Με στάσεις στην Θράκη πάνε από την Σουμελά του Βερμίου στην Τραπεζούντα

Ανταπόκριση από την Θεσσαλονίκη: Κώστας Καραγιάννης

–  Τρεις ποδηλάτες ξεκίνησαν πάνω στο ποδήλατό τους την Πέμπτη από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο με προορισμό την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με σταθμό τον Λευκό Πύργο ενώ οι επόμενες στάσεις θα γίνουν στην ΑΜ-Θ.

Συγκεκριμένα, οι επόμενες στάσεις θα γίνουν σε Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ίπσαλα, Τεκίρνταγκ, Κωνσταντινούπολη, Ισμίτ, Ερενλέρ, Γενίτσαγα, Αμάσια, Σαμψούντα, Φάτσα, Ορντού και Τρέμπολου. Στόχος της ομάδας είναι μετά από 16 ημέρες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, να έχουν φτάσει στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το ταξίδι, η ομάδα προπονείται εντατικά τους τελευταίους έξι μήνες.

Πρόκειται για τον 47χρονο Παντελή Τζερτζεβέλη, τον 41χρονο Βασίλη Γιοσμά και τον 67χρονο Παναγιώτη Σωτηριάδη. Συνοδοιπόρος τους σε όλη αυτή τη διαδρομή των 1.890 θα είναι ο Γιάννης Κυφωνίδης ο οποίος θα τους συνοδεύει με αυτοκίνητο και ο Χρήστος Μπουκόρος ο οποίος θα απαθανατίζει τα στιγμιότυπα του ποδηλατικού τους ταξιδιού.

«Το 2011 βρέθηκα στον Πόντο ως μέλος μιας δημοσιογραφικής αποστολής η οποία κάλυψε ζωντανά τη θεία λειτουργία. Από τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο η καρδιά μου σκιρτούσε καθώς μάθαινα όλο και περισσότερα για την ιστορία της Μονής αλλά και τον ξενιτεμό της θαυματουργής εικόνας της», λέει ο Παντελής Τζερτζεβέλης στο pontos-news.gr.

Τα μετέπειτα χρόνια οι δυσκολίες που πέρασε στον επαγγελματικό τομέα καθώς και μια περιπέτεια υγείας έφερναν συνέχεια στο μυαλό του Παντελή εικόνες από τον Πόντο και τη Σουμελά. «Την τρίτη φορά που ήρθε μέσα μου έκανα ένα τάμα: Παναγία μου θεράπευσέ με και εγώ θα έρθω με το ποδήλατο κοντά σου», αναφέρει. Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» στο μυαλό του το ταξίδι των 1.800 χιλιομέτρων. Για ένα τάμα και ένα κερί για όλους τους Έλληνες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζήτησαν να ποδηλατήσουν μαζί με την ομάδα προκειμένου να μεταφέρουν και τα δικά τους τάματα στη Σουμελά.

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης εργάζεται ως δημοσιογράφος ειδικού τύπου. Ποδήλατο κάνει από τα 13 του και για 20 χρόνια υπήρξε αθλητής με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Μαζί του ο Παναγιώτης Σωτηριάδης και ο Βασίλης Γιοσμάς, φίλοι του από τη ποδηλατική και ορειβατική κοινότητα. 

Ο Παναγιώτης Σωτηριάδης, που είναι και Ποντιακής καταγωγής, είναι ελεύθερος επαγγελματίας και λάτρης της ποδηλασίας των μεγάλων αποστάσεων. Το τάμα του είναι να προσκυνήσει τη Παναγία υπέρ υγείας των μικρών του εγγονών. «Το έχω βάρος που δεν έχω καταφέρει να πάω στο όρος Μελά ενώ έχω επισκεφθεί τόσα μέρη», εξομολογείται. 

Ο τρίτος ποδηλάτης, ο Βασίλης Γιοσμάς, είναι παιδικός φίλος του Παντελή και μάλιστα έχουν τρέξει ως αντίπαλοι σε αρκετούς αγώνες. Σήμερα είναι τεχνικός ποδηλάτων και στην αποστολή θα έχει το ρόλο του προπονητή αλλά και του τεχνικού. 

Μαζί με τους τρεις ποδηλάτες θα ταξιδέψει και ένα αυτοκίνητο που θα έχει το ρόλο του «φύλακα» της ομάδας. Οδηγός του αυτοκινήτου συνοδείας είναι ο Γιάννης Κυφωνίδης, ποντιακής καταγωγής που έχει διατελέσει επίσης ποδηλάτης και μέλος του συλλόγου «Βέλος» Θεσσαλονίκης. Ο πέμπτος της παρέας είναι ο Χρήστος Μπουκόρος που θα αναλάβει να αποτυπώσει φωτογραφικά όλο το ταξίδι. 

Η παρέα αναμένεται τις προσεχείς ώρες να περάσει, κάνοντας στάσεις, από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, πριν διασχίσει με τα ποδήλατά του τους Κήπους (αν επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις αρχές) και συνεχίσει την πορεία προς την Τραπεζούντα μέσα στο τουρκικό έδαφος…