Ένας μήνας για την αφή στον Έβρο της φλόγας των Europe Special Olympics

Ανταπόκριση από την Αλεξανδρούπολη: Ηλίας Μεταξάς

–  Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics που θα φιλοξενηθούν στην Αμβέρσα, η οποία θα πραγματοποιηθεί ακριβώς σε ένα μήνα, 4 του Σεπτέμβρη, με φόντο τη Σαμοθράκη, στην Αρχαία Ζώνη – Μεσημβρία του Εβρου.

Με αυτή την είδηση διεθνούς απήχησης ολοκλήρωσαν πριν δύο μήνες την τριήμερη περιοδεία τους στον Νομό Εβρου, τελευταίο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλοντας και να τιμήσουν το Ετος της Νίκης της Σαμοθράκης, η πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο σκηνοθέτης και χορογράφος της τελετής της Αφής Φωκάς Ευαγγελινός και ο πατήρ Απόστολος Καβαλιώτης, κήρυκας εθελοντισμού.

Η επιλογή της αρχαίας πόλης της Ζώνης για την πραγματοποίηση του Τελετουργικού της Αφής από το Ολυμπιακό Κάτοπτρο, έδωσε μεγάλη ικανοποίηση στη Δημοτική Αρχή, στην Περιφέρεια Αντολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην ΙΘ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης και φυσικά σε όλους τους Εβρίτες. Ήδη μάλιστα έχουν δημιουργηθεί ομάδες εθελοντισμού για την τελετή της αφής και οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με την δημοτική αρχή για να μάθουν λεπτομέρειες και να δηλώσουν την παρουσία τους.

Στο πλευρό των οργανωτών, ας σημειωθεί, θα βρίσκονται και η 12η Μεραρχία Πεζικού, η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρουπόλεως, το Λιμενικό ενώ πλήθος εθελοντών και αθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics μαζί με μαθήτριες των Σχολών Χορού του Φωκά Ευαγγελινού, θα υποδυθούν τον ρόλο των ιερειών στη διάρκεια της Τελετής. Πρωθιέρεια θα είναι η αθλήτρια Ηλιάνα Συμεωνίδου.

Της λαμπαδηδρομίας θα ηγηθούν αθλητές μεγάλων αποστάσεων των  Special Olympics με την υποστήριξη και ενθάρρυνση ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρουπόλεως. Η λαμπαδηδρομία θα γίνει για πέντε ημέρες στο ελληνικό έδαφος, με πρώτο σταθμό, μετά την Αρχαία Ζώνη τη Μεσημβρία και μετά τον Φάρο Αλεξανδρουπόλεως, τον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών καιτο Δέλτα του Εβρου. Εκεί με τη βοήθεια των ακριτών βαρκάρηδων η λαμπαδηδρομία θα διασχίσει τα ήρεμα νερά και θα επιστρέψει στον χώρο μπροστά στον Φάρο, όπου θ’ ανάψει ο Βωμός σκορπίζοντας το Φως της Ελπίδας.

Μετά η διαδρομή θα ξεκινήσει για Θεσσαλονίκη και Αθήνα και από εκεί αεροπορικώς, μαζί με το σύνολο της 74μελούς Ελληνικής Αποστολής που θα πάρει μέρος στις 9 Σεπτεμβρίου, για τις Βρυξέλλες, όπου θα τους γίνει επίσημη υποδοχή από τον πρόεδρο και τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Αμβέρσα από 9 έως 21 Σεπτεμβρίου 2014 και τα Special Olympics Ελλάς θα συμμετάσχουν σε 9 αθλήματα (κολύμβηση, ποδηλασία, στίβο, ποδόσφαιρο 7×7, τζούντο, μπάντμιντον, unified ping pong, unified μπάσκετ και μπότσε).