ Σαλπιγγίδης), Περέιρα (56′ Πόποβιτς), Μάρτενς (46′ Τζανδάρης)

ΣKODA ΞΑΝΘΗ: Κυριακίδης (62′ Ζαρόπουλος), Μπέρτος (62′ Περέιρα), Λισγάρας, Καρυπίδης (87′ Κωλαράς), Ουάλας (56′ Μπαξεβανίδης), Φλίσκας (46′ Καπετάνος), Παπαστεριανός (72′ Μπαρέτας), Ράνος (56′ Πασχαλάκης), Βασιλακάκης (83′ Τσαμούρης), Λουσέρο (83′ Ορφανίδης), Κάλβο (56′ Σολτάνι)