Από το Φανάρι στις Φέρες οι τρεις ποδηλάτες που πάνε στην Σουμελά

Ανταπόκριση από την Κομοτηνή: Γιάννης Παπαδόπουλος

–  Από το Φανάρι στις Φέρες, μέσω Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, πήγαν κατά την τέταρτη ημέρα της πορείας τους προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα οι τρεις ποδηλάτες, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα την εκπλήρωση του τάματός τους από το Βέρμιο. 

 

Μαζί τους τα παιδιά του Θράκα Ιππέα στην Ροδόπη, ο αλεξανδρουπολίτης ποδηλάτης Κώστας Δεληγιώργης αλλά ένας άγνωστος ποδηλάτης που συνάντησαν στην Εγνατία Οδό. Η περιγραφή του Παντελή Τζερτζεβέλη, ενός εκ των τριών ποδηλατών της ομάδας, για την τέταρτη μέρα του προσωπικού τους αγώνα, είναι χαρακτηριστική:

“Το πρωινό ξύπνημα στις τουριστικές περιοχές είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς απεχθανόμαστε. Πώς να κοιμηθείς όμως όταν λίγο έξω από το παράθυρό σου έχουν στρατοπεδεύσει οι Ερωδιοί και τα φλαμίνγκο απολαμβάνοντας το πρωινό τους μπάνιο? Ξημέρωσε Κυριακή ημέρα γιορτής και ξεκούρασης για όλο τον κόσμο. Η πολύχρωμη παρέα των ποδηλατιστών του Θράκα Ιππέα μόλις είχε έρθει στο ξενοδοχείο Βόσπορος που διανυκτερεύσαμε προκειμένου να μας συνοδεύσουν στις δικές τους ποδηλατικές διαδρομές.

Είναι μια οπτασία να ποδηλατεί κανείς επάνω στον παραλιακό δρόμο του Φαναρίου ,και να απολαμβάνει την εικόνα των πεντακάθαρων ακτών που λούζονται με τις χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου. Η σημερινή ποδηλατοπαρέα μας μεγάλη. 15 άτομα γεμάτα ενέργεια βρισκόμασταν μεταξύ ουρανού και γης σε ένα τοπίο που όλοι μας κάποτε ονειρευτήκαμε.

Από την Ξάνθη και πάνω οι άνθρωποι είναι λίγο πιο ζεστοί από τους υπολοίπους Έλληνες. Τα χαμόγελα περισσεύουν σε όλους, και ένας καλός λόγος βγαίνει από τα χείλια τους ,σχεδόν πάντα. Η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών βρίσκει τέλεια εφαρμογή στην αθλητική άμυλα που διέπει τους αθλητές όλων των αθλητικών κοινοτήτων της περιοχής.

Η πορεία μας πέρασε μέσα από την πόλη της Κομοτηνής που σχεδόν είχε αδειάσει καθώς, οι κάτοικοι απέδρασαν αναζητώντας λίγες στιγμές δροσιάς στις κοντινές παραλίες. Ταξίδι στην ιστορία εξελίχθηκε η πορεία μας μέσα στο κέντρο της Κομοτηνής καθώς οι φίλοι ποδηλάτες του Θράκα Ιππέα μας ξενάγησαν στα μονοπάτια της ιστορίας της πόλης. Μια αναμνηστική φωτογραφία στο άγαλμα του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή σηματοδοτεί και την αποχώρησή μας από την πόλη.

Η πορεία προς τις Σάπες ,από την παλαιά Ε.Ο. μας γυρίζει πίσω στον χρόνο που εδώ πάνω δυστυχώς έχει σταματήσει. Πριν 25 χρόνια στην περιοχή είχε δημιουργηθεί ένα πρότυπο Βιομηχανικό πάρκο ,με την Ελπίδα πως η «ανάπτυξη» της χώρας θα ξεκινούσε από εδώ πάνω. Κάποτε ήταν μια ολόκληρη περιπέτεια το ταξίδι προς τα ανατολικά σύνορα της χώρας. Σήμερα αποτελεί το εφαλτήριο για μια εναλλακτική απόδραση στα σημεία NATURA που παρεμβάλλονται κατά μήκος της διαδρομής.

Επάνω στον δρόμο μας ενδεικτικές πινακίδες μας υπενθυμίζουν πως ποδηλατούμε πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό που ένωνε το Βυζάντιο με την πόλη της Ρώμης. Αρκετοί διερχόμενοι τουρίστες αφήνουν για λίγο τον νέο αυτοκινητόδρομο και περιηγούνται στο μονοπάτι της ιστορίας όπως ο Απόστολος Παύλος που ήταν και ο πρώτος περιπατητής των Εθνών.

Στην κατηφοριά προς την πόλη της Αλεξανδρουπόλεως μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε. Ο φίλος και συναθλητής μας Κώστας Δεληγιώργης ανέβαινε προκειμένου να μας προϋπαντήσει σε ρυθμούς αγωνιστικούς μεν αλλά χαρούμενους δε. Η παραλιακή περαντζάδα από την πόλη της Αλεξανδρούπολης επιβεβλημένη με την Σαμοθράκη στο βάθος να ορθώνει το ανάστημά της καταπέλαγα δηλώνοντας παρών και αυτή στην εικόνα της ημέρας. Ένας γρήγορος και κρύος καφές κάτω από τον Φάρο μας τονώνει ,και αφού αποχαιρετάμε τον Κωστή συνεχίζουμε για τις Φέρες όπου είναι και ο τελικός μας προορισμός για την 4η ημέρα.

Η παλαιά εκκλησία της Κοσμοσώτηρας, [έργο του 1150] μας αφήνει άφωνους ,καθώς είναι μια μικρογραφία του ναού της Αγίας Σοφίας στο Βυζάντιο. Ένας βραδινός περίπατος στα σοκάκια και την πλατεία των Φερών μας φέρνει σε επικοινωνία με τον κόσμο που σπεύδει να μας χαιρετήσει και με την σειρά του να μας δώσει το δικό του τάμα για την Παναγία που όλοι, ελπίζουν σε αυτήν. Αύριο με τις ταυτότητες πλέον στις τσέπες μας θα περάσουμε τα σύνορα και θα ποδηλατήσουμε στην γειτονική χώρα της Τουρκίας”.

 ο πρόεδρος του

ο πρόεδρος του «Θράκα Ιππεα» κ. Γκογκότσης

...η στιγμή της συνάντησης με έναν φίλο στην μέση του πουθενά.