Η μεγάλη φυγή παικτών από την Ουκρανία (προς… Ξάνθη και άλλες πολιτείες)

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Γιάννης Γιαγκίνης 

–  Ο ερχομός του 27χρονου Βραζιλιάνου αριστερού μπακ Φερνάντο Περέιρα Γουάλας από την ουκρανική Χοβέρλα Ουζχορόντ στην Ξάνθη, είναι απλά το τελευταίο επεισόδιο του έργου «η μεγάλη των ποδοσφαιριστών φυγή από την Ουκρανία», που παίζεται εδώ και πέντε μήνες στα δρώμενα της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

Ενός έργου που είχε ξεκινήσει με την αποχώρηση ενός πρώην Θρακιώτη, του πρώην παίκτη του Πανθρακικού Σίτο Ριέρα από την Τσερνομόρετς της Οδησσού τον περασμένο Μάρτιο. Από τότε δεκάδες άλλοι ξένοι παίκτες αποχώρησαν και ακόμα περισσότεροι σκέφτονται να αποχωρήσουν από το ουκρανικό πρωτάθλημα.

Η κρίση στην Ουκρανία, που προσέλαβε περαιτέρω διεθνή διάσταση με την πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών πριν από δύο εβδομάδες και είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα πολιτικά fora στις Βρυξέλλες, έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σοβαρότατες συνέπειες και στο ποδόσφαιρο της χώρας. Και πέρα από τις αποχωρήσεις, οι ομάδες της χώρας που ακόμα δεν έχουν οδηγηθεί σε διάλυση, «στριμώχνονται» στα δυτικά, μακριά από τις εστίες έντασης.

Μέχρι και οι πρωταθλητές έχουν πρόβλημα. Έξι ποδοσφαιριστές ανακοίνωσαν πριν από μια εβδομάδα ότι δεν επιστρέφουν στην πρωταθλήτρια Ουκρανίας, Σαχτάρ Ντόνετσκ, φοβούμενοι τα χειρότερα, μετά την κατά τα φαινόμενα κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου. Οι Βραζιλιάνοι Ντάγκλας Κόστα, Φρεντ, Ισμαΐλι, Αλεξ Τεϊσέιρα και Ντεντίνιο καθώς και ο Αργεντινός Φακούνδο Φερέιρα αποφάσισαν να μην πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής από τη Λιόν με την υπόλοιπη αποστολή της Σαχτάρ ύστερα από φιλικό αγώνα στη Γαλλία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ουκρανικής ομάδας που απείλησε με κυρώσεις, πείθοντας κάποιους εξ αυτών να επιστρέψουν άμεσα. Ταυτόχρονα, στην πατρίδα του την Αργεντινή επέστρεψε ο Σεμπαστιάν Μπλάνκο της Μέταλιστ Χάρκιβ.

 «Συμπαθώ την ομάδα, τον κόσμο της και την πόλη, αλλά φοβάμαι. Θέλουμε να μείνουμε στον σύλλογο, αλλά πρέπει να έχουμε συνθήκες εργασίας χωρίς κινδύνους», δήλωσε ο Ντάγκλας Κόστα, που αγωνίζεται από το 2010 στην ομάδα των ανθρακωρύχων.

Σειρά πήραν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας τρεις ακόμη Αργεντινοί παίκτες της Μέταλιστ, οι Χοσέ Σόσα, Αλεχάνδρο Γόμες και Γιόναταν Κριστάλδο. Οι τρεις δήλωσαν ότι δεν επιστρέφουν στην Ουκρανία και στην πόλη που είναι κοντά στη γραμμή του πυρός και κατοικείται κατά κύριο λόγο από ρωσόφωνους. «Είναι παράλογο να μείνουμε σε μια χώρα όπου δεν αισθανόμαστε πια ασφαλείς» δήλωσε ο Γόμες. «Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να επιστρέψουν στην ομάδα, διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρές τιμωρίες όπως προβλέπουν τα συμβόλαιά τους», απείλησε ο γενικός διευθυντής της Μέταλιστ, Αλεξάντερ Νοτσένκο.

