Η «Φατμά» και η «Οζγκιούλ» πίσω από τα όπλα της Χίου

Συμμετοχή στην επιχείρηση της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C για τη μεταφορά οπλισμού από τη Χίο στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013 αποδίδει ο ειδικός εφέτης ανακριτής στους τρεις Τούρκους που συνελήφθησαν την 27η Ιουνίου σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια. Πρόκειται για δύο γυναίκες ηλικίας 24 και 48 ετών και τον 40χρονο Serif Turune ή Ερκάν, επικεφαλής της «Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν».

Και οι τρεις κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού έως ότου εκδικαστεί προσφυγή τους κατά της προσωρινής κράτησής τους. Από τα πρακτικά της ανάκρισης αποκαλύπτεται ότι σε βάρος της 24χρονης συλληφθείσας Harika K. έχουν προκύψει ενδείξεις ότι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Φατμά» και ότι διατηρούσε επαφές με τον Sinan Oktay Ozen, που συνελήφθη στον προβλήτα του λιμανιού της Χίου και φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη μεταφορά του οπλισμού.

Ενδεικτικά, ο ανακριτής ζήτησε από την 24χρονη Harika K. να επιβεβαιώσει εάν το καλοκαίρι του 2013 είχε λάβει εντολή να παραμείνει στην Αθήνα, σε συνεχή επαφή με τηλεφωνική συσκευή ώστε να δέχεται και να αναμεταδίδει μηνύματα. Στη συνέχεια, ανέγνωσε ενώπιόν της email με τίτλο «Καλημέρα, Φατμά» με οδηγίες για κρυπτογράφηση συνομιλιών. Το μήνυμα περιελάμβανε διευκρινίσεις όπως: «Εάν σου πω στις 29 του μηνός μεταξύ 3 και 4 η ώρα ότι πίνουμε καφέ, θα καταλάβεις ότι έχουμε βρεθεί με τους Ογδοους». «Εάν σου πω στις 29 του μηνός στις 9 και μισή ότι πίνω καφέ κοιτώντας τους γλάρους, θα καταλάβεις ότι έχω επιβιβαστεί στο πλοίο μαζί με τους Ογδοους». Στη συνέχεια της διαδικασίας ο ανακριτής ρώτησε την 24χρονη εάν πράγματι συμμετείχε σε όργανο διαχείρισης χρημάτων (του DHKP-C) και εάν τον Ιούλιο του 2013 της ζητήθηκε να εκταμιεύσει ποσό 10.000 ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, ο ανακριτής της απηύθυνε δύο ακόμη ερωτήσεις. Τη ρώτησε εάν γνωρίζει άτομο ονόματι Στιβ που την 25η Ιουλίου 2013 ταξίδεψε από την Αθήνα στο Αμστερνταμ, καθώς και εάν της ζητήθηκε να γνωστοποιήσει σε συνεργούς της σημεία στο κέντρο της Αθήνας με ελεύθερο Wi-Fi ώστε να στέλνουν μηνύματα σε περίπτωση που η ίδια δεν μπορούσε. Η νεαρή κοπέλα αρνήθηκε τις κατηγορίες απαντώντας επίμονα στις ερωτήσεις του ανακριτή ότι «είμαι η Ηarika όχι η Fatma». Στο υπόμνημά της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αρνούμαι κατηγορηματικά το αποδιδόμενο -όλως αυθαιρέτως- σε μένα από το κατηγορητήριο όνομα “Φατμά”». Σημειώνεται ότι σε βάρος της 24χρονης εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Interpol Τουρκίας.

Για τη 48χρονη κατηγορούμενη Fadik A. αντίστοιχα, από την ανάκριση φέρεται να προέκυψαν ενδείξεις ότι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Οζγκιούλ» και ότι διατηρούσε επαφή με άτομο που προμήθευσε με όπλα και εκρηκτικά τους συλληφθέντες της Χίου. Από τα πρακτικά της διαδικασίας αποκαλύπτεται ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής απηύθυνε στη Fadik A. το ερώτημα εάν έχει εκπαιδευτεί στη χρήση όπλων, καθώς και εάν συμμετείχε τη 12η Ιουλίου 2013 σε ταξίδι στη Θράκη συνοδευόμενη από άτομο με τα στοιχεία Ecer Ergul. O τελευταίος προσήχθη τον Ιούλιο του 2013 στο Τμήμα Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, ενώ φέρεται ως το άτομο που αγόρασε από την Κρήτη τα όπλα και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν την 30ή Ιουλίου στο φουσκωτό σκάφος ανοιχτά της Χίου. Είχαν τότε κατασχεθεί 2 αντιαρματικοί όλμοι, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, 195 σφαίρες, καθώς και 2 εκρηκτικοί μηχανισμοί. Απολογούμενη, η 48χρονη Fadik A. αρνήθηκε τις κατηγορίες, καθώς επίσης και το αποδιδόμενο σε αυτήν προσωνύμιο «Οζγκιούλ».

 

Παρόμοιο είναι το ύφος των ερωτήσεων που απηύθυνε ο ανακριτής και στον 40χρονο Serif Turune ή Ερκάν, που ηγείτο της «Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν». Ο Turune αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις και σε συμπληρωματικό υπόμνημα με ημερομηνία 9 Ιουλίου ισχυρίζεται ότι «το όνομα Ερκάν δεν είναι μυστικό και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσωνύμιο για την κάλυψη της ταυτότητάς μου». Προσέθεσε ότι η διαδικασία ενοχοποίησής του κινείται από υπηρεσίες που συνεργάζονται με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των τριών είχαν εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του, ο Ερκάν συναντήθηκε δύο φορές με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πηγή: kathimerini.gr