Δύο Θρακιώτες με την Εθνική Ελλάδος στο Μουντιάλ των ανέργων!

Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης

– Την περίοδο που στην Βραζιλία διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο και όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος ζούσε στον ρυθμό του λαμπερού Μουντιάλ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιούνταν ένα άλλο Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε πριν από ακριβώς ένα μήνα υπό την αιγίδα της FIFPro το τουρνουά των άνεργων ποδοσφαιριστών, με την συμμετοχή και της ελληνικής Εθνικής Ομάδας.

Πρόκειται για διοργάνωση που χρονολογείται από το 2005 και πραγματοποιείται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (FIFPro). Φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια και διεξήχθη με τη συμμετοχή έξι ομάδων από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από ομάδα του ΠΣΑΠ, που σχημάτισε ένα σύνολο με παίκτες που δεν είχαν εκείνη την περίοδο ποδοσφαιρική στέγη. Ανάμεσά τους και δύο πρώην παίκτες του Πανθρακικού, ο Γιάννης Χλωρός και ο Γιάννης Σιμωσης.

Οι άλλες χώρες που έλαβαν μέρος στην διοργάνωση και έστειλαν ομάδες ήταν η Ελβετία, η Σερβία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία. Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμβόλαιο, παίκτες που είτε είναι έμπειροι και αναζητούν την τελευταία ευκαιρία, είτε είναι νεότεροι και ψάχνουν την επανένταξη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου, ένα μήνα πριν δηλαδή, στην Νιόν, ελάχιστα μέρα μακριά από την έδρα της ΟΥΕΦΑ. 

Νικήτρια του τουρνουά αναδείχθηκε η Σερβία, που νίκησε στον τελικό στα πέναλτι την Κροατία. Η ελληνική ομάδα σε αυτί το ξεχωριστό Μουντιάλ, χωρίς δημοσιότητα, σπόνσορες, γεμάτα γήπεδα και πόδια που κοστίζουν εκατομμύρια, συγκροτήθηκε με ευθύνη του ΠΣΑΠ, πήγε στην Ελβετία και έδωσε συνολικά τρεις αγώνες. Ηττήθηκε δύο φορές και απέσπασε μία ισοπαλία. Αναφορικά με τους πρώην Θρακιώτες, στην λευκή ισοπαλία με την Βουλγαρία αγωνίστηκε ο Χλωρός ενώ στις δύο ήττες από Κροατία και Σλοβενία έπαιξε ο Σίμωσης. 

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας και οι συνθέσεις της στα παιχνίδια της, όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΠΣΑΠ, έχουν ως εξής.

ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 0-0

Βαγγέλης Πίτκας, Ορέστης Νικολόπουλος, Αντώνης Λιόσης, Γιάννης Βοσκόπουλος, Ανδρέας Αρκουμάνης, Νίκος Μουστάκης, Γιάννης Μοσχάκης, Πιέρ Καλαγκάνης, Βαγγέλης Γιακούμπι, Κώστας Κωνσταντινίδης, Γιάννης Χλωρός.

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 0-3

Κώστας Μανιάτης, Λεωνίδας Καζνέτσι, Ορέστης Νικολόπουλος, Αντώνης Δελάρδας, Γιώργος Σαραμαντάς, Αλέξανδρος Βελέτης, Αντώνης Λιόσης, Ανδρέας Αρκουμάνης, Αλέξανδρος Βλασσόπουλος, Βαγγέλης Γιακούμπι, Γιάννης Σίμωσης.

ΕΛΛΑΔΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ 0-1

Κώστας Μανιάτης, Ορέστης Νικολόπουλος, Πιέρ Καλαγκάνης, Κώστας Κωσταντινίδης, Αντώνης Λιόσης, Αλέξανδρος Βλασσόπουλος, Αλέξανδρος Βελέτης, Νίκος Μουστάκης, Γιάννης Βοσκόπουλος, Μιχάλης Λελούδας, Γιάννης Σίμωσης.