Οι Λατίνοι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν το παράδειγμα των πέντε ξένων παικτών της Τσερνομόρετς Οδησσού, που τον Μάρτιο αποχώρησαν οριστικά από την ομάδα της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται, όπως προαναφέραμε, για τον πρώην ποδοσφαιριστή του Πανθρακικού και του Πανιωνίου Σίτο Ριέρα (αδελφό του Αλμπερτ Ριέρα που πέρασε απο τον Ολυμπιακό), καθώς και τους Φρανκ Τζα Τζετζέ, Πάμπλο Φοντανέλο, Μάρκους Μπέργκερ και Αντερσον Σαντάνα. Η Τσερνομόρετς πάντως έδειξε κατανόηση και τους άφησε να φύγουν.

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης στην ουκρανική λίγκα -που ξεκίνησε από το περασμένο Σαββατοκύριακο τη νέα της σεζόν χωρίς πια τις ομάδες της αποσχισθείσας Κριμαίας, τη Σεβαστοπόλ της Σεβαστούπολης και την Ταβρίγια της Συμφερούπολης- ήταν ο αγώνας του ουκρανικού Σούπερ Καπ στο Λβιβ, κοντά στα ουκρανοπολωνικά σύνορα. Εστω και χωρίς τους έξι Λατίνους της, η Σαχτάρ κατέβαλε την Ντιναμό Κιέβου με 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο, σε ένα γήπεδο που πλέον θα αποτελεί το νέο της σπίτι.

Όπως επισημαίνει και στο συγκεντρωτικό της θέμα η «Καθημερινή», από όπου αντλήσαμε τα περισσότερα στοιχεία, η Σαχτάρ είχε αρχικά δηλώσει ως έδρα της το Χάρκιβ, γνωστότερο με το ρωσικό του όνομα «Χάρκοβο», αλλά πλέον αποφάσισε να φύγει πολύ δυτικότερα πηγαίνοντας μέχρι νεωτέρας στο Λβιβ, που βρίσκεται πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το Ντόνετσκ. Είναι δηλαδή σαν να μεταφέρει μια ομάδα της Αλεξανδρούπολης την έδρα της στην… Καλαμάτα.

Επειδή όμως το Κίεβο είναι η έδρα της αιώνιας αντιπάλου, Ντιναμό, και το Λβιβ ήδη αποδείχθηκε φιλόξενο για τη Σαχτάρ στη νίκη της στο Σούπερ Καπ, οι ιθύνοντες της πρωταθλήτριας Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι αν και μεταφέρουν τα γραφεία της ομάδας στο Κίεβο, τα εντός έδρας παιχνίδια της τόσο για τις ουκρανικές διοργανώσεις όσο και για το Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν στη Λβιβ Αρίνα, την έδρα της Καρπάτι Λβιβ.

Ομοίως, η περυσινή δευτεραθλήτρια Ντνίπρο ανακοίνωσε ότι μετέφερε την έδρα του αγώνα της με την Κοπεγχάγη για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, που διεξήχθη χθες Τετάρτη, από το Ντνιπροπετρόφσκ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, κατόπιν σύστασης της UEFA να απομακρυνθεί η αναμέτρηση από την επικίνδυνη ζώνη. Ωστόσο η αναμέτρηση αυτή σημαδεύτηκε από επεισόδια, καθώς κατά την ανάπαυλα του ημιχρόνου οι οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν σε αυτούς των φιλοξενούμενων, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν από την κερκίδα στην οποία βρίσκονταν. Μάλιστα, ορισμένοι εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο ώστε να προστατευθούν, με αποτέλεσμα να απειληθεί γενική σύρραξη. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και το παιχνίδι συνεχίστηκε.

Το ματς μύριζε από πριν μπαρούτι. Το Ντνιπροπετρόφσκ δεν έχει «βιώσει» τις ταραχές που έχουν σημειωθεί ανατολικότερα, όμως επειδή είναι ως επί το πλείστον ρωσόφωνο και οι πολιτικές πτήσεις προς την περιοχή δεν θεωρούνται πλέον ασφαλείς, η UEFA αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα της Κοπεγχάγης και της δανέζικης ομοσπονδίας για μεταφορά του αγώνα στο Κίεβο.